فرار از یخ زدن میوه‌ها در بهار

فرار از یخ زدن میوه‌ها در بهار بهار سال جدید از همان آغاز شاهد یک پدیده ویژه آب‌و‌هوایی بود، بارش‌های پیاپی. این بارش‌‌ها البته در مقاطعی سرما را به همراه داشتند، رخدادی که برای کشاورزی و باغداری یک آسیب جدی است.  این رخداد، یعنی سرمای بهاره هر از چندگاهی در بسیاری از مناطق جهان رخ […]

فرار از یخ زدن میوه‌ها در بهار

بهار سال جدید از همان آغاز شاهد یک پدیده ویژه آب‌و‌هوایی بود، بارش‌های پیاپی. این بارش‌‌ها البته در مقاطعی سرما را به همراه داشتند، رخدادی که برای کشاورزی و باغداری یک آسیب جدی است.

 این رخداد، یعنی سرمای بهاره هر از چندگاهی در بسیاری از مناطق جهان رخ می‌دهد، اما به نظر می‌رسد که اخیراً در کشور ما رایج‌تر شده است که این رواج ممکن است ناشی از تغییر اقلیم باشد یا نه. اما به هر حال یک پدیده روشن است، دمای میانگین کشور گرم‌تر شده و این به معنای تغییر فصل است، همین موضوع تلفات باغداران و کشاورزان بر اثر سرمای بهاره را صرف نظر از دفعات وقوعش، بیش‌تر می‌کند. برای حل این مسأله محققان کشورمان اخیراً راه‌حل جالبی ابداع کرده‌اند.

به گزارش ایسنا؛ محققان کشور برای جلوگیری از سرمازدگی درختان باغات و محصولات کشاورزی دستگاهی را طراحی و ارایه کردند که قابل نصب در زمین‌های تپه‌ای و دره‌ای است. در بسیاری از مناطق دنیا و به ویژه در ایران سرمای بهاره در اکثر سال‌ها موجب صدمه زدن و از بین رفتن جوانه و غنچه و در نتیجه محصول درختان میوه در باغات می‌شود و لذا کشاورزان نیز پس از یک سال تلاش در به ثمر رساندن درختان، با افت شدید محصولات خود مواجه خواهند بود. این مسأله در مناطق کشت محصولات باغی کاملاً مشهود است.

با پایین آمدن دمای هوا به زیر صفر جوانه و غنچه‌های نوشکفته یخ‌زده و به رنگ سیاه یا زرد درآمده و پوک می‌شوند، به‌طوری که در این مناطق بر اثر سرمازدگی خسارت‌های زیادی به باغداران و کشاورزان وارد می‌شود. یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان کشور به منظور رفع این معضل راهکارهایی را ارایه کرده است که از آن جمله می‌توان به طراحی و ساخت دستگاه «چاهک معکوس» اشاره کرد. در کشورهای اروپایی و آمریکا از سال‌های قبل از این دستگاه برای جلوگیری از سرمازدگی و یخبندان استفاده می‌شد و امروزه نیز این فناوری یکی از روش‌های مؤثر و موفق برای مقابله با سرمازدگی معرفی شده است.

این دستگاه معمولاً در مرکز باغ نصب می‌شود و بسته به فاکتورهای محیطی مختلف به صورت شعاعی، سطحی را در پوشش حفاظت از سرما قرار می‌دهد به این صورت که در شب که دمای هوا به آستانه دمای بحرانی می‌رسد، دستگاه اگر از نوع هوشمند باشد، به صورت کاملاً اتوماتیک روشن و شروع به مکش و زهکشی هوای سرد ساکن در سطح زمین، مجاورت درختان باغ و محصولات و پرتاب این هوای سرد به سمت بالا می‌کند. این امر موجب برگرداندن هوای گرم لایه بالا به سطح زمین خواهد شد. ادامه این روند موجب خواهد شد که پس از دقایقی دمای کل محدوده چندین درجه افزایش یابد.

 

 

این عملیات تا آستانه طلوع آفتاب زمانی که اوج سرما زدگی است، ادامه می‌یابد تا مانع کاهش دمای باغ شده و در نتیجه مانع یخ‌زدگی و وقوع سرمازدگی شود. دستگاه «چاهک معکوس» را برخلاف ماشین‌های مولد باد که معمولاً در باغات با توپوگرافی زمین صاف و هموار نصب می‌شوند، می‌توان در باغات ناهموار و شیب‌دار تپه‌ای و دره‌ای نصب و راه‌اندازی کرد.