انتقال «مصباح» به موزه!

در حاشیه مراسم تفاهمنامه میان سازمان فضایی و جغرافیایی مطرح شد انتقال «مصباح» به موزه! با برگزاری مراسمی در سازمان فضایی تفاهمنامه همکاری میان سازمان فضایی ایران و سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح به منظور استفاده صلح‌آمیز و ردیابی ماهواره‌ها به امضا رسید. به گزارش ایسنا، با حضور رییس سازمان فضایی ایران و رییس سازمان جغرافیایی […]

در حاشیه مراسم تفاهمنامه میان سازمان فضایی و جغرافیایی مطرح شد

انتقال «مصباح» به موزه!

با برگزاری مراسمی در سازمان فضایی تفاهمنامه همکاری میان سازمان فضایی ایران و سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح به منظور استفاده صلح‌آمیز و ردیابی ماهواره‌ها به امضا رسید.

به گزارش ایسنا، با حضور رییس سازمان فضایی ایران و رییس سازمان جغرافیایی تفاهمنامه همکاری میان این دو سازمان به امضا رسید.

با توجه به ایجاد ایستگاه‌های متعدد فضایی در کشور نیاز به استفاده از فناوری‌های فضایی و داده‌های مکانی مبرم است و این تفاهمنامه به منظور به‌کارگیری ظرفیت‌های طرفین در پروژه‌های فضایی، سنجش از راه دور و اطلاعات مکانی و همچنین کمک به تکمیل رفع نواقص زیرساخت‌های موجود با استفاده از امکانات طرفین به امضا رسید.

هدف از امضای این تفاهمنامه استفاده و بهره‌برداری صلح‌آمیز از فضای ماورای جو است.

براساس این تفاهمنامه، طرفین از زیرساخت‌هایی چون سامانه‌های اپتیکی، رادیویی زمینی در پروژه‌های فضایی با مقاصد صلح‌آمیز بهره‌برداری خواهند کرد.

سرنوشت ماهواره‌های ایرانی

رییس سازمان فضایی ایران از انتقال ماهواره «مصباح» به موزه فناوری فضایی خبر داد و گفت: با توجه به گذشت زمان طولانی از ساخت این ماهواره به این نتیجه رسیدیم که ماهواره مصباح برای پرتاب و بازبینی هزینه‌های زیادی نیاز دارد. از این رو این ماهواره به موزه فناوری فضایی منتقل می‌شود.

 محسن بهرامی در نشست خبری به منظور امضای تفاهمنامه همکاری بین سازمان فضایی ایران و سازمان جغرافیایی که در محل سازمان فضایی برگزار شد، با اشاره به آخرین وضعیت ماهواره «مصباح»، تأکید کرد: بررسی‌های ما نشان داده که از زمان ساخت این ماهواره زمان طولانی گذشته است؛ از این رو پرتاب و بازنگری سیستم‌های این ماهواره بسیار هزینه‌بر است.

وی ادامه‌داد: بر این اساس تصمیم ما بر آن است که با راه‌اندازی موزه فضایی، این ماهواره به این موزه منتقل خواهد شد.

بهرامی با تأکید بر این‌که این موزه به زودی راه‌اندازی می‌شود، خاطرنشان‌کرد: علی‌رغم این‌که ماهواره «مصباح» از لحاظ فنی و ساخت زیرسیستم‌ها در وضعیت خوبی قرار داشت، ولی به دلیل مشکلاتی که در حوزه بین‌المللی برای این ماهواره ایجاد شد، بازنگری آن هزینه‌بر است.

رییس سازمان فضایی ایران با بیان این‌که در حال حاضر پرتاب ماهواره‌های «دوستی» دانشگاه شریف و «پیام» دانشگاه امیرکبیر در دستور کار قرار دارد، اظهارکرد: بر این اساس پرتاب ماهواره «مصباح» در دستور کار نیست.

وی در عین حال خاطرنشان‌کرد: انتقال ماهواره «مصباح» به موزه فناوری یک تصمیم نهایی نیست؛ ولی این تصمیم بسیار نزدیک به تصمیم‌گیری‌های ما برای عدم پرتاب آن است.

به گزارش ایسنا ماهواره مخابراتی «مصباح» که نخستین ماهواره ساخت ایران است، با سرمایه‌گذاری‌ای بالغ بر ۱۰ میلیارد تومان با همکاری مرکز تحقیقات مخابرات و سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران به نمایندگی از وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری و ارتباطات و فناوری اطلاعات ساخته شده است.

موافقتنامه ساخت ماهواره «مصباح» در سال ۱۳۷۶ میان وزارتخانه‌های علوم و ارتباطات به امضا رسید و ساخت نمونه آزمایشگاهی این ماهواره طی سال‌های ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۰ با همکاری سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران و مرکز تحقیقات مخابرات انجام شد.

ساخت مدل مهندسی و فضایی ماهواره «مصباح» نیز با همکاری یک شرکت ایتالیایی توسط نیروهای متخصص داخلی انجام شده است.

«مصباح» دارای کاربردهای مخابراتی است و می‌تواند برای انتقال اطلاعات از نقطه‌ای به نقطه دیگر به‌کار رود. این ماهواره ۷۵ کیلوگرم وزن دارد و ابعاد آن ۵۰ در ۵۰ در ۷۰ سانتی‌متر مکعب است.

 

بنابر اعلام مسؤولان فضایی ایران و روسیه قرار بود این ماهواره در اواخر سپتامبر (اوایل مهرماه ۸۴) همراه با یک میکروماهواره روسی و ۷ میکروماهواره‌ خارجی دیگر توسط موشک حامل روسی «Kosmos-3M» از پایگاه فضایی روسیه به فضا پرتاب شود که با کارشکنی‌ طرف‌های خارجی، این امر محقق نشد و ایتالیا هم به بهانه تحریم‌ها از تحویل ماهواره به ایران خودداری کرد.