هندوانه پیوندی در راه است هر چند پیوند روی درختان میوه و درختچههای زینتی سابقه زیادی دارد اما پیوند سبزیجات به عنوان پدیدهای جدید در کشاورزی ایران با تلاش محققان به ثمر نشسته و تولید صیفیجات در زمینهایی با آب و خاک شور و نامساعد را ممکن کرده است. به گزارش ایرنا؛ رضا صالحی، عضو […]
هندوانه پیوندی در راه است
هر چند پیوند روی درختان میوه و درختچههای زینتی سابقه زیادی دارد اما پیوند سبزیجات به عنوان پدیدهای جدید در کشاورزی ایران با تلاش محققان به ثمر نشسته و تولید صیفیجات در زمینهایی با آب و خاک شور و نامساعد را ممکن کرده است.
به گزارش ایرنا؛ رضا صالحی، عضو هیأت علمی پردیس کشاورزی دانشگاه تهران، تحقیق روی پیوند سبزی و صیفیجات را از ۱۵ سال قبل آغاز کرده و اکنون شاهد به نتیجه رسیدن آن روی ۶ محصول کشاورزی است. وی با بیان اینکه پیوند سبزیجات برای اولین بار در ایران اتفاق افتاده است، اظهار داشت: قطبهای صیفیجات ما در کشور که هندوانه، خربزه و خیار تولید میکنند اکنون با بحران کمبود آب و مشکلاتی مانند شور شدن آب و خاک و آلوده شدن خاک به بیماریهای مختلف که بر اثر کشتهای مداوم ایجاد میشود روبهرو هستند و همین موضوع، ما را به فکر چارهاندیشی انداخت. صالحی به رتبه بینالمللی ایران در تولید برخی نمونههای سبزی و صیفیجات اشاره کرد و گفت: در زمان حاضر، ایران در سطح بینالمللی، در زمینه تولید خیار رتبه دوم و در تولید هندوانه و خربزه، رتبه سوم را داراست و چنانچه تولید ما به دلیل مشکلات آب و خاک، دچار خدشه شود جایگاه خود را از دست خواهیم داد و چه بسا مجبور به واردات این محصولات شویم.
وی ادامه داد: ابزارهای موجود، نمیتواند بسیاری از این معضلات کشاورزی را حل کند، مثلاً یکی از راهکارهای فعلی برای مبارزه با بیماری و آفات گیاهان، سمپاشی است که تبعات زیستمحیطی و خطرات سلامتی برای انسان و محیطزیست به همراه دارد.
این محقق جوان خاطرنشانکرد: از همین رو یافتن یک ابزار سالم، کارآ و ارگانیک را در دستور کار قراردادیم و به این نتیجه رسیدیم باید گیاهی پیدا کنیم که بتواند در شرایط سخت کم آبی، شوری خاک و بیماری دوام بیاورد.
وی افزود: برای این کار، با ایجاد شرکت دانشبنیان «مهرنوآوران کشت» و استقرار آن در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، فعالیتهای تحقیقاتی و میدانی برای یافتن ابزارهای ارگانیک مقابله با معضلات آب و خاک را دنبال کردیم.
پیوند هندوانه، طالبی، خربزه و خیار روی ریشه کدو
صالحی بیانداشت: نهایتاً این گیاه مقاوم به شوری و سختی آب و خاک را پیدا کردیم که همان گیاه کدو است و این گیاه با ریشههای قوی و خوبی که دارد در برابر بسیاری مشکلات و محدودیتهای آب و خاک، مقاوم است.
وی ادامهداد: به این ترتیب، هندوانه، خربزه یا خیارکه نسبت به شرایط آب و خاک، حساس هستند را روی ریشه کدو پیوند زدیم و به راحتی در همین عرصههای کشاورزی که با مشکل شوری یا وجود بیماری در خاک روبه رو است، بدون استفاده از سم، صیفیجات سالم با بازده خوب تولید کردیم.
استاد دانشگاه تهران، صرفهجویی در مصرف آب را از دیگر مزایای پیوند صیفیجات روی ریشه کدو خواند و گفت: با این روش موفق شدیم میزان مصرف آب کشاورزی را تا ۴۰ درصد کاهش دهیم و تولید این محصولات را برای کشاورز، سودآور کنیم. وی که از ریشه بادمجان نیز برای تولید گیاه گوجهفرنگی استفاده کرده است، در این زمینه توضیح داد: ریشه بادمجان هم بسیار قوی است و از آنجا که گوجهفرنگی، همخانواده بادمجان است پیوند آنها به راحتی امکانپذیر است ولی گوجهفرنگی را نمیتوانیم روی کدو پیوند بزنیم چون از دو خانواده کاملاً متفاوت هستند. صالحی خاطرنشانکرد: در یک اقدام دیگر، یک گونه وحشی گیاه فلفل را شناسایی کردهایم و از ریشه آن برای پیوند دیگر گونههای فلفل که توان رویش در شرایط نامناسب آب و خاک را ندارند، استفاده میکنیم.
وی تصریحکرد: ما با این فعالیت دانشبنیان، دانش و فناوری را به فرآورده و ثروت تبدیل کردهایم و این ۶ نوع سبزی را پیوند زده و وارد عرصه میکنیم و نشاهای تولیدی را به دست کشاورزان میرسانیم.
صالحی یادآورشد: از آنجا که ایران، کشوری چهارفصل است و ۶ ماهه اول سال در شمال کشور و نیمه دوم سال در جنوب کشور، تولید محصولات کشاورزی داریم میتوان از این نشاها در تمام ایام سال استفاده کرد، ضمن اینکه این نشاهای پیوندی مقاوم هم برای کشت گلخانهای و هم در مزرعه، کاربرد دارد
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.