نقش کلیدی پرداخت مالیات در مبارزه با فساد

رییس سازمان امور مالیاتی تأکید کرد نقش کلیدی پرداخت مالیات در مبارزه با فساد افزایش ۱۰۰ برابری درآمدهای مالیاتی محال است رییس سازمان امور مالیاتی در نامه به یکی از نامزدهای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ضمن تشریح دستاوردهای این سازمان در ۴ سال گذشته، تصریح کرد: «مقام‌معظم‌رهبری درباره معافیت مالیاتی آستان قدس رضوی و […]

رییس سازمان امور مالیاتی تأکید کرد

نقش کلیدی پرداخت مالیات در مبارزه با فساد

افزایش ۱۰۰ برابری درآمدهای مالیاتی محال است

رییس سازمان امور مالیاتی در نامه به یکی از نامزدهای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ضمن تشریح دستاوردهای این سازمان در ۴ سال گذشته، تصریح کرد: «مقام‌معظم‌رهبری درباره معافیت مالیاتی آستان قدس رضوی و شرکت‌ها و مؤسسات وابسته اشاره به این مهم می‌کند که معافیت آستان شامل مالیات‌های تکلیفی و مالیات بر ارزش‌افزوده نمی‌شود.»

به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از روابط عمومی سازمان امور مالیاتی، متن نامه تقوی‌نژاد به ابراهیم‌رییسی به این شرح است: «همان‌گونه که مستحضرید مقام معظم رهبری با ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، چشم‌اندازی روشن و مطمئن برای پیشرفت، توسعه و امنیت کشور در برابر تهدیدات خارجی در پیشروی ارکان مختلف نظام قرارداده که به وضوح در بند ۱۷ سیاست‌های مزبور، در اصلاح نظام درآمدی دولت از طریق کاهش اتکای بودجه عمومی به درآمدهای نفتی و جایگزینی آنها با درآمدهای مالیاتی تأکید شده است.»

«بدیهی است سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، اصلی‌‌‌ترین رویکرد و جهت‌گیری نظام در شرایط فعلی است که فارغ از جناح‌بندی‌‌‌ها و گرایش‌های سیاسی باید با جدیت همه ارکان نظام به وادی عمل کشیده شود. مالیات به عنوان یکی از مهم‌ترین منابع درآمدی دولت، نقش به‌سزایی در تأمین هزینه‌های دولت و به ویژه قطع وابستگی بودجه جاری کشور به درآمدهای نفتی و نیل به استقلال اقتصادی دارد و کلیه ارکان نظام اکنون بر اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی اجماع دارند.»

– سیاست‌ها و رویکرد نظام مالیاتی

«سیاست و رویکرد اصلی سازمان امور مالیاتی کشور، احترام به مؤدیان، اعتمادآفرینی در جامعه و مؤدی‌مداری است و در همین راستا، برای تحقق رشد درآمدهای مالیاتی پیش‌بینی شده سالانه، برنامه‌هایی همچون شناسایی مؤدیان جدید، مقابله جدی با فرار مالیاتی، راه‌اندازی دفتر مبارزه با پولشویی و فرار مالیاتی، وصول مطالبات و معوقات مالیاتی، کاهش نرخ‌های مالیاتی، گسترش پایه‌های مالیاتی و همچنین برقراری نظام مالیات الکترونیک را در دستور کار خود قرارداده است. به عبارتی به جای آن‌که سازمان امور مالیاتی کشور ساده‌‌‌ترین راه یعنی فشار بر مؤدیان موجود را برگزیند شیوه‌های کارآمدی را جایگزین کرده و در تلاش است تا افزایش درآمدهای مالیاتی را از محل جلوگیری از فرارهای مالیاتی تأمین نماید.»

-اجرای عدالت مالیاتی، اصلی‌‌‌ترین سیاست نظام مالیاتی

«همواره یکی از مهم‌ترین دغدغه‌ها و مطالبات مؤدیان مالیات، اجرای عدالت مالیاتی بوده است. با تصویب اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم و اجرای آن از ابتدای سال ۹۵، گام مهمی در جهت برقراری عدالت مالیاتی برداشته شد؛ به گونه‌ای که می‌توان گفت «عدالت مالیاتی»، روح حاکم بر اصلاحیه جدید قانون مالیات‌های مستقیم است. حذف شیوه علی‌الرأس از نظام مالیاتی، فرهنگ‌سازی مالیاتی و بسیاری از اقدامات دیگر سازمان که منجر به کاهش فرار مالیاتی و یا شناسایی مؤدیان جدید می‌شود، اقداماتی هستند که با هدف اجرای عدالت مالیاتی به مرحله اجرا درآمده‌اند.»

