رشد ۱۸ واحدی بهره‌وری عوامل تولید در کشور

در سال‌های ۹۵-۱۳۹۱ محقق شده است رشد ۱۸ واحدی بهره‌وری عوامل تولید در کشور بهره‌وری کل عوامل تولید از منهای ۹٫۳۳ در سال ۱۳۹۱ به ۹٫۹۵ درصد در سال ۱۳۹۵ رسید. این در حالی است که رشد اقتصادی در سال ۱۳۹۱ برابر با منهای ۸ درصد و در سال ۱۳۹۵ به ۱۱٫۶درصد رسیده بود. به […]

در سال‌های ۹۵-۱۳۹۱ محقق شده است

رشد ۱۸ واحدی بهره‌وری عوامل تولید در کشور

بهره‌وری کل عوامل تولید از منهای ۹٫۳۳ در سال ۱۳۹۱ به ۹٫۹۵ درصد در سال ۱۳۹۵ رسید. این در حالی است که رشد اقتصادی در سال ۱۳۹۱ برابر با منهای ۸ درصد و در سال ۱۳۹۵ به ۱۱٫۶درصد رسیده بود.

به گزارش ایرنا، تغییرات شاخص بهره‌وری کل عوامل تولید در سال ۱۳۹۲ معادل منهای ۲٫۷۹ درصد، سال ۱۳۹۳ معادل ۱٫۹۵ درصد و سال ۱۳۹۴ منهای ۳٫۵۲ درصد بود.

بهره‌وری کل عوامل تولید عبارت است از نسبت تولید ناخالص داخلی به میانگین موزون نیروی کار و موجودی سرمایه ثابت است(وزن هریک از عوامل تولید براساس ارزش آنها تعیین می‌شود).

سازمان ملی بهره‌وری شاخص بهره‌وری نیروی کار، بهره‌وری سرمایه و بهره‌وری کل عوامل تولید را برای سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۵ اعلام کرده است. شاخص‌های بهره‌وری براساس ارزش‌افزوده تعداد جمعیت و موجودی سرمایه (۱۰۰= ۱۳۹۰) است.

بهره‌وری نیروی کار از سال ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۵ به ترتیب ۹۲، ۸۸، ۹۱، ۸۷ و ۹۵ است.

بهره‌وری نیروی کار، نسبت تولید ناخالص داخلی به تعداد نیروی کار است.

همچنین شاخص بهره‌وری سرمایه در سال‌های گفته شده به ترتیب برابر است با ۹۰، ۸۸، ۸۹، ۸۶ و ۹۶ است.

بهره‌وری سرمایه عبارت است از نسبت تولید ناخالص داخلی به ارزش موجودی سرمایه ثابت، این نسبت برای سال پایه ۱۳۹۰ برابر با ۱۰۰ است.

شاخص بهره‌وری کل عوامل تولید طی سال‌های یاد شده به ترتیب برابر با ۹۱، ۸۸، ۹۰، ۸۷ و ۹۵ است.

همچنین از آنجا که مفهوم نرخ رشد بهره‌وری از تفاضل نرخ رشد اقتصادی از میانگین موزون نرخ رشد نیروی کار و سرمایه حاصل می‌شود، در سال ۱۳۹۱ که رشد اقتصادی منفی بود رشد دو نهاده تولید مذکور(نیروی کار و سرمایه)هر دو مثبت بوده است. بنابراین رشد شاخص بهره‌وری کل عوامل تولید منفی‌تر از رشد اقتصادی حاصل شده است. در این حالت محاسبه سهم رشد بهره‌وری از رشد اقتصادی امکان‌پذیر نخواهد بود.

علت کاهش رشد شاخص بهره‌وری کل عوامل تولید در سال ۹۱ ناشی از تحریم‌های اقتصادی و عدم دسترسی به مواد اولیه وارداتی، علی‌رغم رشد نیروی کار و سرمایه بوده که خود را به شکل رشد منفی در شاخص بهره‌وری نمایان کرده است.

سازمان ملی بهره‌وری اعلام کرده است: از آنجایی که کل اقتصاد کشور از شرایط نرمال برخوردار نبود، این عامل نشان دهنده عدم وجود بهره‌وری در کل اقتصاد بوده است، بنابراین تأثیرات منفی هر عاملی نظیر مشکلات اقتصادی (که ناشی از فشارهای سیاسی بود)، سیاسی، تجاری، قانونی و برخی عوامل دیگر نمایان است.

 

همچنین در سال ۱۳۹۳ علی‌رغم رشد مثبت نیروی کار و سرمایه، به دلیل رکود اقتصادی ناشی از ادامه تأثیر تحریم‌ها، رشد شاخص بهره‌وری کل عوامل تولید نیز منفی تر از رشد اقتصادی شده است.