شگرد مؤسسات کنکور برای فریب داوطلبان

شگرد مؤسسات کنکور برای فریب داوطلبان کنکور سال‌هاست بازاری چند صد میلیاردی را برای بسیاری از مؤسسات و ناشرین کتاب‌های کنکور فراهم ساخته است. مافیای این بازار پر سود با وجود قانون حذف آن، هرگز اجازه حذف کنکور را نداده است. سال‌هاست به‌علت نبود متولی مشخص و نظارت کافی، برخی مؤسسات برگزارکننده کلاس‌های کنکور و […]

شگرد مؤسسات کنکور برای فریب داوطلبان

کنکور سال‌هاست بازاری چند صد میلیاردی را برای بسیاری از مؤسسات و ناشرین کتاب‌های کنکور فراهم ساخته است. مافیای این بازار پر سود با وجود قانون حذف آن، هرگز اجازه حذف کنکور را نداده است. سال‌هاست به‌علت نبود متولی مشخص و نظارت کافی، برخی مؤسسات برگزارکننده کلاس‌های کنکور و نیز تولیدکنندگان بسته‌های آموزشی از نام نفرات برتر کنکور، دبیران و مشاوران تحصیلی ممتاز سوءاستفاده می‌کنند تا داوطلبان بیش‌تری را جذب کلاس‌‌ها یا محصولات خود کنند.

استفاده از اسامی نفرات برتر کنکور

این استفاده ابزاری جنبه عوام‌فریبی دارد. زیرا تحقیقات نشان می‌دهد که یا رتبه‌های ممتاز کنکور حتی در صورت استفاده از دبیران و مشاورین تحصیلی مجرب، تمایلی به علنی کردن آن ندارند و یا برخی از مؤسسات کنکور با دادن امتیازهایی به برخی از این چهره‌های برجسته ی کنکور، آنها را به نفع خود مصادره و از ایشان بهره‌برداری تبلیغاتی می‌کنند. دختر جوانی که دانشجوی پزشکی دانشگاه تهران و از رتبه‌های تک‌رقمی رشته تجربی در کنکور سراسری ۹۵ بوده است، گفت: من دو سال زیر نظر مشاور بودم که چندی پیش به عنوان بهترین مشاور کنکور از دیدگاه رتبه‌های زیر هزار هم شناخته شد. ما در گروهمان ۱۰ نفر بودیم که به جز دو نفر که رتبه شان ۳ رقمی شد. همگی رتبه‌های زیر ۱۰۰ کنکور را کسب کردیم. جالب است که به جز من هیچ‌کدام آنها حاضر نبودند که کسی بداند مشاور تحصیلی داشته‌اند.

تضمین قبولی در کنکور

برخی از مؤسسات کنکور برای عوام‌فریبی بیش‌تر هنگام نام‌نویسی در کلاس‌هایشان اعلام می‌کنند قبولی در کنکور تضمینی است در حالی که چنین ادعایی اصولاً عقلانی نیست. زیرا حتی با فرض این‌که آنها بهترین خدمات را به داوطلب کنکور بدهند، کنترل شرایط روحی و جسمی دانش آموزان که قابل تضمین کردن نیست. از طرفی چه تضمینی دارد که دانش‌آموزی به خوبی درس‌هایش را بخواند و یا در سر جلسه آزمون اتفاق، خاصی برایش نیفتد. یکی از داوطلبین کنکور می‌گفت: این تضمین قبولی برای من که صرفاً جنبه عوام‌فریبی داشت. زیرا آموزشگاهی که به من وعده تضمین داده بود، از تعهدش شانه خالی کرد و گفت منظور ما از تضمین یعنی این‌که بهترین کادر آموزشی را داریم. در اینجا خودت کم‌کاری کرده‌ای و این ارتباطی به ما ندارد.

تبلیغات بی‌وقفه کنکور از شبکه‌های مختلف تلویزیونی

علی عبدالعالی، دانشیار دانشگاه علم و صنعت در خصوص مافیای کنکور در نظام آموزشی کشور می‌گوید: ۱۳ میلیون دانش‌آموز در مدارس مشغول تحصیل هستند که یک میلیون نفر از آنها کنکوری هستند، اما یک سوم یا یک چهارم آنها که حدود ۳ میلیون نفر می‌شوند، مشتری کنکور آزمایشی‌اند. این پژوهشگر حوزه آموزش تصریح می‌کند: متأسفانه برخی مؤسسات کنکور اسپانسر شبکه‌های تلویزیونی هستند و اگر نباشند این شبکه‌ها تعطیل می‌شوند. این دانشیار دانشگاه علم و صنعت، مؤسسات کنکور را جنایتکاران هوشمند می‌داند و می‌افزاید: مافیایی نامعلوم یا معلوم در حال کنترل آموزش‌ و پرورش هستند که گردش‌های مالی فوق‌العاده‌ای از این وضعیت دارند.

براساس بخشنامه مرکز آموزش‌های عالی آزاد پخش برنامه‌های تبلیغاتی کنکور با تصویر رتبه‌های برتر در صداوسیما ممنوع است. اما این رسانه که از منافع تبلیغاتی گسترده این بازار سود سرشاری به دست می‌آورد، بی‌توجه به این بخشنامه به سرعت در حال تاخت و تاز است.