«در – مبارزه جدید با فرار مالیاتی

«در حال حاضر، مهم‌ترین برنامه سازمان امور مالیاتی کشور مبارزه با فرار مالیاتی است. با اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم و همچنین بهره‌مندی از اطلاعات جامع مالیاتی و دسترسی به اطلاعات هویتی، مالی، پولی و عملکردی مؤدیان، گام بزرگی در جهت مقابله با فرار مالیاتی در کشور برداشته شده است. ایجاد دفتر مبارزه با پولشویی و فرار مالیاتی در سازمان‌های امور مالیاتی کشور نیز، روند رسیدگی به پرونده‌های کلان فرار مالیاتی را تسریع بخشیده است به گونه‌ای که تنها در ۶ ماهه دوم سال ۱۳۹۵، با بررسی ۷۷ پرونده مالیاتی، سازمان امور مالیاتی کشور توانسته است ۹۹۰ میلیارد تومان مالیات تعیین و وصول نماید و این بدان معناست که شناسایی مؤدیان جدید جزو اولویت‌های اساسی سازمان است.»

«همچنین با ایجاد پایگاه اطلاعات مؤدیان مالیاتی و تقویت و افزایش سیستم‌های واحدیابی مکانیزه، روند مبارزه با فرار مالیاتی سرعت یافته و در سال ۹۵ و با تکیه بر اطلاعات این پایگاه، در حدود ۳۰۰ هزار مؤدی مالیاتی جدید شناسایی شده و مالیات حقه از آنان اخذ شده است. همچنین با پیگیری و رصد فعالیت شرکت‌های صوری و غیرواقعی، توانستیم بیش از ۳۰۰۰ شرکت صوری را شناسایی و به مؤدیان معرفی نماییم. همچنین با بررسی به عمل آمده حدود ۳۳۰۰ میلیارد تومان از محل کشف و شناسایی تراکنش‌های مشکوک بانکی در سال گذشته، فرار مالیاتی این افراد شناسایی و برای آنان برگ تشخیص صادر شد.»

-رفع تبعیض‌های مالیاتی

«تبعیض‌های مالیاتی از دیرباز جز دغدغه‌های اصلی مؤدیان مالیاتی در پرداخت مالیات حقه بوده است. افزایش معافیت پایه مالیاتی به صورت سالانه از جمله اقداماتی است که در راستای رفع تبعیض‌های موجود صورت می‌گیرد. در سال ۱۳۹۲، حقوق‌بگیران ماهیانه ۸۳۳ هزار تومان و سالیانه ۱۰ میلیون تومان از معافیت مالیاتی بهره‌مند می‌شدند. این در حالیست که سقف معافیت مالیات حقوق‌بگیران از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۶ حدود ۱۴۰ درصد رشد کرده است. حقوق‌بگیران در سال ۱۳۹۶ ماهیانه تا سقف دو میلیون تومان و سالیانه تا سقف ۲۴ میلیون تومان از معافیت مالیاتی بابت حقوق پرداختی بهره‌مند می‌شوند. »

مهم‌ترین رویکردهای حاکم بر اصلاحیه قانون مالیات مستقیم

«اگرچه مهم‌ترین رویکرد حاکم بر اصلاحیه قانون مالیات مستقیم، اجرای عدالت مالیاتی بوده است؛ اما از سایر رویکردهایی که در این بازنگری مورد توجه قرار گرفته‌اند، می‌توان به مواردی همچون افزایش شفافیت فعالیت‌های اقتصادی، افزایش رضایت و اعتماد مؤدیان مالیاتی، افزایش کارآیی و اثربخشی نظام مالیاتی، کاهش فساد مالیاتی، مبارزه با فرارهای مالیاتی، افزایش درآمدهای مالیاتی، کاهش هزینه‌های وصول و ایجاد رونق اقتصادی از طریق حمایت از بخش تولید و صادرات با مشوق‌های مالیاتی اشاره کرد.»

