رییسکل بانک مرکزی نمیخواهند ارز تکنرخی شود رییسکل بانک مرکزی در نخستین نشست خبری ۴سال اخیر خود با اعلام اینکه نظام نوین نظارت بر بانکها طی ۱۰ روز آینده رونمایی خواهد شد، گفت: یکسری اهداف سیاسی وجود دارد تا بازار ارز تکنرخی نشود. به گزارش مهر، ولیا…سیف در نخستین نشست خبری ۴سال اخیر خود با […]
رییسکل بانک مرکزی
نمیخواهند ارز تکنرخی شود
رییسکل بانک مرکزی در نخستین نشست خبری ۴سال اخیر خود با اعلام اینکه نظام نوین نظارت بر بانکها طی ۱۰ روز آینده رونمایی خواهد شد، گفت: یکسری اهداف سیاسی وجود دارد تا بازار ارز تکنرخی نشود.
به گزارش مهر، ولیا…سیف در نخستین نشست خبری ۴سال اخیر خود با خبرنگاران با تشریح شاخصهای اقتصاد کلان، گفت: بازار ارز، تداوم روند کاهشی نرخ تورم، رشد اقتصادی و آرامش در بازارها، دستاوردهایی است که در نتیجه اعمال سیاستهای بانک مرکزی در اقتصاد ایران حاکم شده است، بر این اساس، اگر تمرکز اصلی بانک مرکزی این باشد که در سایه اجرای سیاستها، اقتصاد ایران را پیشبینیپذیر کرده و سرمایهگذاران بتوانند تحلیل آینده را برای مسیر اقتصادی داشته باشند، به تصمیمگیریها کمک خواهد کرد.
رییسکل بانک مرکزی افزود: هر چقدر که افق پیشبینیها کوتاه تر شود، به عدم اطمینان نسبت به آینده تبدیل خواهد شد، لذا فقط معاملات دلالی و سفتهبازی در اقتصاد باقی خواهد ماند و تولید و اشتغال را فدا خواهد کرد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر، بازار با ثبات کامل داریم و علیرغم شوک شدیدی که از بابت افت قیمت نفت حاصل شد و کشورهای نفتی را با عدم تعادلهای جدی مواجه کرد، اقتصاد ایران علیرغم شرایط تحریمی، توانست با استحکام کامل شوکها را از خود رفع کرده و کمترین نوسان را در آن شاهد بودیم.
به گفته سیف، در این رابطه بانک مرکزی تمامی تلاش خود را در جهت هماهنگی و همافزایی در دستگاههای اقتصاد کلان معطوف کرد و اگرچه در دولت قبلی سلطه مالی ایجاد شده و استفاده از ابزارهای پولی به صورت افراطی برای هر مشکلی عادی شده بود، اما در سالهای گذشته تلاش شد که با انضباط بیشتر حرکت شود. در نهایت رشد اقتصادی که در سال ۹۱ بر مبنای سال پایه ۸۳ منفی ۶٫۷ درصد بود، در حال حاضر در ۹ ماهه ۹۵ معادل ۱۱٫۶ درصد است و بانک مرکزی نیز جزییات کامل آن را اعلام کرده است.
وی تصریح کرد: رشد اقتصادی در کل ۹ ماهه ۵٫۸ درصد است و بخش عمدهای از آن، تحتتأثیر تحرک در بنگاههای اقتصادی است.
وی افزود: در بخش نفت نیز تلاشهای گستردهای صورت گرفته و اگرچه رشد اقتصادی نیز سایه نفتی دارد، اما آثار افزایش مشاهده میشد که در طول ۳ فصل سال ۹۵ همواره رشد رو به افزایش کاملاً مشهود است و از منفی ۱٫۵تا ۴٫۶در فصل سوم سال رشد سریع در بخش نفت، خود را در رشد اقتصادی کشور هم نشان داده است، ولی اگر مراجعه به رشد اقتصادی بدون نفت گذشته را مشاهده میکنیم.
