دستگاههای متولی آمارهای تجارت خارجی را شفافسازی کنند در حالی که گمرک ایران آمار صادرات غیرنفتی سال گذشته را حدود ۴۳ میلیارد دلار اعلام کرده بود، گزارش بانک مرکزی دو رقم ۲۸ و ۳۴ میلیارد دلار را به عنوان رقم تجارت خارجی مطرح کرده است. به گزارش باشگاه خبرنگاران پویا؛ بانک مرکزی در جدیدترین گزارش […]
دستگاههای متولی آمارهای تجارت خارجی را شفافسازی کنند
در حالی که گمرک ایران آمار صادرات غیرنفتی سال گذشته را حدود ۴۳ میلیارد دلار اعلام کرده بود، گزارش بانک مرکزی دو رقم ۲۸ و ۳۴ میلیارد دلار را به عنوان رقم تجارت خارجی مطرح کرده است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران پویا؛ بانک مرکزی در جدیدترین گزارش خود از تراز پرداختها که به گزیده آمارهای اقتصادی در بخش صادرات غیرنفتی و واردات میپردازد، در جدول موازنه پرداختها صادرات غیرنفتی را ۲۸ میلیارد دلار و در بخش آمارهای ماهانه صادرات میزان صادرات کشور در سال گذشته بدون احتساب میعانات گازی و گازهای مایع شده را ۳۴ میلیارد دلار اعلام کرده است.
همچنین میزان واردات کالا در سال ۹۵، بر حسب فوب۶۳ میلیارد دلار و در قسمت آمار ماهانه میزان واردات ۴۳ میلیارد دلار اعلام کرده است.
آمارهای ماهانه صادرات و واردات گمرکی در جدول زیر از سوی بانک مرکزی منتشر شده است. نکته قابلتوجه آنکه آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی دو رقم متفاوت ۲۸ و ۳۴ میلیارد دلار برای صادرات کالاهای کشور ذکر شده است که هر دو مورد با آمارهای منتشر شده از سوی گمرک ایران متفاوت است.
گفتنی است، در آمار منتشر شده از سوی گمرک ایران، کل واردات سال ۹۵ حدود ۴۳٫۶ میلیارد دلار و میزان صادرات غیرنفتی حدود ۴۳٫۹ میلیارد دلار اعلام شده است. به نظر میرسد، آمار منتشر شده از سوی گمرک ایران بر حسب ارزش سیف(هزینه، بیمه و کرایه حمل تا مقصد) باشد.
نکته جالب توجه آنکه براساس آمار منتشر شده گمرک، ارزش کالاهای صادراتی در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۴ رشد ۳٫۵ درصدی داشته اما در آمار بانک مرکزی ارزش کالای صادراتی نسبت به سال ۹۴ کاهش ۹درصدی را تجربه کرده است.
به نظر میرسد اختلاف در آمارهای اعلام شده از سوی این دو دستگاه به سبد کالاهای نفتی و غیرنفتی مرتبط باشد. هر چند دستگاههای دولتی بایستی در این خصوص شفافسازی کنند اما این سؤال که میعانات گازی در دو سال قبل و محصولات پتروشیمی در سال ۸۰ چگونه و با چه سازوکاری به سبد کالاهای غیرنفتی آمارهای تجارت خارجی وارد شد، هنوز محل بحث است.
از سوی دیگر نکتهای که کمتر به آن پرداخت شده موضوع اخذ مالیات از صادرات غیرنفتی میباشد. وزارت اقتصاد و سازمان امور مالیاتی در دولت نهم به صورت جدی پیگیر اخذ مالیات از صادرات محصولات پتروشیمی بودند. اما در سالهای اخیر شاهد بودیم که میعانات گازی نیز به فهرست صادرات غیرنفتی افزوده شد، موضوعی که به نظر میرسد بانک مرکزی زیر بار پذیرش آن نرفته است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.