-اعتمادآفرینی در جامعه و تعامل و ارتباط مؤثر با مؤدیان مالیاتی

«یکی از راهبردهای مهم نظام مالیاتی برای افزایش کارآیی نظام مالیاتی، اعتمادآفرینی در جامعه و تعامل و ارتباط مؤثر با مؤدیان مالیاتی است. توافق با اصناف کشور و تعیین مالیات صرفاً براساس خوداظهاری و عدم افزایش مالیات‌ها برای نخستین بار در سال ۱۳۹۵، از جمله اقداماتی بود که در این راستا انجام شد و در این چارچوب، مالیات عملکرد سال ۱۳۹۴ مؤدیان برابر مالیات عملکرد سال ۱۳۹۳ آنان پذیرفته شد که بر مبنای این توافق براساس خوداظهاری مؤدیان انجام گرفت و بدون دخالت مأمورین مالیاتی تعداد بالغ بر یک میلیون و ۲۰۰ هزار فقره برگ قطعی مالیات رسیدگی، صادر و ابلاغ گردید.»

«موضوع بخشودگی جرایم مالیاتی و تقسیط بدهی مالیاتی نیز از جمله اقدامات دیگری بود که به منظور حمایت از مؤدیان مالیاتی و تعامل با ایشان به اجرا درآمد.»

«یکی از مشکلات واحدهای تولیدی کوچک و متوسط جهت دریافت تسهیلات بانکی، بدهی‌های مالیاتی بود که سازمان‌ امور مالیاتی با تقسیط پلکانی بدهی مالیاتی ۷۵۰۰ مؤدی شرایطی را فراهم آورد تا امکان ادامه فعالیت آنها با مشکل مواجه نشود.»

«همچنین براساس ابلاغ ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، مالیات عملکرد سال ۱۳۹۴ واحدهای تولیدی کوچک و متوسط، بدون رسیدگی مالیاتی مورد پذیرش قرار می‌گیرد. به منظور اعتمادآفرینی در جامعه و حمایت از تولیدکنندگان، میزان تسهیلات بانکی مشمول اخذ گواهی مالیاتی بانکی برای اشخاص حقیقی به ۱۰۰ میلیون تومان افزایش یافت (که پیش از این ۵۰ میلیون تومان بود) و همچنین برای اشخاص حقوقی متقاضی تسهیلات بانکی به ۳۰۰ میلیون تومان افزایش یافت (که پیش از این ۱۵۰ میلیون تومان بوده است).»

«ساده‌سازی فرایند اخذ مالیات بر ارث، تفکیک موعد ارایه اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی (خردادماه) از اشخاص حقوقی (تیرماه) و الکترونیکی کردن دریافت اظهارنامه و همچنین پرداخت مالیات به صورت الکترونیکی و بسیاری موارد دیگر، در راستای عزم جدی این سازمان برای ارایه خدمات مطلوب به مؤدیان و کاهش مراجعه مؤدیان به ادارات مالیاتی و اعتمادآفرینی انجام گرفته است.»

توسعه فرهنگ مالیاتی

«یکی از مهم‌ترین تنگناهای نظام مالیاتی، پایین بودن سطح دانش و آگاهی شهروندان از مقوله مالیات و به‌طور کلی ضعف فرهنگ مالیاتی است. در طی سال‌های اخیر، این سازمان اقدامات متنوع، بدیع و اثرگذاری را به منظور توسعه و ارتقای فرهنگ مالیاتی به مرحله اجرا گذارده که از آن جمله می‌توان به تولید و پخش سریال‌‌‌ها و فیلم‌های داستانی، برنامه‌های مستند، ترکیبی و زنده، پخش میزدگردهای تلویزیونی و مصاحبه‌های رادیویی و تلویزیونی اشاره کرد.»

«همچنین فرهنگ‌سازی با تکیه بر ابزارهای تبلیغاتی از جمله سامانه‌های تبلیغات درون‌شهری شامل عرشه پل، تابلو، خطوط اتوبوسرانی، شرکت مترو، تلویزیون‌های شهری و دیگر سامانه‌های موجود، به نحو مؤثری مورد استفاده قرار گرفته است. برگزاری جشنواره‌های فرهنگ مالیاتی، تولید و اکران نمایش با موضوع مالیات در مدارس شهر تهران، برپایی گالری عکس و نقاشی در سطح موزه‌ها و فرهنگسراهای تهران، تبلیغات در سطح سینما‌‌ها و سایر اماکن از جمله اقدامات اثرگذار دیگر در این رابطه می‌باشد.»

