زغال‌ها خاک می‌خورند کارگران گرسنگی

زغال‌ها خاک می‌خورند کارگران گرسنگی صنعت زغال‌سنگ همچنان اسیر وعده‌ها و رکود بی‌سابقه در صنعت فولاد است، این در حالی ست که واردات زغال‌سنگ همچنان ادامه دارد و کارگران نیز در انتظار حقوق مانده‌اند. به گزارش مهر، صنعت زغال‌سنگ در استان کرمان قدمتی به اندازه بزرگ‌ترین کارخانه‌های فولاد در کشور دارد اما طی این سال‌ها […]

زغال‌ها خاک می‌خورند کارگران گرسنگی

صنعت زغال‌سنگ همچنان اسیر وعده‌ها و رکود بی‌سابقه در صنعت فولاد است، این در حالی ست که واردات زغال‌سنگ همچنان ادامه دارد و کارگران نیز در انتظار حقوق مانده‌اند.

به گزارش مهر، صنعت زغال‌سنگ در استان کرمان قدمتی به اندازه بزرگ‌ترین کارخانه‌های فولاد در کشور دارد اما طی این سال‌ها معادن زغال‌سنگ استان به جای این‌که توسعه یابند و وضعیت بهتری پیدا کنند به مرور زمان فرسوده تر شده‌اند و روش‌های استخراج از معادن هم همچنان ابتدایی و اکثراً با روش‌های قدیمی در عمق زمین انجام می‌شود.

به‌طوری که برخی از معادن تا عمق ۸۰۰ متری زمین پیش رفته‌اند و کارگران در سخت‌‌ترین شرایط کاری مشغول به‌کار هستند.

طبیعتاً وقتی کارگری در چنین شرایطی کار می‌کند باید حداقل حقوق و دستمزد و بیمه را در یافت کند اما متأسفانه وضعیت نامناسب اقتصادی که بر معادن زغال‌سنگ حاکم است، موجب شده تعدادی از معادن زغال‌سنگ استان کرمان نیمه‌تعطیل باشند و برخی از معادن نیز به مرحله بهره‌برداری هم نرسند.

بروز حادثه گازگرفتگی در یکی از معادن کرمان

در حالی‌که حادثه معدن در آزاد شهر گلستان نگاه‌ها را بیش از قبل به سمت این معادن جلب کرده است و یکی از مسؤولان وزارتخانه متبوع، پس از این حادثه تأکید کرده بود که تمام معادن غیرایمن تعطیل شده‌اند؛ اما چند روز قبل یکی از کارگران معدن زغال‌سنگ در کرمان دچار سانحه گاز گرفتگی شد و جان خود را از دست داد.

این حادثه ۲۲ خرداد روی داد و کارگر معدن «یاقوت شهر» بخش طغرل‌جرد شهرستان کوهبنان، هیچ‌گاه نتوانست از معدن زغال‌سنگ زنده خارج شود.

این کارگر ۴۵ ساله یکی از هزاران کارگری است که در معادن تودرتوی استان کرمان کار می‌کنند و با وجود این‌که گروه ارزیاب، ایمنی بسیاری از این معادن را تأیید کرده‌اند اما هر از چند گاهی شاهد بروز چنین حوادثی هستیم، کار بسیار سخت و طبیعت خطرآفرین کارگاه‌هایی که در دل زمین حفر شده‌اند این شغل را از جمله سخت‌‌ترین مشاغل قرارداده است.

سختی کار در معدن وقتی سخت‌تر می‌شود که سطح ایمنی و تسهیلات هم در برخی از معادن در بهترین شرایط، در حد حداقل‌ها قرار گرفته است و به ‌کارگران حقوق و دستمزد هم پرداخت نشود.

روزهای ابتدایی سال جاری بود که برخی از مسؤولان و نمایندگان استان کرمان از رفع مشکلات معادن استان کرمان خبر دادند و گفته شد که با افزایش نرخ زغال‌سنگی که توسط شرکت ذوب‌آهن اصفهان خریداری می‌شود، مشکلات به حداقل می‌رسد و حقوق کارگران به تأخیر نخواهد افتاد.

اما در هفته‌های اخیر، شاهد درخواست‌های مکرر برخی از کارگران معادن زغال‌سنگ کرمان برای پرداخت حقوقشان هستیم که ماه‌ها به تأخیر افتاده است. معادن پابدانا و هشونی از جمله این معادن بوده‌اند.

