بحران آب از آنچه فکر میکنیم نزدیکتر است هرچند منابع آب کشور در وضعیت بحرانی قرار ندارد اما از شرایط مطلوبی هم برخوردار نیست. تا آنجاکه طی سالیان اخیر، حجم بارشها حدود ۱۰ درصد و آورد رودخانهها ۲۰ تا ۲۵ درصد کم شده و دمای هوا نیز در ۱۵ سال گذشته ۱٫۱ درجه سانتیگراد افزایش […]
بحران آب از آنچه فکر میکنیم نزدیکتر است
هرچند منابع آب کشور در وضعیت بحرانی قرار ندارد اما از شرایط مطلوبی هم برخوردار نیست. تا آنجاکه طی سالیان اخیر، حجم بارشها حدود ۱۰ درصد و آورد رودخانهها ۲۰ تا ۲۵ درصد کم شده و دمای هوا نیز در ۱۵ سال گذشته ۱٫۱ درجه سانتیگراد افزایش یافته است.
به گزارش سیناپرس، رشد جمعیت و افزایش تقاضا برای آب موجب تشدید چالش مدیریت منابع آب شده است. بنا بر آمار منتشر شده از سوی وزارت نیرو، سرانه آب تجدیدپذیر ساﻻنه از حدود ۱۳۰۰۰ مترمکعب به ازای هر نفر در سال ۱۳۰۰، به حدود ۱۴۰۰ مترمکعب به ازای هر نفر در سال ۱۳۹۳ رسیده است و تداوم این روند در سالهای آینده، کشور را با تنگناهای جدی رو به رو خواهد کرد.
گرچه کاهش میزان بارش و افزایش دما در اثر تغییرات اقلیمی و نیز افزایش جمعیت و تقاضا برای آب از عوامل بسیار مؤثر بر کاهش سرانه آب تجدیدپذیر است اما به دلیل ماهیت طبیعی که دارند، تقریباً اجتنابناپذیرند. پس با این وجود تنها راهحلی که برای جلوگیری از ورود کشور به شرایط بحران آب باقی میماند، اصلاح شیوههای مدیریتی و سرمایهگذاری مناسب در این حوزه است.
چندی پیش مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه امسال ۲۸۹ شهر ایران با تنش آبی مواجه خواهند بود، از کمبود ۸٫۸ درصدی تولید نسبت به مصرف آب خبر داد. این در حالی است که میزان آب بدون درآمد کشور (مجموع هدررفت فیزیکی و آب به حساب نیامده) در سال ۹۵ برابر ۲۵٫۵ درصد و متوسط هدررفت فیزیکی آب از شبکه هم حدود ۱۵ درصد بوده است.
همانطور که از مقایسه این اعداد بر میآید، چنانچه با سرمایهگذاری مناسب و بازسازی و بهسازی تأسیسات شبکه توزیع، هدررفت فیزیکی آب به میزان ۱۰ درصد کاهش یابد، کمبود تولید آب بهطور کامل پوشش داده خواهد شد و بسیاری از شهرهای کشور از وضعیت تنش آبی خارج میگردند.
از سوی دیگر، با استفاده از فناوریهای روز و بهرهگیری از مدرنترین تجهیزات قرائت و اندازهگیری مصرف آب، میزان آب بدون درآمد هم تا حد قابل توجهی کاهش مییابد و این امر به اقتصاد آب که یکی از دغدغههای همیشگی مدیران وزارت نیرو است، کمک شایانی خواهد کرد.
با این شرایط به نظر میرسد مسؤولان وزارت نیرو بایستی در کنار فرهنگسازی مصرف بهینه آب، برنامههای گستردهای به منظور جلب حمایت دستگاههای مسؤول برای تخصیص اعتبارات گسترده به این بخش را در دستور کار خود قرار دهند. در غیر این صورت، بحران آب از آنچه فکر میکنیم به ما نزدیکتر است!
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.