«گل‌تکمه‌ای» گیاهی از تیره تاج خروسی و با تنوع رنگ

«گل‌تکمه‌ای» گیاهی از تیره تاج خروسی و با تنوع رنگ گروه محیط‌زیست- گل تکمه‌ای گیاهی چند ساله از تیره تاج خروس است که با عنوان گیاه دکمه‌ای نیز شناخته می‌شود. گونه‌های طبیعی آن بیش‌تر به رنگ قرمز می‌باشند و ارقام مختلف آن به رنگ‌های بنفش، قرمز، سفید، صورتی و یاسی رنگ دیده می‌شوند. این گیاه […]

«گل‌تکمه‌ای» گیاهی از تیره تاج خروسی و با تنوع رنگ

گروه محیط‌زیست- گل تکمه‌ای گیاهی چند ساله از تیره تاج خروس است که با عنوان گیاه دکمه‌ای نیز شناخته می‌شود. گونه‌های طبیعی آن بیش‌تر به رنگ قرمز می‌باشند و ارقام مختلف آن به رنگ‌های بنفش، قرمز، سفید، صورتی و یاسی رنگ دیده می‌شوند. این گیاه بومی برزیل، پاناما و گواتمالا است.

گلبرگ‌های گل تکمه‌ای به نحوی است که هنگام لمس خشک به نظر می‌رسد و به رنگ‌های مختلف سفید، صورتی، نارنجی، بنفش و ترکیبی از این رنگ‌ها دیده می‌شود. گل در واقع عبارت است از مجموع فلس‌ها یا براکته‌های خشک به هم چسبیده به‌طوری که یکی از گل‌های خشک (Straw Flower) محسوب می‌شود و اگر با ساقه‌های آن بریده شده و در یک محل تاریک آویزان شود حالت طبیعی خود را حفظ کرده و خشک می‌شود.

دوره گل‌دهی «گل تکمه‌ای» از اواسط تابستان تا اوایل پاییز می‌باشد.

این گیاه نیازمند نور مستقیم خورشید است.

گل تکمه‌ای تا حدودی تحمل خشکسالی را دارد اما بهتر است به‌طور منظم آبیاری شود، به خصوص در آب و هوای گرم و فصل تابستان.

این گیاه سرما را تحمل نمی‌کند، اما کاملاً تحمل گرمای تابستان را دارد. دمای ایده‌آل آن ۲۰ تا ۳۵ درجه سانتیگراد است.

خاک مطلوب این گیاه مخلوطی متشکل از دو قسمت پیت ماس، یک قسمت لوم و یک قسمت شن و ماسه است.

در ترینیداد گل‌ها را جوشانده و به صورت چای برای درمان سرفه و دیابت و همچنین آرامبخش کودکان استفاده می‌کنند. این جوشانده طبع خنک‌کننده دارد.

موارد استفاده زینتی این گل فراوان است ولی بیش‌تر در بستر‌های یک‌ساله و حاشیه‌کاری‌ها در محل اداری استفاده می‌شود و همچنین به عنوان گیاهان بریدنی و یا گل خشک استفاده می‌شود. قسمت فوقانی آنها را به صورت وارونه در محلی گرم، تاریک گذاشته تا خشک شود و سپس به عنوان گل خشک مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

برای تکثیر، بذر آن را در اوایل بهار بعد از رفع خطر یخبندان کشت می‌کنند. سپس بذر‌ها را به مدت یک الی دو روز در آب خیسانده و بعد آن را به مدت یک الی دو هفته در دمای ۲۱ درجه سانتی‌گراد در خزانه نشا می‌کنند. پس از آن به صورت مستقیم یا نشایی قابل کشت است.