رشد اقتصادی امسال تکیه بر بخشهای غیرنفتی دارد
سیف با بیان اینکه در سال ۹۶ تکیه اصلی رشد اقتصادی بر سایر بخشها خواهد بود، اظهار داشت: رشد صنعت در کل نه ماهه ۵.۸ درصد است و بخش عمدهای از آن، تحت تأثیر تحرک در بنگاههای اقتصادی است.
وی افزود: هم اکنون ۲۵هزار واحد اقتصادی کوچک و متوسط در کشور از طرح پرداخت تسهیلات بانکی منتفع شده و اشتغال آنها نیز تثبیت شده است که بر این اساس ۱۷هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تزریق شده است، بنابراین سهم این اقدام در رشد و توسعه اقتصادی کشور، بسیار مهم و مؤثر بوده است. نظام بانکی در سال گذشته ۵۴۸هزار میلیارد تومان، تسهیلات پرداخته است که نسبت به سال ۹۴ نیز ۳۲ درصد رشد را نشان میدهد.
سیف گفت: ۶۴ درصد از تسهیلات برای تأمین سرمایه در گردش پرداخت شده است؛ ضمن اینکه در بخش صنعت نیز ۸۲ درصد تأمین سرمایه در گردش صورت گرفته که این موضوع، رشد اقتصادی کشور را توجیه میکند. در حوزه تنگنای مالی در اقتصاد کشور، باید به این نکته اشاره کرد بانکها در شرف ورشکستگی نیستند، اما این کاملاً روشن است که بانکها مشکل دارند، اما نسبت به دو سال قبل، وضعیت بهتری دارند. بر این اساس، بخش عمدهای از نظام بانکی حل و فصل شده و بانک مرکزی توانسته با گزارشهای خود، همه دستگاهها را نسبت به وضعیت نظام بانکی حساس کند.
رونمایی از نظام نوین نظارت بر بانکها
وی افزود: نظام نوین نظارت بر بانکها طراحی شده و ظرف ۱۰ روز آینده، عملیاتی خواهد شد و بر مبنای تقسیمبندی و رتبهبندی بانکها متناسب با ریسکهایی که در درون آنها وجود دارد، منابع نظارتی هدر نمیرود و در بانکهای پرریسک تمرکز خواهد کرد.
وی در خصوص استقلال بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی از نظر قانون و مقررات، جا دارد که کار شود که بتواند استقلال نهادینهای در روابط و فرایندها داشته باشد، ولی از نظر تفکر، رییسجمهور این موضوع را قبول داشت و در عمل بانک مرکزی توانست در جاهایی که دولت دچار مشکل است و انتظار دارد که بانکها کمک کنند، با ارایه توضیحات، تصمیمات را برگرداند.
بدهی ۲۵هزار میلیارد تومانی بانکها به بانک مرکزی
سیف، کل بدهی بانکها به بانک مرکزی ۲۵هزار میلیارد تومان است، گفت: اضافه برداشت بانکها از بانک مرکزی ۲۵هزار میلیارد تومان است. بر این اساس، آمارهایی که بانک مرکزی منتشر میکند متکی به دفاتر است و تحلیلهای خاص خود را دارد، البته خطوط اعتباری نیز برای بانکها تعریف شده است، اوایل دولت متهم بود که بر روی کنترل تورم به هر قیمتی متمرکز شده و توجه نمیکند که دچار رکود هستیم و لذا رکود را با خسارتتر میکند، در حالی که ما آن زمان رکود تورمی داشتیم که برای خروج از آن راهکارهایی وجود دارد.
سیف گفت: عملکرد بانک مرکزی را باید به دور از بحثهای سیاسی نقد کرد و از نقد کارشناسی استقبال میکنیم، بانک مرکزی خود را مستقل از این فضا میبیند و تلاش میکند که در جهت انجام وظایف و مسؤولیتها، بهترین تلاشی که میتواند انجام دهد.
