عدم شفافیت نحوه تفکیک قیمت اینترنت از اینترانت؛ کاربران ناراضی‌ هستند

عدم شفافیت نحوه تفکیک قیمت اینترنت از اینترانت؛ کاربران ناراضی‌ هستند درحالی که اپراتورهای اینترنتی از اول فروردین ماه، قیمت دسترسی به سایت‌های داخلی را نصف قیمت اینترنت بین‌الملل محاسبه می‌کنند، اما این تخفیف، برای کاربران ملموس نیست. به گزارش مهر، کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در ۳ مصوبه خود طی یک‌سال گذشته با هدف توسعه […]

عدم شفافیت نحوه تفکیک قیمت اینترنت از اینترانت؛ کاربران ناراضی‌ هستند

درحالی که اپراتورهای اینترنتی از اول فروردین ماه، قیمت دسترسی به سایت‌های داخلی را نصف قیمت اینترنت بین‌الملل محاسبه می‌کنند، اما این تخفیف، برای کاربران ملموس نیست.

به گزارش مهر، کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در ۳ مصوبه خود طی یک‌سال گذشته با هدف توسعه تولید محتوای داخلی در شبکه ملی اطلاعات، قیمت استفاده از سایت‌های داخلی را محاسبه و تعیین کرد. به نحوی که در ۳ مصوبه خرداد ۹۵ شماره ۲۳۷، آذرماه ۹۵ مصوبه ۲۴۱ و بهمن ماه ۹۵ مصوبه ۲۵۱، اپراتورهای ارایه‌دهنده خدمات اینترنت ملزم به تفکیک ترافیک اینترنت از شبکه ملی اطلاعات و اعمال آن به صورت شفاف برای کاربران شده‌اند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که تعیین نرخ استفاده از اینترنت در شبکه ملی اطلاعات، برای کاربران ملموس نیست.

تکلیف اپراتورهای ارتباطی برای تفکیک ترافیک اینترنت از اینترانت

در مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات به کلیه اپراتورهای ارایه‌دهنده خدمات دسترسی اعم از دارندگان پروانه حوزه ثابت و یا همراه تا ۳۰ دی ماه سال ۹۵ مهلت داده شده بود تا امکان تفکیک ترافیک داخل از بین‌الملل را به نحوی برای همه کاربران ایجاد کنند که امکان اعمال تعرفه و سرعت متفاوت فراهم شود.

براساس این مصوبه، تعرفه ترجیحی ترافیک ارتباطات داخلی نسبت به ارتباطات بین‌الملل، باید در حجم‌های خریداری شده از سوی کاربر، به صراحت اعمال شود.

منظور از ترافیک داخل، دسترسی به هر سایت با میزبانی داخلی است. برای تحقق این امر سازمان فناوری اطلاعات ایران و شرکت مخابرات ایران با همکاری شرکت ارتباطات زیرساخت موظف شدند شرایطی را فراهم کنند که ترافیک داخل به صورت مجزا از ترافیک بین‌الملل، در دسترس اپراتور‌ها قرار گیرد.

همچنین کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات سقف تعرفه داده داخلی را به میزان ۵۰ درصد سقف مصوب تعرفه داده بین‌الملل برای سایت‌های واجد شرایط تعیین کرد تا این تفاوت در حجم‌های اینترنت خریداری شده از سوی کاربر نهایی و همچنین بسته‌های تعریف شده از سوی اپراتورهای ارایه‌دهنده خدمات اینترنت به صراحت و به صورت تفکیک شده رعایت شود.

مطابق با این مصوبات، سررسید مهلت مدنظر رگولاتوری برای اجرا اول فروردین ۹۶درنظر گرفته شد اما آنچه که هم اکنون از سمت بسیاری از کاربران شنیده می‌شود این است که این تغییر قیمت برای آنها ملموس نیست و بسیاری معتقدند که تفاوتی در هزینه دسترسی به سایت‌ها، قبل و بعد از اجرای این مصوبه را احساس نمی‌کنند. کاربران اینترنت از این ابهام ناراضی‌ هستند.

چگونگی تشخیص و شفاف‌سازی نحوه تفکیک اینترنت از اینترانت

حسین فلاح جوشقانی، معاون نظارت و اعمال مقررات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی چگونگی تشخیص و نحوه شفاف‌سازی تعرفه تفکیک دسترسی به سایت‌های داخلی از طریق شبکه ملی اطلاعات را از شبکه اینترنت بین‌الملل، تشریح کرد.

وی در پاسخ به این‌که کاربر چطور باید متوجه شود که از ترافیک داخلی و یا خارجی استفاده می‌کند و چگونه این میزان مصرف، محاسبه می‌شود، گفت: روش فنی محاسبه ترافیک داخلی از خارجی مختلف است و به‌طور قطع روش‌های فنی برای مشترک ملموس نیست. اما آنچه مسلم است این‌که، اپراتور‌ها به روش‌های مختلف در حال اعمال تکالیف مدنظر در این مصوبه هستند.

معاون رگولاتوری یکی از این روش‌ها را محاسبه نصف قیمت از دانلود سایت‌های داخلی نسبت به سایت‌های خارجی عنوان کرد و ادامه داد: برای مثال اگر کاربری یک گیگابایت حجم اینترنت، مصرف کرده باشد در صورتی که این مصرف از سایت داخلی باشد، ۵۰۰ مگابایت محاسبه می‌شود. به این ترتیب، این مصوبه به‌کاربر اجازه می‌دهد میزان بیش‌تری از سایت‌های داخلی، البته با همان میزان هزینه، استفاده کند.