_اجرای طرح جامع مالیاتی به عنوان عظیم‌‌‌ترین پروژه فناوری اطلاعات در حوزه اقتصاد

«طرح جامع مالیاتی به عنوان کلیدی‌‌‌ترین محور اصلاح نظام مالیاتی و عظیم‌‌‌ترین پروژه فناوری اطلاعات در حوزه اقتصادی مطرح است. ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، پیاده‌سازی این طرح را به عنوان یکی از پروژه‌های اولویت‌دار وزارت امور اقتصادی و دارایی تعیین کرده است. این طرح با هدف افزایش کارآیی نظام مالیاتی، کاهش هزینه‌های وصول مالیات و تسهیل امور مؤدیان و افزایش رضایتمندی ایشان در دست اقدام است. این طرح بر ۳ فرایند شناسایی و ردگیری جریان اطلاعات فعالیت‌های اقتصادی کشور، پردازش الکترونیکی اطلاعات و تشخیص مالیات براساس نظام رسیدگی مبتنی بر ریسک مؤدیان به منظور وصول مالیات حقه و برقراری عدالت مالیاتی و ایجاد شفافیت در اقتصاد تمرکز دارد.»

«با اجرای این طرح، اظهارنامه مالیاتی بیش از ۸۰ درصد مؤدیان بدون رسیدگی و حسابرسی مالیاتی مورد تأیید قرار خواهد گرفت و بدون دخالت مأمورین مالیاتی قطعی می‌گردد. هم اکنون بیش از ۹۰۰ میلیون رکورد از مؤدیان در بانک اطلاعاتی ثبت و ضبط شده است که علاوه بر استفاده در تشخیص دقیق‌تر مالیات، به شناسایی مؤدیان مالیاتی جدید نیز کمک شایان توجهی می‌کند.»

-ارتقای سلامت نظام اداری و مبارزه با فساد

«یکی از مهم‌ترین برنامه‌های نظام مالیاتی، برنامه ارتقای سلامت نظام اداری و مبارزه جدی با فساد است. با توجه به اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم، نه تنها بستر مناسب برای مبارزه با فرار مالیاتی فراهم گردیده، بلکه زمینه لازم برای ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله جدی با فساد فراهم گردیده است. ممنوعیت افشای اطلاعات مؤدیان، حذف فرایندهای فردی در تشخیص مالیات به کمک طرح جامع مالیاتی و افزایش آگاهی مؤدیان از پیامدهای مثبت و سازنده پرداخت مالیات در جامعه از جمله تدابیری است که نقش مؤثری در مبارزه با فساد دارد.»

-افزایش سهم مالیات در بودجه در راستای تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی

«یکی از مهم‌ترین محورهای سیاست اقتصاد مقاومتی، اتکای بودجه کشور به درآمدهای مالیاتی و تأمین پایدار درآمدهای دولت از محل مالیات‌هاست. با تحقق ۹۷ درصدی درآمدهای مالیاتی کشور در سال ۱۳۹۵ با رضایتمندی مؤدیان، با شناسایی مؤدیان جدید و مبارزه با فرار مالیاتی عملاً سازمان امور مالیاتی کشور توانست کارنامه موفقی از خود در زمینه عمل و اقدام در راستای تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی را به ثبت برساند. در حال حاضر سهم مالیات‌ها از هزینه‌های جاری بودجه عمومی کشور حدود ۵۰ درصد است و با اجرای سیاست‌های جدید در سازمان امور مالیاتی کشور و به ویژه با استفاده از اطلاعات اجرای طرح جامع مالیاتی و اطلاعات به دست آمده از پایگاه اطلاعات مؤدیان، نقش مالیات‌ها در بودجه کشور پررنگ‌تر از همیشه خواهد شد.»

