افزایش گرد و غبار و طوفان شن در خاورمیانه و ایران چند روز پیش کنفرانس بزرگ بینالمللی گرد و غبار طوفان شن به پشتیبانی سازمان ملل و ایران در تهران برگزار شد. به گزارش خبرآنلاین، پایگاه خبری میدل ایستای، در گزارش مفصلی به مناسبت برگزاری کنفرانس بینالمللی گرد و غبار در تهران، به این موضوع […]
افزایش گرد و غبار و طوفان شن در خاورمیانه و ایران
چند روز پیش کنفرانس بزرگ بینالمللی گرد و غبار طوفان شن به پشتیبانی سازمان ملل و ایران در تهران برگزار شد.
به گزارش خبرآنلاین، پایگاه خبری میدل ایستای، در گزارش مفصلی به مناسبت برگزاری کنفرانس بینالمللی گرد و غبار در تهران، به این موضوع و عوامل آن در خاورمیانه پرداخته است؛
گرد و غبار و طوفان شن به جنبه ناخوشایند و سخت زندگی مردم در خاورمیانه و شمال آفریقا تبدیل شده است. نتیجه نه تنها به مخاطره افتادن سلامت مردم این مناطق است بلکه میلیونها دلار خسارت به اقتصاد این منطقه را هم نباید نادیده گرفت.
به نظر میرسد کارشناسان برای سالهای آینده انتظار طوفانهای بیشتری را داشته باشند.
انریک ترادلاس، تحلیلگر سازمان جهانی هواشناسی میگوید: در خاورمیانه به لحاظ شدت و تناوب طوفان شن و گرد و غبار طی ۱۵ سال گذشته افزایش قابل توجهی مشاهده میشود.
پروفسور ودید ارانی، استاد خاکشناسی دانشگاه قاهره در کنفرانس تهران نسبت به تأثیرات این پدیده بر محیطزیست هشدار داد و گفت: این شرایط روند بیابانزایی زمین را تسریع میکند و آلودگیهای محیطزیستی جدی را منجر خواهد شد که ویرانیهای عظیمی را در محیطزیست از خود بر جای خواهد گذاشت.
ساخت سدهای عظیمی در ترکیه چون سد آتاتورک در منطقه بالادست فرات و سد ایلیسو در دجله سبب کاهش جریان آّب به این دو رودخانه بزرگ شده است که در نتیجه آن زمینها در جنوب عراق خشک شدهاند.
تالابهای این منطقه هم خالی از آب شده است. در اوایل دهه ۱۹۹۰ صدام حسین خلیجهای جنوب عراق را از آب تخلیه کرد فقط به صرف دلیل منزوی کردن مخالفان سیاسی خود در منطقه، نتیجه چیزی جز فاجعه نبود. بیابانزایی و طوفانهای گرد و غبار بیشتر و بیشتر شد. نتیجهای که نه تنها آب و هوای کشور عراق بلکه ایران را هم تحت تأثیر خود قرارداد.
در طول سالهای اخیر طوفانهای شن و گرد و غبار عراق و سوریه، شبهجزیره عربی و در نهایت ایران را به شدت تحت تأثیر قرارداده است.
در ابتدای همین سال، در جنوبغربی استان خوزستان، منطقهای مهم به لحاظ سیاسی برای ایران که در مرز با عراق و دیگر کشورهای عربی قرار دارد آنچه که نمایی عینی از آلودگی هواست بر اثر طوفان شن و گرد و غبار با همراهی صنعت پتروشیمی محلی بوده است.
راهحل سریعی وجود ندارد
کاوه مدنی که مدتها در کالج ایمپریال لندن به عنوان بخشی از کار خود مدتها بر پدیده گرد و غبار و طوفان شن تحقیق کرده است، میگوید طوفان شن و گرد و غبار در گذشته در ایران نادر بوده است.
مدنی درباره وضعیت منطقه میگوید: «یکی از بزرگترین مشکلات این است که در این منطقه اولویت کمتری به محیطزیست اختصاص داده شده است. مردم به دنبال راهحل سریعی هستند اما شما نمیتوانید صرفاً بابت این مشکل پیچیده یعنی طوفان شن و گرد و غبار پول هزینه کنید بلکه باید یک رویکرد چند جانبه وجود داشته باشد از جمله مدیریت صحیح آب به درستی اجرایی شود.
طوفانهای شن همچنین به لحاظ اقتصادی صدمات سنگینی را به منطقه تحمیل میکنند. طبق محاسبات سازمان ملل این خسارت مالی هر ساله رقمی معادل ۱۳ میلیارد دلار در تولید ناخالص ملی در سراسر منطقه است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.