پروژه کشورهای عربی؛ تبدیل قطر به بحرینی دیگر بعد از اعلام مطالبات ۱۳ بندی عربستان، امارات، بحرین و مصر از قطر و تأکید دوحه بر اینکه به احترام کشورهای میانجیگر مانند کویت این مطالبات را بررسی خواهد کرد، این پرسش مطرح میشود که مطالبات کشورهای عربی برای قطر قابل اجراست یا خیر؟ به گزارش مهر، […]
پروژه کشورهای عربی؛ تبدیل قطر به بحرینی دیگر
بعد از اعلام مطالبات ۱۳ بندی عربستان، امارات، بحرین و مصر از قطر و تأکید دوحه بر اینکه به احترام کشورهای میانجیگر مانند کویت این مطالبات را بررسی خواهد کرد، این پرسش مطرح میشود که مطالبات کشورهای عربی برای قطر قابل اجراست یا خیر؟
به گزارش مهر، با توجه به اینکه قطر از همان اولین روزهای بحران اعلام کرده بود از استقلال سیاست خارجه خود دست نخواهد کشید و تأکید کرده بود پیششرط هرگونه مذاکره باید رفع تحریمها و محاصره اقتصادی این کشور از سوی همسایگان عربی باشد، به نظر میرسد مطالبات کشورهای عربی اقدامی در راستای تشدید فشارها علیه قطر باشد تا اینکه بتوان آن را پیش زمینهای برای حل بحران دانست.
در همین راستا روزنامه قطری العربیالجدید نوشته جبههای که برای اعمال علیه قطر ایجاد شده بعد از وارد کردن اتهامات واهی به دوحه و ناتوانی در توجیه اقدام هیجانزدهای که منجر به قطع روابط این کشورها با قطر شده حالا فهرستی از مطالبات خود را از طریق کانالهای رسانهای خود منتشر کردهاند که به وضوح حاکی از میل این کشورها برای اعمال سیاستهای خود به قطر و نقض حاکمیت این کشور است.
این روزنامه نوشته با دقت در فهرست مطالبات منتشر شده از سوی کشورهای عربی میتوان دریافت که جبهه ضد قطری ایجاد شده در منطقه تاکنون نتوانسته توضیح قابل قبولی نسبت به ادعاهای تکراری خود علیه قطر ارایه کند و تمام این اقدامات برخلاف هشدارهای وزارت خارجه آمریکا در مسیر تشدید تنش با قطر صورت میگیرد. در حالیکه فشارها از سوی واشنگتن به کشورهای عربی برای تبیین مطالبات و دلایل بحرانی که ایجاد کردهاند تشدید شد، کشورهای عربی فهرستی را ارایه دادهاند که بدون شک قابل پذیرش و درک نیست.
براساس این گزارش تنها چند ساعت بعد از انتشار مطالبات کشورهای عربی، انور قرقاش، وزیر مشاور دولت امارات در امور خارجه با تلاش برای تشدید تنش مدعی شد که قطر با هدف شکست دادن تلاشهای منطقهای برای میانجیگری و حل بحران اقدام به انتشار مطالبات کشورهای عربی کرده است این در حالی است که خبرگزاری رویترز گزارش داده که یکی از مسؤولان کشورهای عربی در جبهه مقابل قطر این مطالبات را منتشر کرده است.
در مقابل نیز احمدبنسعیدالرمیحی مدیر دفتر اطلاعرسانی وزارت خارجه قطر در پاسخ به قرقاش گفت: همان کشورها و رسانههایشان به ویژه شبکهالعربیه که پیشتر اظهارات جعلی منسوب به امیر قطر را منتشر کردهاند حالا هم اقدام به انتشار فهرست مطالبات کشورهای عربی کردهاند و پیشدستی در پاسخ به این مسأله را نشانه ضعف برهان این کشورها و نیت سوء عربستان، امارات، قطر و بحرین دانست.
این روزنامه تأکید کرده که کشورهای عربی در عین حال که خواستار کاهش سطح روابط دیپلماتیک دوحه با تهران شدهاند، تأکید کردهاند که قطر باید رابطه خود را با ایران به روابط تجاری محدود کرده و تحریمهای بینالمللی و آمریکایی اعمال شده علیه تهران را نیز اجرا کند که این خواستهها دخالت آشکار در سیاستهای خارجه یک کشور به شمار میآید و حاکمیت قطر را نقض میکند.