یکی از کارگران می‌گوید: ما در سخت‌‌ترین شرایط ممکن از صبح تا شب در تونل‌هایی کار می‌کنیم که برای گذر از آنها بعضاً باید سینه خیز از برخی قسمت‌های تونل رد شویم.

وی افزود: در این گرمای هوا همه زیر کولر نشسته‌اند اما ما در میان گرد و غبار و احتمال نشست گاز متان در عمق ۵۰۰ متری زمین کار می‌کنیم اما حقوق هم نمی‌گیریم.

ماه‌ها با قرض زندگی می‌کنم

وی ادامه داد: حقوق نگرفته‌ایم در حالی‌که ما هم زن و فرزند داریم باید کرایه خانه بدهیم، ۵ ماه است فقط قرض کرده‌ایم، دیگر کسی قرض هم نمی‌دهد مسؤولان خودشان را جای ما بگذارند وقتی همین حقوق حداقلی را هم نمی‌گیریم باید چکار کنیم.

یکی دیگر از کارگران گفت: هر روز مسؤولان و نمایندگان می‌گویند تا چند ماه دیگر مشکلات حل می‌شود اما همچنان این وضعیت ادامه دارد، از زمانی خصوصی‌سازی معادن اجرا شد وضعیت بسیار بدتر شد.

محمد افزود: چرا معادن به شرکت‌هایی واگذار شده که توان اقتصادی ندارند و نمی‌توانند حقوق کارگران را پرداخت کنند، هر بار هم که اعتراض می‌کنیم، یک ماه حقوق پرداخت می‌شود و باز همان شرکت قبلی به‌کارش ادامه می‌دهد و باز حقوق‌ها پرداخت نمی‌شود.

وی از مسؤولان خواست کارگروهی تشکیل دهند و بررسی کنند که آیا شرکت‌های بخش خصوصی به تعهداتشان عمل می‌کنند یا خیر و اگر نمی‌توانند.

این کارگر ادامه داد: بررسی کنید وضعیت سلامت کارگران چگونه است بسیاری از کارگران در سال‌های انتهایی کارشان، با مشکلات تنفسی جدی مواجه می‌شوند در مقابل این سختی کار حداقل باید حقوق مان را به موقع پرداخت کنند.

این در حالی است برخی از مسؤولان در گزارش‌هایی که در هفته‌های اخیر داده‌اند از افزایش تولید زغال‌سنگ و همچنین پرداخت معوقات کارگران سخن گفته‌اند.

پیگیر رفع مشکلات کارگران معادن هستیم

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس در گفت‌و‌گو با مهر در خصوص حل مشکل کارگران معدن می‌گوید: استان کرمان دارای پتانسیل‌های فراوانی در خصوص معادن زغال‌سنگ است و هزاران نفر در این معادن مشغول به‌کار هستند.

محمدرضا پور ابراهیمی افزود: از مدیران شرکت زغال‌سنگ می‌خواهیم خصوصی‌سازی معادن به شرطی انجام شود که بخش خصوصی دارای توان اقتصادی لازم باشند.

وی ادامه داد: متأسفانه برخی از معادن به شرکت‌های خصوصی واگذار شده که توان لازم را ندارند، از سوی دیگر باید از معادن فعال حمایت لازم انجام شود.

وی حقیقی شدن نرخ زغال‌سنگ خریداری شده از معادن کرمان، استفاده از تکنولوژی‌های روز، جلوگیری از واردات زغال‌سنگ را ضروری دانست و افزود: باید چاره‌اندیشی جدی انجام شود و در این خصوص جلسات متعددی برگزار شده است که امیدواریم در نهایت شاهد بهبود وضعیت معادن زغال‌سنگ استان کرمان در آینده نزدیک باشیم.

 

استان کرمان از مهم‌ترین پهنه‌های معادن زغال‌سنگ در شمال استان برخوردار است و سوخت بسیاری از کارخانه‌های فولاد کشور را تأمین می‌کند اما پس از گذشت سال‌ها از خام فروشی زغال، این روز‌ها حال معادن کرمان خوب نیست و به تدبیر جدی مسؤولان نیاز دارد.