یک اقتصاددان مطرح کرد:باید هزینه‌های جراحی اقتصاد بیمار را بپذیریم

  وحید شقاقی یک اقتصاد‌دان معتقد است: تحقق اقتصاد مقاومتی در گروی اصلاحات ساختاری در اقتصاد ایران است که با مقاومت از سوی ذی‌نفعان روبه‌رو خواهد شد. با این حال دولت می‌بایست این هزینه‌ها را قبول و اقتصاد ایران را جراحی کند. شقاقی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره هدف اقتصاد مقاومتی توضیح ‌داد: هدف اقتصاد […]

 

وحید شقاقی یک اقتصاد‌دان معتقد است: تحقق اقتصاد مقاومتی در گروی اصلاحات ساختاری در اقتصاد ایران است که با مقاومت از سوی ذی‌نفعان روبه‌رو خواهد شد. با این حال دولت می‌بایست این هزینه‌ها را قبول و اقتصاد ایران را جراحی کند.

شقاقی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره هدف اقتصاد مقاومتی توضیح ‌داد: هدف اقتصاد مقاومتی طراحی الگوی مدیریتی برای کاهش آسیب‌پذیری اقتصاد ایران در مقابل ریسک‌های داخلی و خارجی و افزایش انعطاف‌پذیری است.

وی ادامه‌ داد: اقتصاد ایران درگیر بحران‌های داخلی و خارجی است که باید در برابر آن‌‌‌‌ها مقاوم شود. به‌طور کلی تحقق اقتصاد مقاومتی مستلزم چند مؤلفه از جمله مردمی‌بودن، دانش‌بنیان بودن، عدالت بنیان بودن، درون‌زا و برون‌گرا بودن و ریشه‌کن کردن فساد و رانت است.

این اقتصاد‌دان افزود: دولت در دو سال و نیم گذشته بیش‌تر توان خود را بر نوشتن برنامه گذاشت در حالی که آسیب‌های اقتصادی نیز مشخص بوده و دولت می‌بایست اصلاحات‌ ساختاری و نهادی را با قدرت بیش‌تری پیش ببرد.

این پژوهشگر اقتصادی اضافه‌ کرد: برای این‌که اقتصاد پول‌محور تبدیل به اقتصاد مردم شود به تغییرات ساختاری نیاز داریم. مقام معظم رهبری در این زمینه معتقد بودند که نیاز به ایجاد فرماندهی وجود دارد تا بتوان تصمیم‌گیری‌های لازم را صورت داد و بر مبنای آن اقدامات لازم صورت گیرد.

شقاقی در بخشی از سخنانش با تأکید بر این‌که دست دولت در دو سال و نیم گذشته برای انجام بسیاری از کار‌‌‌ها بسته بود، توضیح‌ داد: دولت یازدهم با انباشت بدهی مواجه بود به گونه‌ای که بدهی دولت ۳۸۱ هزار میلیارد تومان برآورد شده همچنین بانک‌ها وضعیت نامناسبی دارند مؤسسات مالی و اعتباری غیرمجاز شکل گرفته و توسعه یافته‌اند و از سوی دیگر قیمت نفت هم افت کرده است تا دست دولت برای انجام اصلاحات ساختاری بسته شود.

وی ادامه ‌داد: با این حال این وضعیت در سال‌های آینده ادامه نخواهد داشت چون صادرات نفت ایران از یک میلیون به دو میلیون بشکه خواهد رسید. همچنین در صادرات آینده کشور نیز گشایش‌هایی صورت خواهد گرفت و به این ترتیب دولت می‌تواند اصلاحات ساختاری را با توان بیش‌تری پیش ببرد. امسال دولت از مخمصه نجات پیدا می‌کند و بخشی از مشکلاتش با اتفاقات پسابرجام به سمت برطرف شدن پیش خواهد رفت.

 

این اقتصاددان تأکید‌ کرد: در شرایط کنونی اقتصاد ایران، دولت باید تن به اصلاحات ساختاری دهد که به هرحال اصلاحات ساختاری هزینه داشته و هزینه آن را مردم و دولت باید بپذیرند تا اقتصادی که بیمار است جراحی شده و نجات پیدا کند. مثلاً ممکن است بخشی از مردم در برابر اصلاحاتی که مستلزم ایجاد تغییرات در زمینه اجرای سیاست هدفمندی یارانه‌ها و غیره است مقاومت کنند. از سوی دیگر در نظر بگیرید که اکنون ۵۰ درصد از اقتصاد کشور مالیات نمی‌دهند و ذی‌نفعانی وجود دارند که از درآمدهای نفتی ارتزاق می‌کنند طبیعی است که برخی از این افراد در برابر اصلاحات ساختاری که فساد‌زدایی و شفافیت است، مقاومت داشته باشند. عده‌ای دیگر از ذی‌نفعان نیز ممکن است با کوچک شدن دولت که یکی از برنامه‌های مهم دولت است، مقابله کنند ولی به هر حال این موارد لازمه‌‌ تحقق اقتصاد دانش‌بنیان است که هزینه دارد و باید هزینه‌های آن قبول و اقتصاد بیمار کشور جراحی شود.