تعیین برنده مناقصه ساخت مخازن ذخیره‌سازی نفت خام تا ۳ هفته آینده

مشاور وزیر نفت خبر داد تعیین برنده مناقصه ساخت مخازن ذخیره‌سازی نفت خام تا ۳ هفته آینده مجری طرح خط لوله انتقال نفت خام گوره‌ـ‌جاسک و پایانه مربوطه (مکران) گفت: ساخت پایانه صادرات نفت خام جاسک از مهم‌ترین پروژه‌های صنعت نفت است که همه فرایندهای اجرایی آن به صورت موازی در حال انجام است. به […]

مشاور وزیر نفت خبر داد

تعیین برنده مناقصه ساخت مخازن ذخیره‌سازی نفت خام تا ۳ هفته آینده

مجری طرح خط لوله انتقال نفت خام گوره‌ـ‌جاسک و پایانه مربوطه (مکران) گفت: ساخت پایانه صادرات نفت خام جاسک از مهم‌ترین پروژه‌های صنعت نفت است که همه فرایندهای اجرایی آن به صورت موازی در حال انجام است.

به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از NIOC، محمد سقایی بیان‌کرد: وزیر نفت از ابتدا تأکید زیادی بر بومی‌سازی این پروژه زیربنایی و تأمین اعتبارات از سوی بخش خصوصی داشت که به دلیل تجهیزات خاص مورد استفاده و ناتوانی سازندگان داخلی از تأمین تجهیزات، روند انجام مناقصه و انتخاب پیمانکار با کندی رو‌به‌رو شد.

این درحالی است که در کنار انجام مطالعات تخصصی زمانبر، انتخاب پیمانکاری که توان ساخت این نوع خاص از لوله‌ها را داشته باشد، با دشواری‌های زیادی روبه‌رو بود.

فناوری ساخت این نوع لوله هنوز در کشور بومی نشده بود و بیژن زنگنه نیز تأکید زیادی بر بومی‌سازی ساخت این تجهیزات داشت. سرانجام پس از کشمکش‌های فراوان دو شرکت از بخش خصوصی برای ساخت آن اعلام آمادگی کردند که بناست در آینده‌ای نزدیک امور مربوط به تهیه اسناد مناقصه و انتخاب پیمانکار انجام شود؛ فرایندی که حداقل ۶ ماه زمان خواهد برد.

وی با اشاره به انجام همزمان و موازی فعالیت‌های توسعه‌ای احداث پایانه صادراتی نفت خام گفت: این پروژه مشتمل بر ساخت دو پالایشگاه، پتروشیمی و مخازن ذخیره‌سازی نفت خام با ظرفیت نهایی ذخیره‌سازی ۳۰ میلیون بشکه است که البته ذخیره‌سازی ۱۰ میلیون بشکه نفت در فاز نخست آن دیده شده است.

این مقام مسؤول بیان‌کرد: انجام مطالعات اولیه و تهیه اسناد مناقصات مربوط به انتخاب پیمانکاران اصلح در این پروژه بزرگ ملی بسیار زمانبر است؛ با این وجود مناقصات مربوط به ساخت مخازن ذخیره‌سازی نفت خام برگزار شده که تا۳ هفته آینده برنده آن مشخص خواهد شد.

مشاور وزیر نفت در ادامه بر سرمایه‌بر بودن احداث پایانه صادرات نفت خام جاسک تأکید و تصریح می‌کند: با توجه به نوع قرارداد که از نوع BOT (ساخت، بهره‌برداری و واگذاری) است، لازم است اعتبارات مربوط به اجرای آن از سوی سرمایه‌گذاران بخش خصوصی و از محل منابعی خارج از نفت تأمین شود؛ در همین راستا در حال حاضر ۸ سرمایه‌گذار داخلی برای انجام آن ابراز آمادگی کرده‌اند.

اگرچه تلاش برای پیشبرد ساخت دومین پایانه صادرات نفت خام کشور در جاسک همچنان ادامه دارد، اما باید توجه داشت که بوروکراسی حاکم بر نظام اداری صنعت نفت که در راستای تحقق سلامت مناقصات و انتخاب نفرات اصلح صورت می‌گیرد، زمانبر است؛ به‌طوری که پس از مشخص شدن برنده مناقصه، مسیر انجام تشریفات قانونی، بازگشایی LC و ضمانتنامه‌های کاری، ارایه طرح مهندسی و در نهایت تأیید کارفرما و تصویب هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران حداقل به ۶ ماه زمان نیاز خواهد داشت.

پروژه احداث دومین پایانه صادراتی نفت خام ایران در جاسک، گذشته از ابعاد بزرگ کاری به سرمایه‌گذاری قابل توجهی نیز نیاز دارد؛ سقایی حجم برآورد مالی مربوط به این پروژه را چیزی در حدود دو میلیارد دلار تخمین می‌زند و می‌گوید: اعتبار مورد نیاز برای خرید لوله‌های نایس حدود ۶۰۰ میلیون دلار و پیش‌بینی اولیه برای ساخت مخازن ذخیره‌سازی نفت خام چیزی بیش از ۲۰۰ میلیون دلار است.

مجری طرح خط لوله انتقال نفت خام گوره‌ـ‌جاسک و پایانه مربوطه (مکران) در ادامه فرایند سرمایه‌گذاری را در قالب دو بخش سازنده و تأمین کننده اعتبار معرفی و تصریح می‌کند: ارزیابی کیفی در خصوص منابع مالی تأمین این پروژه انجام شده و برنده مناقصه پس از تأیید هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران، فعالیت اجرایی خود را آغاز خواهد کرد.

مشاور وزیر نفت ادامه می‌دهد: در بخش ساخت پالایشگاه نیز بررسی‌های لازم در حال انجام است و از میان دو گزینه موجود یک شرکت خصوصی داخلی انتخاب خواهد شد.

 

سقایی در ادامه از برگزاری مناقصه‌ای برای ساخت پمپ استیشن‌ها خبر داده و می‌گوید: در طول مسیر ۱۰۰۰ کیلومتری گوره به جاسک، ساخت ۵ پمپ استیشن پیش‌بینی شده است؛ البته پیش‌بینی اولیه برای ایجاد تأسیسات خط انتقال نفت خام بالغ بر ۸ ایستگاه خواهد بود.