«در خاتمه امیدوار است حضرتعالی در ارایه موضوعات مرتبط با نظام مالیاتی در خلال برنامه‌های خود بیش از پیش نسبت به صحت و سقم مطالب اطمینان حاصل نمایید. به عنوان مثال بیان این مطلب با جلوگیری از فرار مالیاتی در کشور می‌توان درآمدهای مالیاتی را ۱۰۰ برابر افزایش داد که در بخشی از سخنان جنابعالی در سالن شهدای هفتم تیر تهران مطرح گردید، یک تناقض آشکار اقتصادی است چنان‌چه بخواهیم میزان فرار مالیاتی مورد اشاره از طرف جنابعالی را حذف نماییم بایستی در طی یک سال نه به میزان کل تولید ناخالص داخلی بلکه معادل ۷ برابر آن مالیات وصول نماییم موضوعی که با هیچ معادله اقتصادی و مالی قابل تفسیر نیست. همچنین جنابعالی در بخش دیگری از دیدگاه‌های خود در خصوص مالیات بر ارزش‌افزوده مطالبی را بیان نموده‌اید.»

«مزید استحضار، مالیات بر ارزش‌افزوده، شفافیت اقتصادی را به دنبال دارد به‌طوری که مقام‌معظم‌رهبری در خصوص معافیت مالیاتی آستان قدس‌رضوی و شرکت‌ها و مؤسسات وابسته اشاره به این مهم می‌کند که معافیت آستان شامل مالیات‌های تکلیفی و مالیات بر ارزش‌افزوده نمی‌شود چرا که بایستی فعالیت‌های اقتصادی شفاف و رقابت‌پذیرتر باشد.»

«در پایان ضمن تقدیر از توجه به مقوله مالیات به عنوان درآمدی پاک، پایدار و درون‌زا امید است که با روشنگری بیش‌تر در این زمینه نتایج مجموعه بخش‌ها و اعلام نظرات و برنامه‌ها به توسعه و تعمیق هرچه بیش‌تر فرهنگ مالیاتی مؤدیان و رشد و توسعه پایدار اقتصاد کشور از طریق افزایش مشارکت کلیه فعالان اقتصادی باشیم.»

استرداد ۱۳۰۰ میلیارد تومان مالیات و عوارض به صادرکنندگان در سال ۱۳۹۵

همچنین رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور با اشاره به این‌که همواره یکی از دغدغه‌های فعالان اقتصادی در بخش مالیات برارزش‌افزوده استرداد مالیات به صادرکنندگان در حداقل زمان بوده، گفت: در سال ۱۳۹۵بیش از ۱۳۰۰ میلیارد تومان مالیات و عوارض به صادرکنندگان استرداد یافته است

سید کامل تقوی‌نژاد گفت: در حال حاضر با کوتاه کردن زمان استرداد حداکثر به یک ماه، این دغدغه مرتفع و بالغ بر ۱۳۰۰ میلیارد تومان مالیات و عوارض در سال ۱۳۹۵ به صادرکنندگان مسترد شده است.

رییس سازمان امور مالیاتی کشور خاطرنشان کرد: در حال حاضر نرخ مالیات بر ارزش‌افزوده کشور ۹ درصد است که شامل ۶ درصد مالیات و ۳ درصد عوارض است.

تقوی‌نژاد تصریح کرد: صادرات در این قانون، صدور کالا یا خدمت به خارج از کشور یا به مناطق آزاد تجاری-‌صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی است.

مطابق ماده ۱۳ قانون مالیات بر ارزش‌افزوده، صادرات کالا و خدمت به خارج از کشور از طریق مبادی خروجی رسمی، مشمول مالیات موضوع این قانون نیست و در حقیقت مشمول نرخ صفر است و مالیات‌های پرداخت شده بابت آنها با ارایه برگه خروجی صادره توسط گمرک و اسناد و مدارک مثبته، مسترد می‌شود.

رییس سازمان امور مالیاتی کشور تصریح کرد: مالیات‌هایی که مؤدیان در موقع خرید کالا یا خدمت برای فعالیت‌های اقتصادی خود به استناد صورت حساب‌های صادره موضوع این قانون پرداخت کرده‌اند، حسب مورد از مالیات‌های وصول شده توسط آنها کسر و یا به آنها مسترد می‌شود.

 

تقوی‌نژاد افزود: در صورتی که مؤدیان مشمول حکم این ماده در هر دوره مالیاتی اضافه پرداختی داشته باشند، مالیات اضافه پرداخت شده به حساب مالیات دوره‌های بعد مؤدیان منظور خواهد شد و در صورت تقاضای مؤدیان، اضافه مالیات پرداخت شده از محل وصولی‌های جاری درآمد مربوط، مسترد می‌شود.