فلاح جوشقانی در پاسخ به این سؤال که چرا این تفاوت قیمت برای کاربر محسوس نیست، تأکید کرد: هم اکنون سیاست اپراتورهای ارتباطی این است که لیست سایت‌های پربازدید را در پورتال خود قرارداده‌اند و اعلام کرده‌اند که اگر کاربران وارد این سایت‌ها شوند تعرفه اتصال را ۵۰ درصد اعمال می‌کنند. سیاست ما این نبوده است که به اپراتور‌ها بگوییم، تعرفه را روی کدام سایت اعمال و روی کدامیک از سایت‌ها اعمال نکنند.

وی با اشاره به این‌که اپراتور‌ها فعلاً حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ سایت پربازدید داخلی را انتخاب و به رگولاتوری نیز اعلام کرده‌اند، خاطرنشان کرد: در پورتال تمامی اپراتور‌ها آمده است که اگر به این سایت‌های داخلی وصل شوید، تعرفه اتصال نصف قیمت خواهد بود.

هر سایت فارسی شامل این مصوبه نمی‌شود

معاون رگولاتوری با تأکید بر این‌که در شرایط فعلی، این‌که مشترک احساس کند هر سایت فارسی، شامل این مصوبه شده است نه درست نیست، ادامه داد: فعلاً اپراتور‌ها بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ سایت را براساس پربازدید‌ها انتخاب کرده‌اند و ممکن است سایت مورد نظر کاربر در آن باشد و یا نباشد. اما معاونت صدور بررسی‌های فنی رگولاتوری، به زودی دستورالعملی را تهیه می‌کند که معنای «ترافیک داخلی واجد شرایط» برای اپراتور‌ها مشخص شود.

وی با بیان این‌که این مصوبه ابعاد مختلفی را شامل می‌شود، گفت: برای مثال ممکن است کاربر وارد یک سایت داخلی شود اما این سایت یک لینک به یک سایت بین‌المللی داشته باشد و کاربر وارد آن شود. با این وجود درحالی که کاربر فکر می‌کند که از سایت داخلی استفاده می‌کند اما هزینه اینترنت بین‌الملل برای وی محاسبه می‌شود.

فلاح جوشقانی با اشاره به این‌که این موضوعات فنی باید بررسی و کاملاً تفکیک شود، ادامه داد: تمامی اینها نیاز به بررسی دقیق تر دارد و به همین دلیل فعلاً به صورت اعلام سایت‌های پربازدید ایرانی از سوی اپراتورها، این مصوبه در حال اعمال شدن است.

دستورالعمل تفکیک یکپارچه سایت‌های داخلی از خارجی تا یک ماه دیگر

وی با تأکید بر این‌که بسیاری از مشترکان به ویژه کاربران سایت‌های ویدیویی این تغییر را به صورت ملموس احساس کرده و از آن راضی هستند، یادآور شد: ابعاد فنی این مصوبه باید به صورت کامل مشخص و دستورالعملی یکپارچه به اپراتورهای ارتباطی اعلام شود. این دستورالعمل تا یک ماه آینده نهایی می‌شود و اپراتور‌ها بر مبنای این دستورالعمل، تعرفه شبکه ملی اطلاعات را محاسبه می‌کنند.

معاون نظارت و اعمال مقررات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در پاسخ به این سؤال که آیا روشی برای استعلام میزان استفاده کاربران از شبکه ملی اطلاعات و ترافیک داخلی وجود دارد، اضافه کرد: نه این امکان وجود ندارد و این موضوع هنوز به اپراتور‌ها اعلام نشده است که راهی برای استعلام میزان استفاده کاربر در نظر بگیرند.

تغییر آدرس IP‌های سایت‌های اینترنتی مهم‌ترین دغدغه

فلاح جوشقانی یکی از مشکلاتی که سبب شده تفکیک سایت‌های اینترنتی به راحتی صورت نگیرد را تغییر دائمی ‌آی‌پی آدرس‌های سایت‌های ایرانی عنوان کرد و به مهر گفت: اپراتورهای ارتباطی با این مشکل فنی روبه رو هستند که یک سایت با یک آی‌پی آدرس، مرتب در حال تغییر است و از آنجایی که اپراتور‌ها در سیستم، براساس آدرس‌ آی‌پی کار می‌کنند، تغییر آدرس‌های IP اشکالات فنی بسیاری به همراه دارد. چرا که برای مثال این هفته این آدرس IP متعلق به یک سایت پربازدید ایرانی است و هفته بعد این آدرس IP دیگر داخلی نیست. به همین دلیل این اشکالات فنی، ابعاد اجرای کار را با مشکل مواجه می‌کند.

وی با بیان این‌که بالغ بر ۴۰ جلسه در رگولاتوری با حضور همه اپراتور‌ها در مورد تفکیک ترافیک اینترنت از شبکه ملی، برگزار کردیم اما هنوز به یک راهکار نهایی نرسیده‌ایم، تصریح کرد: درصورتی که رگولاتوری بخواهد یک لیست واحد و مشترک از سایت‌های پربازدید را به تمامی اپراتور‌ها برای اعمال تعرفه ارایه دهد، در صورت تغییر مدام IP آدرس‌ها، با مشکل مواجه خواهیم شد.

معاون رگولاتوری تصریح کرد: با این حال این تعرفه فعلاً برای سایت‌هایی که اعلام شده، اعمال شده است و به زودی نیز دستورالعمل شناسایی ترافیک واجد شرایط را اعلام می‌کنیم تا اپراتور‌ها به صورت شفاف‌تر، این مصوبه را اجرایی کنند.

 

وی در پاسخ به این سؤال که آیا نظارتی از سوی رگولاتوری بر عملکرد اپراتور‌ها صورت می‌گیرد تأکید کرد: نظارت ما به صورت روزانه و از طریق سیستم صورت حسابگیری انجام می‌شود و تاکنون تخلفی در این زمینه دیده نشده است.