آچمز شدن ولیعهد سابق در بازی شطرنج ملک سلمان و پسرش

آچمز شدن ولیعهد سابق در بازی شطرنج ملک سلمان و پسرش اقدام ملک‌سلمان‌بن‌عبدالعزیز، پادشاه عربستان تمام قاعده‌های بازی قدرت در این کشور را به هم ریخت و برای اولین بار سنت پادشاهی را دگرگون کرد؛ چراکه پسر جانشین پدر شد در حالی که طبق سنت قدیمی، منصب پادشاهی عربستان تا پیش از فوت تمامی فرزندان […]

آچمز شدن ولیعهد سابق در بازی شطرنج ملک سلمان و پسرش

اقدام ملک‌سلمان‌بن‌عبدالعزیز، پادشاه عربستان تمام قاعده‌های بازی قدرت در این کشور را به هم ریخت و برای اولین بار سنت پادشاهی را دگرگون کرد؛ چراکه پسر جانشین پدر شد در حالی که طبق سنت قدیمی، منصب پادشاهی عربستان تا پیش از فوت تمامی فرزندان پسر بنیانگذار پادشاهی سعودی از برادر بزرگ‌تر به برادر کوچکتر به ارث می‌رسد؛ البته با کارهایی که ملک‌سلمان تاکنون کرده بود، انتظار کودتا در کاخ آل‌سعود هم می‌رفت.

به گزارش ایسنا، هر شاهزاده سعودی برای رسیدن به قدرت نیاز به ۳ زمینه قدرت دارد تا پادشاه شود. آمریکا، خاندان سلطنتی‌سعودی و مردم عربستان. البته به نظر می‌رسد قدرت دو مورد اول بر مورد سوم می‌چربد. محمدبن‌سلمان با مقدمه‌چینی‌هایش دو دست‌انداز اول را به راحتی هموار کرد. چرا که اخیراً سندی فاش شد که افشا می‌کرد بن‌سلمان و دونالدترامپ در جریان کمپین انتخاباتی او مقدمات به تخت نشستن را ساخت و پاخت کرده بودند.

این سند نشان می‌داد که ترامپ در ازای وارد کردن پول‌های عربستان به بازارهای آمریکا قول داده بود از به قدرت رسیدن بن‌سلمان حمایت کند.

طبق این سند، محمدبن‌سلمان، جانشین ولیعهد عربستان و وزیر دفاع این کشور کمی پس از انتخاب دونالدترامپ، رییس‌جمهور آمریکا و پیش از آن‌که دولت آمریکا را به دست بگیرد، طرح کاملی را به ترامپ داده بود که بیش‌تر بندهایش شامل قرارداد‌‌ها و سرمایه‌گذاری صد‌‌ها میلیارد دلاری تحت عنوان هماهنگی با اهداف برنامه‌های انتخاباتی او بودند.

وقتی ملک‌سلمان این غافلگیری را انجام داد، می‌شد فهمید که ترامپ هم چراغ سبز را نشان داده است؛ خوب حق هم دارد! با پول‌هایی که از قراردادهای تسلیحاتی آمریکا به جیب آمریکا برود، نمی‌تواند مخالفتی داشته باشد.

به رغم این‌که محمدبن‌نایف، فردی مورد اعتماد آمریکا در داخل خاندان سعودی محسوب می‌شود اما محمدبن‌سلمان به نظر می‌رسد توانسته حمایت آمریکا را جلب کند.

سی‌ان‌ان پیشتر نوشته بود، محمدبن‌سلمان نخستین فرد در خاندان سعود بود که با ترامپ رسماً دیدار کرد. همچنین استقبال پر از تشریفات از محمدبن‌سلمان ۳۰ ساله در کاخ سفید، وزن سیاسی وی را در درون خاندان سعودی افزایش داد. به باور تحلیلگران، شاید مهم‌ترین نکته سفر محمدبن‌سلمان به آمریکا، همین موضوع و تثبیت جایگاه وی در رقابت داخلی آل‌سعود برای جانشینی ملک‌سلمان ۸۱ ساله باشد.

از دستورات دیگر ملک‌سلمان، تعیین برادر کوچک‌تر محمدبن‌سلمان به عنوان سفیر عربستان در آمریکا بود به رغم این‌که مهارت او در دیپلماسی بین‌المللی از هدایت جنگنده اف۱۶ به عنوان خلبان جنگنده فراتر نمی‌رفت. همچنین نکته قابل توجه دیگر در این زمینه تعیین شاهزاده عبدالعزیزبن‌سلمان برادر دیگر بن‌سلمان به عنوان وزیر مشاور در امور انرژی است. پادشاه فرد دیگری را هم از اعضای خاندان که نزدیک به بنسلمان بود یعنی احمدبن‌فهد‌بن‌سلمان، برادرزاده بن‌سلمان را به عنوان معاون حاکم منطقه الشرقیه که به ثروت‌های نفتی‌اش شهره است، گماشت. در حالی که حاکم آن منطقه سعود بن‌نایف، برادر محمدبن‌نایف بود و این هم قدمی دیگر برای تنگ کردن عرصه بر ولیعهد سابق بود.

به این ترتیب پادشاه ده‌ها تن دیگر از اعضای خاندان سلطنتی را در پست‌های مهم گذاشت و هدف از آنها تقویت جایگاه محمدبن‌سلمان در داخل خاندان آل‌سعود و قبضه کردن قدرت بود.

از دیگر دستورات پادشاه، تأسیس مرکز امنیت ملی تحت نظارت دفتر سلطنتی بود که این مرکز رقیب مستقیم وزارت کشور محسوب می‌شود و ریاست آن را پسر عموی محمدبن‌نایف برعهده دارد اما این مرکز مستقیماً زیر نظر محمد‌بن‌سلمان اداره می‌شود.

 

اما زمینه سوم، ملت عربستان که در ذیل هر حساب و کتاب دیگر قرار می‌گیرند؛ چون خاندان سلطنتی با قبضه کردن همه چیز به راحتی می‌داند چطور صدای مخالفان را خفه کند و چطور آنها را با انگ زدن از صفحه روزگار پاک کند پس در این وضعیتی مردم چندان محلی از اعراب نخواهند داشت.