جای خالی کارشناسی مسکن میان مشاوران هرچند مشاوران املاک از عناوینی چون کارشناس مسکن برای خود بهره میگیرند، اما جای خالی نیروی کارشناسی تحصیلکرده در قیمتگذاری و مشاوره مسکن حس میشود. به گزارش خانهملت براساس قانون نظام صنفی ارایه مجوز برای ایجاد مشاوران املاک با پیمودن مراحلی ممکن میشود، هر چند طی این مراحل چندان […]
جای خالی کارشناسی مسکن میان مشاوران
هرچند مشاوران املاک از عناوینی چون کارشناس مسکن برای خود بهره میگیرند، اما جای خالی نیروی کارشناسی تحصیلکرده در قیمتگذاری و مشاوره مسکن حس میشود.
به گزارش خانهملت براساس قانون نظام صنفی ارایه مجوز برای ایجاد مشاوران املاک با پیمودن مراحلی ممکن میشود، هر چند طی این مراحل چندان آسان نیست، اما گویا در شرایط فعلی هر کسی میتواند متقاضی دریافت این مجوز باشد. براساس این قانون که در سال ۸۲ مصوب شده و در سال ۹۲ نیز مورد بازنگری قرارگرفته، شرط دریافت مجوز تأسیس مشاور املاک داشتن حداقل سواد نوشتن و خواندن است که این از جمله نقایصی است که در حین بازنگری قانون باز هم اصلاح نشده است.
متقاضی دریافت مجوز ایجاد مشاور املاک با ارایه مدارکی منتظر تأیید صلاحیت از سوی اتحادیه و اداره اماکن نیروی انتظامی میماند و پس از تأیید نیروی انتظامی براساس اعلام سازمان امور مالیاتی که تمام واحدهای صنفی باید با امضای دیجیتال و کدرهگیری معاملات را ثبت کنند، به اداره مالیات مراجعه و کدرهگیری دریافت میکند.
در نهایت هم براساس مقررات رسمی اتحادیه مشاوران املاک، واحدهای صنفی باید به نیروهای خود آموزش دهند. اتحادیه تنها پس از ارایه گواهی گذراندن دوره آموزش (حداقل ۱۰ ساعت) از مؤسسه آموزشی معتبر (مورد تأیید کمیسیون نظارت شهرستان مربوط) به متقاضی جواز کسب میدهد.
همانطور که اشاره شد راهاندازی یک دفتر مشاور املاک کار چندان پرهزینه و سختی نیست اما نقش واحدهای مشاور املاک در بازار مسکن غیرقابل انکار بوده و حتی برخی از قیمتگذاریها میتواند آینده این بازار را درگیر تحول کند.
در همین رابطه حسام عقبایی به گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت پرداخته است. رییس مشاوران املاک کشور، با بیان اینکه هر فردی صلاحیت گرفتن پروانه کسب مشاوران املاک را ندارد معتقد است متقاضی دریافت مجوز ایجاد مشاور املاک باید تخصص و تبحر لازم در مسایل حقوقی، جامعهشناسی، روانشناسی و تا حدودی با مسایل سازه و ساختمان داشته باشد تا بتواند به عنوان یک مشاور املاک شناخته شود.
هر فردی واجد شرایط اخذ مجوز مشاور املاک نیست
وی با تأکید بر اینکه باید یک نگاه ویژهای به شغل مشاور املاک وجود داشته باشد، میافزاید: شرایط اعطای مجوز ایجاد مشاور املاک باید بهگونهای باشد که هر فردی نتواند وارد این حوزه شده و پروانه بگیرد.
عقبایی با بیان اینکه باید حدود صنفی و سقف مشخص از حیث تعداد برای ارایه مجوز ایجاد مشاور املاک در نظر گرفته شود، ادامه میدهد: متأسفانه مجلس در حین تصویب قانون نظام صنفی به برخی مسایل اساسی در خصوص ایجاد مشاوران املاک توجه نکرده است که این موضوع مشکلات بسیاری را رقم زده است.
وی به داشتن سواد خواندن و نوشتن به عنوان یکی از شروط دریافت مجوز ایجاد مشاور املاک انتقاد کرده و میگوید: در قانون ملاک دریافت پروانه کسب سواد خواندن و نوشتن است یعنی حتی سواد پنجم ابتدایی یا دیپلم هم مدنظر قرار نگرفته پس اگر فردی مراجعه کرده و مدعی شد که سواد خواندن و نوشتن دارد ما موظف به ارایه مجوز به وی هستیم.
عقبایی ادامه میدهد: متأسفانه قانون نظام صنفی در سال ۹۲ باز هم مورد بازنگری قرار گرفت اما نمایندگان مجلس باز هم به سواد خواندن و نوشتن به عنوان ملاک صدور جواز کسب مشاور املاک رأی مثبت دادند.
وی خواستار بازنگری نمایندگان در قانون نظام صنفی شده و میگوید: ادامه روند فعلی ایجاد قارچگونه و بدون تخصص مشاوران املاک را رقم میزند.
رییس اتحادیه مشاوران املاک با اشاره به شرط دیگر مندرج در قانون نظام صنفی برای ارایه مجوز مشاوران املاک، میگوید: در قانون دیده شده که افراد با گذراندن ۱۰ ساعت آموزش میتوانند نسبت به کسب جواز مشاور املاک اقدام کنند اما اتحادیه مشاوران املاک در طی مذاکرات و تعاملی که با وزارت صنعت، معدن و تجارت داشته قید گذراندن ۳۵۴ ساعت کلاس آموزشی برای ارایه مجوز را لحاظ کرده است.
وی ادامه میدهد: هر فردی قبل از اینکه پروانه کسب بگیرد باید این دورهها مانند حقوق مدنی، حقوق ثبت، قانون نظام امور صنفی، قانون آیین مسؤولیت مدنی، قانون مجازات اسلامی، قانون فنون مذاکره، مدیریت، حسابداری صنفی را سپری کرده و پس از گذراندن آزمون به شرط موفقیت گواهی مهارت دریافت کند.
رییس اتحادیه مشاوران املاک کشور، از نامهنگاریهای انجام شده با وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین رؤسای قوا خبر داده و میگوید: تا زمانی که قانون نظام صنفی اصلاح نشود ایجاد واحدهای مشاوران املاک بدون هیچ محدودیتی برای همه ممکن خواهد بود.
اینکه ساختار مشاورههای املاک، از نظام استاد و شاگردی به نظامی مبتنی بر دانش املاک به صورت یکباره تبدیل شود، نه شدنی است و نه امری معقول. چرا که عملاً سامانه فروش املاک در ایران به هر دو گروه نیاز دارد.
اما با توجه به علمی شدن بسیاری از فنون فروش در بازار (چه در بحث املاک و چه در مباحث دیگر اقتصادی) لزوم تربیت نیروی متخصص و تحصیلکرده در امر فروش املاک نیز بیش از گذشته حس میشود. البته که این علمی شدن الزاماً به معنی فروش اینترنتی املاک، سایتهای فروش و امثال آن نیست و میبایست اتحادیههای صنفی و نهادهای نظارتی دولتی سازوکاری تشویقی برای ورود نیروی کارشناسی به بدنه مشاوران املاک ایجاد کنند تا هم مشاوران املاک با حفظ شیوه خود پذیرای نوشدن و شیوههای جدید و علمی فروش باشند و هم نیروهای تحصیلکرده راغب به ورود به این رشته کاری باشند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.