نهاوند؛ شهر سراب‌های زلال

نهاوند؛ شهر سراب‌های زلال شهرستان نهاوند که به شهر سراب‌های زلال شهرت یافته پذیرایی مسافرانی است تا از مهمانان خود در دل طبیعت پذیرایی کند. به گزارش مهر، نهاوند از شهرستان‌های مهم تاریخی استان همدان به شمار می‌آید و نظریه‌های مختلفی از پیشینه تاریخی این منطقه باستانی باقی مانده است. برخی از مورخان نهاوند را […]

نهاوند؛ شهر سراب‌های زلال

شهرستان نهاوند که به شهر سراب‌های زلال شهرت یافته پذیرایی مسافرانی است تا از مهمانان خود در دل طبیعت پذیرایی کند.

به گزارش مهر، نهاوند از شهرستان‌های مهم تاریخی استان همدان به شمار می‌آید و نظریه‌های مختلفی از پیشینه تاریخی این منطقه باستانی باقی مانده است.

برخی از مورخان نهاوند را محل پهلو گرفتن کشتی نوح می‌دانند و به استناد تحقیقات باستان‌شناسان در تپه گیان نهاوند، از ۵ هزار سال پیش از میلاد مسیح تا هزاره اول قبل از میلاد قومی در این منطقه زندگی می‌کرده که تمدنی شبیه تمدن بین‌النهرین داشته و بعد‌ها به دست اقوام دیگر از بین رفته‌اند.

نهاوند از نواحی ممتاز استان همدان به شمار می‌رود

نهاوند به علت دارا بودن موقعیت جغرافیایی ویژه، آب فراوان و خاک مستعد از نواحی ممتاز استان همدان به شمار می‌رود و از مکان‌های دیدنی و تاریخی متعددی برخوردار است.

سراب گاماسیاب، سراب ملوسان، سراب فارسبان، سراب کنگاور، کهنه جنگل ‌و سراب گیان، تالاب وسج، تالاب (آب‌بند) رودباری و بوستان جنگلی ابوذر از جمله مکان‌های دیدنی این شهرستان به شمار می‌روند.

نهاوند سرچشمه اصلی بزرگ‌ترین رود کشور یعنی کرخه است

موقعیت ویژه جغرافیایی نهاوند به لحاظ آب و هوا و کوه‌های مرتفع باعث بارش‌های نسبتاً مناسبی در سطح شهرستان شده به گونه‌ای که این شهرستان به عنوان سرچشمه اصلی بزرگ‌ترین رود کشور یعنی کرخه است و به واسطه آب فراوان به شهر سراب‌ها معروف شده است.

باغ‌های نهاوند علاوه بر این‌که همواره موجب انس و الفت شهروندان با طبیعت بوده‌اند برای افراد غیربومی نیز زیبا‌‌ترین جاذبه‌ها را داشته‌اند و این گستره سبز از حاشیه شهر تا ورای رودخانه گاماسیاب امتداد دارد.

نهاوند با داشتن ۲۶۴ دهنه سراب، چشمه و رشته قنات به شهر سراب‌ها معروف است و از این نظر بسیار غنی بوده و جایگاه نخست را در استان همدان داراست.

سراب گاماسیاب، سراب نیلوفر، سراب‌گیان، سراب فارسبان، سراب باروداب و سراب ملوسان با حیات وحش منحصربه‌فردش معروف‌‌ترین سراب‌های نهاوند هستند که هر کدام می‌تواند نمادی زیبا برای معرفی غنای طبیعت نهاوند و جایگاهی برای جذب گردشگر باشد.

سراب گیان از عجایب زیبای خلقت است

این سراب با چشمه‌های جوشان، پر آب و زلال در ۲۱ کیلومتری جنوب غربی نهاوند در پای کوه‌های گرو از سلسله جبال زاگرس در امتداد دره‌ای به نام «درون» که دوکوه بزبی و گوچال آن‌را احاطه کرده‌اند، واقع شده است.

طول جنگل سراب گیان ۲٫۵ کیلومتر است که در کف این دره به وجود آمده است. پوشش گیاهی این منطقه از نوع گون و چمنزار است و در کوه‌های مرتفع این منطقه زمین‌های بی‌گیاه به خصوص در سراشیبی تند کوه‌ها و جاه‌های سنگلاخ که فاقد طبقه ضخیم و مساعد خاک قابل رویش است، بسیار به چشم می‌خورد و جاهای وسیعی را در برمی‌گیرد.

منطقه جنگلی سراب

در جنوب غربی گیان منطقه جنگلی سراب به وسعت ۹۰ هکتار یکی از عجایب زیبایی خلقت و نشانه عظمت آفریدگار هستی بخش کائنات است.

این جنگل در ۳ کیلومتری گیان واقع شده و دارای انواع و اقسام درختان بزرگ و کهنسال و کوچک است که به‌طور خودرو در کنار مسیر آب سراب روییده‌اند.

سراب گاماسیاب

حوضه گاماسیاب در برگیرنده یکی از سرشاخه اصلی و اولیه سیستم رودخانه‌ای کرخه و دز است.

در قلمرو این حوزه شهرستان‌های نهاوند، بروجرد و کنگاور واقع شده‌اند، اما بخش عمده آن از نظر تقسیمات کشوری در قلمرو شهرستان نهاوند واقع شده است.

سراب فارسبان

سراب فارسبان نیز در نزدیکی روستای فارسبان در ۲۶ کیلومتری غرب نهاوند در روستای کمالوند واقع شده است.

متوسط آب‌دهی سالانه آن ۱٫۵ متر مکعب در ثانیه است و مازاد این چشمه، پس از سیراب کردن زمین‌های کشاورزی مسیر خود، به رودخانه گاماسیاب می‌ریزد.

سراب ملوسان

سراب ملوسان زیستگاه برخی از حیوانات و پرندگان است

این سراب در ۱۵ کیلومتری شمال غربی نهاوند، بالاتر از روستای ملوسان و پشت کوه‌های آردوشان و سیاه دره قرار گرفته و زیستگاه برخی از حیوانات و پرندگان نیز است.

آب این چشمه پر آب، به صورت رودی جریان می‌یابد و در بستر آن گونه‌هایی از ماهی‌ها زندگی می‌کنند.

 

مازاد این سراب، پس از سیراب کردن زمین‌های کشاورزی و روستاهای مسیر خود، به خرم رود می‌ریزد.