محمد رضا عیوضی- یکی از محورهای اصلی سیاستهای اقتصادی دولتهای مختلف جهان ، زیرساختهای ارتباطی آن کشورهاست. اکنون اگرچه بسته تعریف شده اقتصادی دولت را میتوان در مجموع اقدامی مفید دانست، اما لازم است توجه داشته باشیم که اگر در این طرحها نقش ارتباطات و فناوری اطلاعات در نظر گرفته نشود، هزینههای متعددی به دولت […]
محمد رضا عیوضی- یکی از محورهای اصلی سیاستهای اقتصادی دولتهای مختلف جهان ، زیرساختهای ارتباطی آن کشورهاست. اکنون اگرچه بسته تعریف شده اقتصادی دولت را میتوان در مجموع اقدامی مفید دانست، اما لازم است توجه داشته باشیم که اگر در این طرحها نقش ارتباطات و فناوری اطلاعات در نظر گرفته نشود، هزینههای متعددی به دولت تحمیل شده و حتی در مواردی ممکن است تحقق اهداف، میسر نشود.
بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات به دو شکل مستقیم و غیرمستقیم میتواند به تحقق اهداف اقتصادی کمک کند. در حالت غیرمستقیم قطعا زیرساختهای ارتباطی در توسعه اقتصادی و خروج از رکود تاثیر بسزایی دارند. در حالت مستقیم نیز دولتها بخشی از درآمد خود را با اعمال سیاستهای منطقی از طریق بخش فناوری اطلاعات و زیرساختهای آن تامین میکنند.
فناوریاطلاعات و ارتباطات بدون شک تحولات گسترده ای را در تمامی عرصههای اجتماعی و اقتصادی بشریت به دنبال داشته و تاثیر آن بر جوامع بشری بگونهای است که جهان امروز به سرعت در حال تبدیل شدن به یک جامعه اطلاعاتی است. جامعه ای که در آن دانایی و میزان دسترسی و استفاده مفید از دانش، دارای نقشی محوری و تعیین کننده است. گستردگی کاربرد و تاثیرات آن در ابعاد مختلف زندگی امروزی و آینده جوامع بشری به یکی از مهمترین مباحث روز جهان مبدل شده و توجه بسیاری از کشورهای جهان را به خود معطوف کرده است اما در سیاستهای رونق اقتصادی دولت که در روزهای گذشته اعلام شد ، به نظر میرسد نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در اقتصاد به فراموشی سپرده شده است!
داوود زارعیان-کارشناس اقتصادی- در رابطه با بسته خروج از رکود دولت اعلام کرد: در مصاحبه های آقای نوبخت دیده شده که گاهی حتی برای اختصاص هزار میلیارد تومان به یک بخش مشکلاتی وجود دارد در حالی که صنعت ICT کشور میتواند سالیانه حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان درآمدزایی برای دولت، مردم و فعالان این عرصه به دنبال داشته باشد که البته از این پتانسیل اکنون تنها امکان تامین ۱۵ تا نهایتا ۲۰ میلیارد تومان از این درآمد محقق شده است. برهمین اساس ضروری به نظر میرسد که در سیاستگذاریهای دولت برای خروج از رکود و بحران به این بخش توجه جدیتری صورت گیرد.
این استاد دانشگاه همچنین اظهار کرد: اگر شرکتهای بزرگی مانند مخابرات و اپراتورهای موبایل بتوانند از رکود خارج شوند و سیاستگذاریهای مناسبی حداقل در حوزه تعرفهگذاری آنها صورت بگیرد از محل درآمد این شرکتها میتوان دهها شرکت کوچک فعال کرد.
زارعیان ادامه داد: از سوی دیگر برای تامین تجهیزات و استفاده از تولیدات بومی نیز درباره مخابرات این امکان وجود دارد که بخش عمدهای از تجهیزات مورد نیاز از طریق تولیدات داخل تامین شوند. درخصوص اینترنت هم می توان حدود ۷۰ درصد تجهیزات را از مجاری داخلی تامین کرد، در بخش تلفن همراه نیز بخش قابل توجهی از تجهیزات از طریق تولیدات داخلی قابل دسترسی خواهد بود.
وی افزود: برای پرداخت بدهیهای دولت نیز تنها راه ایجاد اشتغال و سرمایهگذاری است که ما معتقدیم اگر به بخش ICT هم مانند صنعت خودرو نگاه شود، این امکان وجود دارد که در آیندهای نزدیکتر از رکود اقتصادی خارج شویم.