العربیالجدید نوشته وقتی کشورهای عربی در مطالبات خود از قطر در خصوص ایران مسأله همکاریهای تجاری را استثنا قرار میدهند، نشان میدهد که منافع امارات را نیز در این میان در نظر گرفتهاند زیرا امارات بعد از چین بالاترین حجم مبادلات تجاری را با ایران دارد و صدها هزار شهروند ایرانی در امارات زندگی میکنند به همین دلیل است که کشورهای عربی در مطالباتی که از قطر دارند منافع امارات را هم مدنظر قراردادهاند.
یکی دیگر از درخواستهای کشورهای عربی که براساس گزارش این روزنامه دخالت در روابط قطر با کشورهای منطقه به شمار میرود، درخواست برای بستن پایگاه نظامی ترکیه در دوحه است که با واکنش وزیر دفاع ترکیه هم مواجه شد و در پاسخ به این درخواست تأکیدکرد نیروهای ارتش ترکیه برای آموزش نیروهای قطری و کمک به حفظ امنیت این کشور و منطقه در دوحه حضور دارند.
درخواست از قطر برای اینکه با کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس هماهنگ باشد، به حمایت سیاسی از این کشورها محدود نمیشود بلکه فهرست مطالبات کشورهای عربی از دوحه میخواهند افسار سیاست خارجه و داخلی خود را به این کشورها بدهد تا به این ترتیب در همه زمینههای سیاسی نظامی اجتماعی و امنیتی همسویی دوحه به سیاستهای امارات و عربستان در خاورمیانه تضمین شود.
العربیالجدید نوشته درخواست کشورهای عربی از قطر تنها به تعطیل کردن شبکه الجزیره محدود نشده است، بلکه ریاض و ابوظبی از قطر میخواهند همه رسانههای وابسته به الجزیره و همه رسانههایی که مورد حمایت مالی قطر قرار میگیرند را تعطیل کند. این بند از فهرست مطالبات کشورهای عربی با واکنش الجزیره نیز همراه شد که در آن کشورهای عربی را به تلاش برای از بین بردن آزادی بیان در منطقه متهم کرده است.
مشعلبنحمدآلثانی، سفیر قطر در ایالات متحده معتقد است که تمام اتهامات وارد شده به قطر تنها تلاشی برای نقض حاکمیت این کشور و مجازات دوحه به خاطر استقلال رأی این کشور است. سفیر قطر در یادداشتی در روزنامه واشنگتنپست تأکید کرده که کشورهای عربی به خوبی میدانند که قطر از تروریسم حمایت نمیکند و تروریسم برای دوحه مانند دیگر کشورها تهدید به شمار میرود.
العربیالجدید نوشته که درخواستهای کشورهای عربی از قطر از جمله درخواست برای تعطیل کردن شبکه الجزیره یا رسانههای مورد حمایت قطر نشان میدهد که این کشورها به دور از همه شعارهایی که طی چند روز گذشته سر دادهاند، میخواهند دیدگاه خود برای ساکت کردن هر صدای معترض و مخالفی را به قطر تحمیل کنند.
این در حالی است که تنها یک روز قبل از انتشار مطالبات کشورهای عربی از قطر روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی نوشته بود تلاش برای تعطیلی شبکه الجزیره ناشی از نگرانی امارات و عربستان از فراهم شدن فرصتی برای معارضان و مخالفان حکومتهای این کشورها برای انتقاد و پرسش از حاکمیت است. براساس این گزارش در زمانی که تحولات کشورهای عربی موسوم به بهار عربی آغاز شد، الجزیره یکی از رسانههایی بود که به عنوان مثال در انقلاب مردمی علیه حسنیمبارک نقش یکی از اصلیترین منابع خبری را بازی میکرد.
با توجه به مطالباتی که در فهرست کشورهای عربی مطرح شده و با دقت در اظهارات پیشین مسؤولان قطری میتوان دریافت که امید چندانی به حل بحران کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس آنهم از طریق پیششرطهای کشورهای عربی وجود ندارد.
بسیاری از تحلیلگران و فعالان فضای مجازی در قطر معتقدند فهرست منتشر شده حاکی از خواست کشورهای عربی برای تبدیل قطر به بحرینی دیگر است، این در حالی است که قطر نیز بر اهمیت استقلال سیاست خود پافشاری میکند. به نظر میرسد طلاق کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس همانگونه که قرقاش گفته بود واقعی است و ممکن است چندین سال به طول بینجامد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.