میوه‌های خراسان جنوبی، با آوازه جهانی

میوه‌های خراسان جنوبی، با آوازه جهانی خراسان جنوبی که به نام سرزمین طلای سرخ ایران مشهور است به دلیل شرایط مناسب آب و هوایی حدود ۳۰ درصد زعفران ایران را تولید می‌کند که بهترین کیفیت را دارد. زعفران قاینات آوازه جهانی دارد و به کشورهای اروپایی صادر می‌شود. زعفران: هم‌اکنون منطقه‌ عمده کشت زعفران به […]

میوه‌های خراسان جنوبی، با آوازه جهانی

خراسان جنوبی که به نام سرزمین طلای سرخ ایران مشهور است به دلیل شرایط مناسب آب و هوایی حدود ۳۰ درصد زعفران ایران را تولید می‌کند که بهترین کیفیت را دارد. زعفران قاینات آوازه جهانی دارد و به کشورهای اروپایی صادر می‌شود.

زعفران: هم‌اکنون منطقه‌ عمده کشت زعفران به خراسان‌جنوبی که زمانی به قهستان شهرت داشته و امروزه شامل شهرستان‌های نهبندان، بیرجند، قاین، گناباد، فردوس و طبس می‌شود، محدود شده است.

زعفران گیاهی است علفی، دائمی و در عین حال زینتی که از طریق پیاز تکثیر می‌شود، چون زعفران یک گیاه نازای طبیعی است.

به گزارش مهر، بخش مورد استفاده زعفران همین کلاله زعفران است. اگرچه همراه بودن خامه با کلاله از قیمت زعفران می‏‌کاهد، اما بیش‌تر افراد برای اطمینان از خلوص زعفران ترجیح می‌دهند از زعفران دسته‏‌ای که خامه به کلاله متصل است، خریداری کنند.

کلاله‌ زعفران دارای رنگ، طعم و عطر دلپذیری است که هر یک از این ویژگی‌ها مربوط به یک دسته از موادآلی شیمیایی است.

زعفران در بازارهای استان به‌صورت زعفران معمولی دسته‌ای و زعفران سرقلم سرریشه، یا سرگل، یا رشته‏‌ای و در بازارهای جهانی بیش‌تر به‌صورت زعفران ساییده شده «پودر» و زعفران رشته‏‌ای به فروش می‌رسد.

زرشک: زرشک‏‌‌ها گروه بزرگی ‏از درختچه‌های خاردار همیشه سبز یا خزان‌کننده از خانواده زرشکیان است.

ارتفاع درختچه‌ زرشک به یک تا ۳ متر و در شرایط مساعد به ۶ متر می‌رسد. شاخه‌های این درختچه شکننده و دارای پوسته‌زردرنگ و عدسک‌های سیاه رنگ بوده که بر روی ساقه‌های قدیمی نیز دیده می‌شوند.

برگ زرشک حاوی مقدار زیادی ویتامین C است و در اسهال‌های مزمن، آب آوردن انساج و در بیماری اسکوربوت مصرف می‌شود. جویدن برگ باعث سفت شدن لثه‌ها و جلوگیری از خونریزی می‌شود.

گل‌های زرشک، مجتمع و به‌صورت خوشه‏‌ای و آویخته است، در خراسان‌جنوبی زرشک بی‌دانه به‌عنوان یک میوه مطلوب در شهرستان‌های بیرجند و قائنات کشت می‌شود.

از دانه زرشک صرف‌نظر از مصارف غذایی در صنایع تبدیلی از قبیل مربا، ژله، آب میوه، نوشابه گازدار، کنسرو، مارمالاد، نکتارین و گرد زرشک استفاده می‌شود.

زرشک را عقیق درخشان صحراهای خراسان نام نهاده‌اند که این محصول به یکی از سوغات پرمخاطب مسافران خراسان‌جنوبی تبدیل شده است.

آلو بخارا: آلو بخارا درختچه‌‌ای است به طول در حدود ۳ متر که هر قدر فواصل کشت آن محدودتر باشد، بر ارتفاع آن اضافه می‌شود. این درخت در روستاهای بخش مرکزی و بخش درمیان بیرجند به فراوانی کشت می‌شود.

میوه این درخت به‌طوری‌که در مخزن‌الادویه آمده، اثر هضم‌کننده، اشتهاآور و محرک ترشحات صفراوی دارد. نوع خشک شده آن که به‌عنوان سوغات خراسان‌جنوبی طرفداران زیادی دارد، در انواع سوپ‏‌‌ها و خوراک‌‌ها استفاده می‌شود.

عناب: عناب درختی است خاردار که در مقابل سرما و گرما مقاوم است. عناب در بیش‌تر روستاهای بیرجند و در زمین‌های نامرغوب می‌روید و حاصل بالنسبه رضایت بخشی تولید می‌کند.

میوه این عناب‌‌ها ترش و شیرین و با درجه گوشتی ۹۱ درصد و میانگین وزن ۱۳ گرم است. در روستاهای بیرجند اغلب عناب بیش از سنجد کشت می‌شود، چون میوه عناب بیش از سنجد طالب و قیمت دارد.

سنجد: سنجد دارای ارقامی است که از نظر شکل، رنگ، طعم و اندازه میوه و ارتفاع درخت با یکدیگر متفاوت هستند.

این درخت در روستاهای کوهستانی بیرجند به فراوانی یافت می‌شود و از آن به‌ویژه به‌عنوان پرچین برای جلوگیری از تخریب مزارع و باغ‌ها استفاده می‌کنند.

برگ سنجد شبیه بید، دراز، کرک‌دار، براق و متناوب و با دمبرگ‌های کوتاه است. پشت برگ‌‌ها نقره‏‌ای فام و دارای دمبرگ کوتاه است.

 

علاوه بر زعفران، زرشک، آلو بخارا، عناب، سنجد، بادام کوهی، گردو، کشک سیاه، کشک زرد، کشک زیرهای، قره قروت، برگه هلو از سوغات بیرجند است.