حذف آلودگی کربن از سوخت‌های فسیلی

حذف آلودگی کربن از سوخت‌های فسیلی یک کارخانه تولید برق در منطقه هوستون آمریکا موفق شده است با ترکیب اکسیژن خالص و گاز طبیعی، دی‌اکسیدکربن خالص را به عنوان خروجی فعالیت خود به دست آورد که قابلیت ذخیره و استفاده در صنایع را داشته و وارد محیط‌زیست نمی‌شود. به گزارش سینا‌پرس در حد فاصل منطقه […]

حذف آلودگی کربن از سوخت‌های فسیلی

یک کارخانه تولید برق در منطقه هوستون آمریکا موفق شده است با ترکیب اکسیژن خالص و گاز طبیعی، دی‌اکسیدکربن خالص را به عنوان خروجی فعالیت خود به دست آورد که قابلیت ذخیره و استفاده در صنایع را داشته و وارد محیط‌زیست نمی‌شود.

به گزارش سینا‌پرس در حد فاصل منطقه موسوم به قطب انرژی بین هوستون در تگزاس و سواحل خلیج مکزیک؛ منطقه‌ای موسوم به پتروپولیس به معنی شهر انرژی واقع شده است که دریایی از پالایشگاه‌ها؛ خطوط انتقال انرژی، دودکش‌ها و منابع ذخیره نفت در آن قرار دارند که همگی در حال تبدیل سوخت‌های فسیلی به دلار بوده و به شدت فعال هستند. این موضوع را می‌توان اصلی‌‌ترین دلیل بالا بودن میزان آلاینده‌های جوی و به ویژه دی‌اکسید‌کربن در منطقه دانست که از تمامی بخش‌های ایالات متحده آمریکا بیش‌تر است.

در پی مصرف اکسیژن خالص و گاز طبیعی در این کارخانه جریانی از دی‌اکسید‌کربن خالص تولید می‌شود که توسط لوله‌های ویژه‌ای به مخازن زیرزمینی انتقال یافته و در ادامه به پالایشگاه‌ها و مراکزی که به این ماده نیاز دارند فروخته می‌شود. این فرایند در اصطلاح فنی با عنوان افزایش بازیافت نفت شناخته می‌شود. به این ترتیب آلاینده‌های جوی و به ویژه دی‌اکسید‌کربن وارد اتمسفر و محیط‌زیست کره زمین نشده و در صنایع مورد نیاز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به تازگی یک کارخانه جدید در این منطقه به فعالیت مشغول شده است که اگرچه بر پایه مصرف سوخت‌های فسیلی فعالیت می‌کند اما نوع فناوری به‌کار رفته در آن می‌تواند منطقه هوستون را نسبت به کاهش میزان گازهای آلاینده جوی امیدوار کند. این مرکز کاملاً شبیه انواع مراکز نفتی مشابه خود بوده و دارای ابعادی حدود دو برابر زمین بازی فوتبال آمریکایی است که در آن انواع لوله‌ها و پمپ‌ها در هم تنیده شده‌اند. در این کارخانه همچنین یک توربین و یک محفظه احتراق نیز تعبیه شده و تا اینجا همه چیز مشابه سایر واحدهای نفتی و پتروشیمی است اما در این کارخانه خبری از دودکش‌های بلند و دود سیاه خروجی آنها نیست. شاید تصور وجود کارخانه‌ای که با سوخت‌های فسیلی فعالیت کرده و میزان آلاینده‌های تولیدی آن صفر باشد، دشوار است اما عملاً با آغاز به‌کار این مجموعه ۲۵ مگاواتی در سال جاری میلادی، با استفاده از ترکیب اکسیژن خالص و سوخت گاز طبیعی، این مسأله به حقیقت پیوست. در این کارخانه و در پی فعالیت فوق، جریانی از دی‌اکسید‌کربن خالص تولید می‌شود که توسط لوله‌های ویژه‌ای به مخازن زیر زمینی انتقال یافته و در ادامه به پالایشگاه‌ها و مراکزی که به این ماده نیاز دارند فروخته می‌شود. این فرایند در اصطلاح فنی با عنوان افزایش بازیافت نفت یا enhanced oil recovery (EOR) شناخته می‌شود. به این ترتیب آلاینده‌های جوی و به ویژه دی‌اکسید‌کربن وارد اتمسفر و محیط‌زیست کره زمین نشده و در صنایع مورد نیاز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

گفتنی است این مبحث با عنوان استخراج و ذخیره کربن (carbon capture and storage) به عنوان یک استراتژی بسیار مهم بار‌ها از سوی فعالان محیط‌زیست و متخصصین این حوزه مورد توجه قرار گرفته و از آن به عنوان یکی از راه‌حل‌های مبارزه با تغییرات آب و هوایی یاد می‌شود. تاکنون مشکلات زیادی در این رابطه وجود داشت که از آن جمله می‌توان به وجود سایر آلاینده‌های جوی در گازهای خروجی کارخانه‌های فعال با سوخت‌های فسیلی و همچنین افزایش هزینه‌ها اشاره کرد که برای مثال در صنعت برق و تولید نیروی الکتریسیته از سوخت‌های فسیلی می‌تواند منجر به افزایش۳۰ درصدی قیمت‌ها شود.

 

پژوهشگران امیدوارند با توسعه و ترویج روش جدید ابداع شده در کارخانه فوق، بتوانند میزان آلاینده‌های جوی ناشی از کارخانه‌های مصرف کننده سوخت‌های فسیلی را به صفر برسانند.