مصاحبه‌های ساختگی یا خریداری شده با نفرات برتر

اگر کمی در فضای مجازی جستجو کنید، با سایت‌های مؤسسات کنکوری مواجه می‌شوید که اقدام به درج مصاحبه‌هایی از رتبه‌های برتر کنکور کرده‌اند. یعنی تصور کنید یک مؤسسه کنکور خودش خبرنگار دارد که مثلاً با یک رتبه برتر کنکور مصاحبه‌ای ترتیب داده است و آن رتبه برتر هم مدام در این گفت‌و‌گو از کتاب‌ها، محصولات و آزمون‌های آزمایشی آن مؤسسه تعریف و تمجید می‌کند. اینجاست که باید گفت: یک جای کار به شدت می‌لنگد. مخصوصاً زمانی که تعداد این مصاحبه‌ها بیش‌تر و بیش‌تر می‌شود و شما با کمی دقت متوجه می‌شوید که مصاحبه‌های متعددی از همین رتبه برتر با سایت‌های مختلف وجود دارد و هر یک به نوعی با سؤالاتی مشخص سعی دارند تا به خواننده القا کنند که این رتبه برتر حاصل برنامه‌ها و تلاش‌های آنها بوده است.

یکی از رتبه‌های تک‌رقمی کشوری رشته ریاضی در کنکور ۹۳ می‌گوید: بسیاری از سایت‌ها بدون اطلاع رتبه‌های برتر اقدام به نشر مصاحبه‌های ساختگی می‌کنند. اما برخی از سایت‌ها نیز هستند که در ازای پرداخت مبالغی درخواست مصاحبه‌های متنی، صوتی یا ویدیویی می‌کنند. آنها متنی حاوی چند سؤال و جواب از پیش تعریف شده به ما می‌دهند و می‌گویند مطابق همین متن به سؤالات پاسخ بدهید. یکی دیگر از رتبه‌های برتر کنکور نیز گفت: برخی از این مؤسسات شیطنت هم می‌کنند به عنوان مثال مؤسسه کنکوری که کار تدریس زیست‌شناسی می‌کند از من می‌خواست تا به‌طور غیرمستقیم یکی از بهترین مشاورین تحصیلی را زیر سؤال ببرم. هرچند بنده خودم شاگرد آن مشاور نبودم اما چون مصاحبه‌ها و مقالاتش را خوانده بودم و در دانشگاه نیز از طریق هم رشته‌ای‌های جدیدم متوجه شده بودم که مشاور با اخلاق و بسیار خوبی است که صد‌ها رتبه تک‌رقمی و دو رقمی داشته است، حاضر نشدم چنین کاری را انجام دهم اما بعداً متوجه شدم که یکی دیگر از رتبه‌های تک‌رقمی کنکور این کار را انجام داده است.

روش فریبنده رمزگردانی

پسر جوانی که در رشته مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف تحصیل می‌کند، می‌گوید: من نیز زمانی که سال سوم دبیرستان بودم به هوای بهره‌گیری از روش رمزگردانی که توسط فردی در تلویزیون تبلیغ می‌شد به سراغ مؤسسه کنکورش رفتم اما به نظرم این روش بیش از حد بزرگنمایی شده بود. زیرا با حفظ چند آیه یا فرمول به روش رمزگردانی که نمی‌توان در کنکور رتبه ۲۰هزار آورد حال چه برسد به کسب رتبه‌های زیر ۱۰۰.

کنکورهای آزمایشی لو رفته و تقلب در تراز آزمون‌ها

آیا می‌دانستید سؤالات آزمون‌های آزمایشی برخی از مؤسسات کنکور دو روز قبل از آزمون خرید و فروش می‌شود. کافی است یک بار جمعه بعد از ظهر به نمایندگی‌های آزمون‌های آزمایشی کنکور سر بزنید یا در شبکه‌های اجتماعی داوطلبان کنکور گشت و گذاری کنید تا شور و شوق و اضطراب داوطلبان را برای گرفتن تراز بالاتر در آزمون‌های آزمایشی و بهبود رتبه‌شان ببینید. یکی از دانش‌آموزان درباره خرید این سؤال‌ها و جواب‌‌ها می‌گوید: الان دیگر ۲۰هزار تومان آن هم هر دو هفته یک بار، پولی نیست و به راحتی می‌توانم آن را برای این کار کنار بگذارم. کسی که این کار را می‌کند، فقط کلید آزمون را در اختیارمان قرار می‌دهد و حتی لازم نیست خود سؤالات را قبل از آزمون ببینیم و جوابشان را خودمان پیدا کنیم.

 

برخی از مؤسسات آموزشی در صورت کسب رتبه برتر توسط داوطلبان، فهرست این اسامی را در نشریات خود و نیز نمایندگی‌های خود نصب می‌کنند و همین مسأله دیده شدن، شوق خرید جواب‌های از پیش آماده شده، می‌تواند داوطلبان را وسوسه کند: «نخستین دلیلی که خود من این کار را انجام می‌دهم، خلاص شدن از دست ترازهای پایین و انتقاد پدر و مادر و مدرسه‌ام است.»