سیف، با بیان اینکه دولت گذشته رسماً دست در جیب بانک مرکزی کرده بود تا کسری یارانه را جبران کند، گفت: ۳۵۰۰ میلیارد تومان با دستور رییسجمهور و با تصمیم رییسکل بانک مرکزی برای پرداخت یارانهها از حساب بانکها برداشت شد، بانک مرکزی هم قول داده بود که این رقم را برگرداند، ولی اکنون داریم حسابرسیهای موجود را انجام میدهیم. همچنین ۳ میلیارد دلار نیز از منابع بانک مرکزی تبدیل به ریال شده و به انجام پروژهها رسیده است، این تصمیم گیریهای غلط که یکی و دو تا نبوده است، ضرر و زیان زیادی به بانکها وارد کرده است.
رییسکل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: چاپ اسکناس یعنی دست در جیب ۸۰ میلیون نفر جمعیت کشور کردن است و به مسکن مهر اختصاص یافته است، ضمن اینکه ۱۱۷هزار واحد مسکن مهر متقاضی ندارد، البته بانک مرکزی در دولت یازدهم با مسکن مهر همراهی کرد و با اتخاذ تدابیری بدون افزایش پایه پولی، ارقامی به این پروژهها تزریق کرد.
معوقات بانکی به ۱۰ درصد رسید
وی افزود: یکی از مشکلات دولت یازدهم این است که میخواهد با نگاه تخصصی، مسایل ریشهای اقتصاد را حل و فصل کند، مطالبات معوق نظام بانکی در شروع کار دولت ۱۴٫۷درصد از کل تسهیلات بوده است که این رقم، با دو اقدام کاهش یافت. تلاش بر این بود که واقعیتها را در صورتهای مالی بانکها شفاف شود.
سیف گفت: آخر سال ۹۵ درصد مطالبات معوق به ۱۰ درصد رسیده است. ضمن اینکه اقلام جدیدی که صورتهای مالی بانکها بوده است، اضافه شده است، مطالبات معوق در زمان پرداخت تسهیلات ایجاد نمیشود، ولی اگر بهداشت تسهیلاتی رعایت نشده و زمان شروع کار و پرداخت، بررسی دقیق صورت گیرد، اقلام مطالبات معوق در صورتهای مالی بانکها، برای ۴ سال پیش است.
وی در خصوص یکسانسازی نرخ ارز افزود: رفتار بانک مرکزی با مقوله ارز، رفتار بسیار شفاف و با دستاوردهای بزرگ بوده است، در این شک نکنید. ثباتی که در بازار ارز حاکم شده است، بینظیر است. هدف بانک مرکزی ثبات در بازار ارز است، بنابراین هر گونه نوسانی که نتواند ماندگار باشد، غیر از اینکه شوک به اقتصاد وارد کند و محاسبات فعالان اقتصادی را به هم بریزد، فایده دیگری ندارد. تلاش بانک مرکزی جلوگیری از نوسانات هیجانی است.
رییس شورای پول و اعتبار خاطرنشان کرد: در بازار ارز طی ۴ سال اخیر باید به نکاتی اشاره کرد، یکسری اهداف سیاسی وجود دارد تا بازار ارز تکنرخی نشود، در طول مذاکرات یکی از بحثهای روشن این بود که طرفین مذاکره ما نگاهی به ثبات بازار ارز و سرمایه دارند که از این علامتها تحلیلهای خاص بیرون میآید که خوشبختانه شاهد این بودیم که طرفهای غربی به این نتیجه رسیدند که با تحریم نمیتوانند خللی در اقتصاد ایران ایجاد کنند.