اپراتورها پس از نفت و مالیات،سومین منبع درآمد دولت اند
رئیس دفتر مطالعات ارتباطات و فناوری نوین مرکز پژوهشهای مجلس گفت: اگرچه بخش ICT (اپراتورها) پس از نفت و مالیات، سومین منبع درآمد دولت است، اما توجهی به این بخش در بسته دولت برای خروج از رکود نشده است.
رئیس دفتر مطالعات ارتباطات و فناوریهای نوین مرکز پژوهشهای مجلس تصریح کرد: علیرغم اهمیت درآمدی حوزه ICT در درآمدهای دولت و خلاف اینکه انتظار میرفت برخی از سیاستها متمرکز بر فناوری اطلاعات باشد، اما توجهی به ICT در بسته دولت برای خروج از رکود نشده است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه IT توانمندساز دیگر بخشها است، ICTدر تمامی این سیاستها میتواند نقش ایفا کند؛ به ویژه ICT در توسعه اشتغال و تمرکز بر بنگاههای کوچک میتوانست موثر باشد.
متعجبیم چرا در بسته اقتصادی دولت ICT جایگاهی ندارد!
رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران معتقد است سیاستهای اقتصادی اخیر در نهایت برای تولیدکنندههای کوچک اقتصادی فایدهای به دنبال ندارد در حالی که اگر قصد تحقق اهداف پیشبینی شده از منظر اقتصاد مقاومتی را داشته باشیم لازم است در وهله اول به کارآفرینان و صنایع کوچک دقت کنیم.
او درباره بسته اقتصادی دولت ادامه داد: مبلغ ۱۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی که برای تزریق صنعت در نظر گرفته شده آنقدر کم است که پاسخگوی این بخش نخواهد بود و تنها با این اتفاق شرایطی ایجاد میشود که این رقم هم از بین برود چرا که اکنون صنعت ما آنقدر بیمار است که با این مبالغ به جایی نمیرسد.
میرمهدی در بخش دیگری از صحبتهای خود به صنعت ICT کشور اشاره کرد و با تأکید بر اینکه در بسته رونق اقتصادی کشور به این بخش توجهی صورت نگرفته عنوان کرد: سالهاست دولت از ایجاد دولت الکترونیک صحبت میکند اما اگر چنین نیتی وجود دارد باید در زمان صحبت از مباحث اقتصادی نیز به بخش ICT توجه شود و حال ما از مردان اقتصادی کشور با تجربیات بسیاری که دارند متعجبیم که چرا در این بسته به این بخش هیچ توجهی صورت نگرفته است.
میرمهدی در عین حال اظهار کرد: به نظر میرسد در طراحی و تعریف این بسته بیشتر بخشهای بالادستی و کلان را دیدهاند و در بررسیهای خود به شرکتهای بزرگی مانند شرکتهای فعال در صنعت خودرو پرداختهاند اما این شرکتها سالهاست فعالیت میکنند و اکنون حالت فرسوده پیدا کردهاند و هر قدر که به آنها نقدینگی تزریق شود فایدهای نخواهد داشت. متأسفانه در این برنامه به بنگاههای کوچک و تولیدگران کوچک کمتر فکر شده و این بخش که میتواند زودبازده باشد و اشتغالزایی هم ایجاد کند نادیده گرفته شده است.
رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران همچنین متذکر شد: زمانی که چرخ تولید شده ما نباید بار دیگر بخواهیم آن را از نو اختراع کنیم اما متأسفانه آنچه به شخصه در بسته رونق اقتصادی دیدم چنین نظریهای را به ذهن میرساند که دولت دوباره در موارد مختلف کار را از نقطه صفر شروع کرده است.
رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران با اعلام این پیشبینی که به نظر میرسد با اجرای سیاستهای در نظر گرفته شده در بسته رونق اقتصادی دولت تورم کشور افزایش پیدا کند، گفت: این اقدام در درازمدت به کشور ضربه خواهد زد و به نفع کشور و صنعت نخواهد بود.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود نیز به بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: متأسفانه تا زمانی که بانک مرکزی جزو زیرمجموعههای دولت به شمار میرود نمیتوان انتظار اتفاقهای مثبت اقتصادی داشت.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.