گل «خرزهره» زیبای سمی

گل «خرزهره» زیبای سمی گروه محیط‌زیست- گل خرزهره با نام علمی NERIUM OLEANDER و از خانواده APOCYNACEAE، گیاهی است چند ساله که به صورت بوته‌ای و یا درختچه می‌روید. این گیاه که بومی مناطق مدیترانه‌ای است، به عنوان گیاه زینتی در بسیاری از نقاط دنیا کاشته می‌شود. این گل با نام‌های OLIWA [Hawaii], Rosa Laurel […]

گل «خرزهره» زیبای سمی

گروه محیط‌زیست- گل خرزهره با نام علمی NERIUM OLEANDER و از خانواده APOCYNACEAE، گیاهی است چند ساله که به صورت بوته‌ای و یا درختچه می‌روید. این گیاه که بومی مناطق مدیترانه‌ای است، به عنوان گیاه زینتی در بسیاری از نقاط دنیا کاشته می‌شود. این گل با نام‌های OLIWA [Hawaii], Rosa Laurel [Mexico],Calypso، جاروجور، گیش، کیش، ژاله، شبرنگ نیز شناخته می‌شود.

    خرزهره در تمام طول سال سبز بوده و دارای رشد سریعی است به‌طوری که معمولاً هر سال یکبار هرس می‌شود. برگ‌های آن سبز تیره با قوامی چرمی و رگبرگ‌های واضح، باریک، نیزه‌ای کشیده به طول ۱۰ تا ۲۰ سانتی‌متر هستند. گل‌ها به رنگ‌های متنوع و در فصول گرم ظاهر می‌شوند. رنگ گل‌ها سفید، صورتی، قرمز و رنگ‌های حد واسط است. میوه گیاه باریک و قلمی است و پوشش غلاف مانند آن حاوی تعداد زیادی دانه با موهای ابریشمی است. این گیاه در بسیاری از مناطق ایران کاشته می‌شود و در برخی نواحی نیز به صورت خودرو یافت می‌شود.

    خرزهره به صورت درختچه یا درخت کوچک به بلندی دو تا ۶  متر و گستردگی یک تا ۳ متر است.

    دارای برگ‌های سبز پررنگ سرنیزه‌ای شکل بوده و گل‌های صورتی، قرمز و یا سفید آن در تابستان ظاهر می‌شوند.

    رنگ گل‌ها سفید، صورتی، قرمز و رنگ‌های حد واسط است. میوه گیاه باریک و قلمی است و پوشش غلاف مانند آن حاوی تعداد زیادی دانه با موهای ابریشمی است. این گیاه در بسیاری از مناطق ایران کاشته می‌شود و در برخی نواحی نیز به صورت خودرو یافت می‌شود.

    به مکان کاملاً آفتابی و خاک غنی و مرطوب با زهکش خوب نیاز دارد و حداقل دمای قابل تحمل آن ۱۵- درجه سانتی‌گراد است

    جهت کاشت در نواحی ساحلی و همچنین گرمسیر نیز مناسب است.

    تکثیر آن از طریق کاشت بذر در بهار و تهیه قلمه نیمه رسیده ریشه در تابستان امکان‌پذیر است.

    تمام قسمت‌های خرزهره شامل برگ، گل، دانه، ساقه، پوست، ریشه. شیره آن سمی و حاوی گلیکوزیدهای قلبی می‌باشند. با این حال دانه‌های گیاه دارای بیش‌ترین غلظت از این گلیکوزید‌ها بوده و در نتیجه سمی‌تر هستند به‌طوری که خوردن چند عدد از آنها می‌تواند به مرگ افراد منجر شود. پس از خشک شدن سمیبودن خرزهره حفظ می‌شود. این گیاه حتی پس از جوشانده شدن نیز همچنان سمی باقی می‌ماند. همچنین بخار و دود حاصل از سوختن شاخ و برگ گیاه حاوی گلیکوزیدهای کاردیوتوکسیک می‌باشد.

 

    خوردن یک برگ و یا ۸ تا ۱۰ عدد از دانه‌های خرزهره توسط انسان بالغ می‌تواند منجر به مرگ شود. مقدار کشنده برگ خرزهره برای گاو‌ها ۵۰ تا ۱۱۰۰، برای تک سُمی‌ها ۳۰و در گوسفند ۱۱۰ میلی‌گرم برای هر کیلو وزن بدن گزارش شده است.