وی افزود: شوکی که از بابت نصف شدن درآمدهای ارزی حاصل شد، با دقت نظر کنترل شد که این یکی از دستاوردهای بزرگ است و اکنون دلار نسبت به همه ارزها تقویت شده است که البته ارزهای ضعیف هم نیستند و نسبت به این ریال نیز ۱۸٫۲ درصد تقویت شده است، در حالی که یورو در مقایسه با ریال تضعیف شده است و این شرایط شاید از جهات دیگری مورد نظر نباشد و باید تعادل مناسبی را ایجاد کرد.
سیف از تغییر ارزش گزارش گری خبر داد و گفت: با توجه به محدودیتهایی که در تجارت با دلار داریم، دلیلی ندارد که ارزش گزارشگری به دلار باشد، بنابراین از بابت دستاوردهای دولت این دستاورد بزرگ است.
دولت دوازدهم خزانه را با چه رقمی تحویل میگیرد؟
سیف همچنین در پاسخ به این سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه رییسجمهور در ابتدای تحویل دولت یازدهم، اعلام کرده که خزانه را خالی تحویل گرفتیم، اکنون دولت دوازدهم خزانه را با چه رقمی تحویل خواهد گرفت، گفت: تعبیر رییسجمهور از خزانه، وضعیت درآمدها و بدهیهای دولت بوده و به شرایطی اشاره داشتهاند که فضای اقتصادی آن زمان بوده است.
وی افزود: وضعیت درآمدها و هزینههای کشور، تنگنایی را برای دولت ایجاد کرده بود که درآمدها را به حداقل رسانده بود و دولت هم، مواجه با هزینههای سنگینی بود؛ لذا دخل و خرج دولت دچار بحران و اشکال شد و در یک بیان ساده، عنوان گردید که خزانه خالی است. آن زمان مشکل اصلی دولت است که عدم تعادل دخل و خرج دولت است.
وی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگاری مبنی بر وضعیت وصول درآمدهای نفتی نیز افزود: از بابت درآمدها هیچ مشکلی نداریم و اکنون نفتی که صادر میشود، با توجه به روابط بانکی که در اروپا ایجاد شده؛ در ایتالیا و اتریش، به راحتی حواله صادر میشود و بانک مرکزی از آن استفاده میکند.
آخرین وضعیت تسویه حساب مؤسسات مالی ورشکسته
وی با اشاره به مؤسسات مالی و اعتباری که دچار ورشکستگی شدهاند، گفت: ۸ تعاونی غیرمجاز وجود داشتهاند که تحت مسؤولیت بانک مرکزی هم نبودند، اما مصمم بود که یکی از اهداف خود را ساماندهی این مؤسسات بگذارد، در حالی که در دورههای گذشته با آنها مماشات میشد و آنها آتش زیر خاکستر بودند، بنابراین در منظر مسؤولان وقت بانک مرکزی و نیروی انتظامی قرار داشتند، برخی کاندیداها مسؤولیت دارند و نیروی انتظامی هم در آن زمانها در این رابطه نقش داشته است.
وی در خصوص کاسپین هم گفت: ۸ تعاونی وجود داشتند که قرار بر این شد که تکتک منحل شده و در یک مؤسسه ساماندهی شوند، بسیار متأسفم از وضعیت سپردهگذاران بیگناه و باید از این امر جلوگیری کرد که دارایی آنها از بین نرود، اکنون شورای عالی امنیت ملی کشور این قضیه را پیگیری میکند و در نهایت، با دقت نظر در این پرونده، همه متعهد به انحلال تعاونی شده و لیست داراییها را نیز در درجه اول باید تهیه کنند تا ارزیابی شود. لیست سپردهگذاران نیز تهیه شده است.
سیف گفت: مقرر شد که هیأت مدیره کاسپین با سپردهگذاران ارتباط گرفته و هیأتهای تسویه، لیست داراییها را اعلام کند و درمورد ۷ تعاونی نیز هم اکنون این کار انجام شده است، تعاونی هشتم نیز در حال ساماندهی است. کاسپین البته هیچ مشکلی ندارد، کاسپین هم هنوز هیچ سپردهگذاری جدید یا شعبه جدیدی را ندارد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.