عوارض، دیوار بلند پیش روی فعالان اقتصادی برای حضور در عراق

دولت عراق از سیمان ایران ۴۵ درصد عوارض اخذ می‌کند عوارض، دیوار بلند پیش روی فعالان اقتصادی برای حضور در عراق از یک ماه پیش و بعد از آزادسازی موصل فعالان اقتصادی به فرصت طلایی بازسازی این شهر و حضور شرکت‌های ایرانی بسیار اشاره کرده‌اند. به گزارش سایت خبری اتاق بازرگانی تهران در شرایطی که […]

دولت عراق از سیمان ایران ۴۵ درصد عوارض اخذ می‌کند

عوارض، دیوار بلند پیش روی فعالان اقتصادی برای حضور در عراق

از یک ماه پیش و بعد از آزادسازی موصل فعالان اقتصادی به فرصت طلایی بازسازی این شهر و حضور شرکت‌های ایرانی بسیار اشاره کرده‌اند.

به گزارش سایت خبری اتاق بازرگانی تهران در شرایطی که بسیاری از فعالان اقتصادی از کشور عراق به عنوان مهم‌ترین فرصت و بزرگ‌‌ترین بازار حال و آینده ایران یاد می‌کنند و بسیاری فرصت بازسازی شهر موصل را زمانی طلایی برای حضور شرکت‌های ایرانی به خصوص در حوزه خدمات فنی ‌و مهندسی و ساخت ‌و ساز تصور می‌کنند، مدیرکل معادن غیرفلزی وزارت صنعت، معدن ‌و تجارت به سدهای پیش روی حضور شرکت‌های ایرانی در عراق اشاره می‌کند و از عوارض به عنوان بلند‌ترین دیوار نام می‌برد.

سیف‌ا…امیری گفت: تعرفه ۴۵ درصدی عراق برای واردات سیمان یکی از موانع صادرات این محصول است. در حال حاضر صادرات سیمان به صورت مستقیم انجام می‌شود ولی همچنان عراق که سابقاً یکی از بازارهای اصلی سیمان ایران بود هنوز تعرفه ۴۵ درصدی واردات سیمان را برای حمایت از تولید داخلی خود حفظ کرده است و ما می‌توانیم فقط برای عراق کلینکر بفرستیم.

سیمان یکی از کالاهای اساسی صادراتی ایران به عراق است که تا سال گذشته از رونق خوبی برخوردار بود ولی با راه‌اندازی چند کارخانه سیمان در عراق و تأمین بخشی از نیاز داخلی از این کارخانه‌ها، مسؤولان این کشور تعرفه سنگین ۴۵ درصدی روی واردات سیمان ایران گذاشته‌اند، موضوعی که با وجود جلسات متعدد مسؤولان ایرانی با عراقی حل نشده است. علاوه بر این چندی پیش مرتضی‌لطفی، عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران و نایب رییس انجمن کارفرمایان صنعت سیمان کشور از توافق بین ایران و عراق برای حل مشکلات صنعت سیمان خبر داده بود؛ وی بعد از دیدار سفیر عراق در ایران گفت: قرار شد شرکت بازرگانی مشترکی بین ایران و عراق تأسیس شود و ساعت‌های کاری گمرک عراق هم افزایش یابد.

درحال حاضر میزان کل صادرات ایران به عراق در حدود ۶ میلیارد دلار و با احتساب صادرات خدمات فنی و مهندسی به گفته دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق ۹ میلیارد دلار است که عددی بسیار پایین محسوب می‌شود. البته پیش از این رییس اتاق مشترک ایران و عراق یحیی‌آل‌اسحاق در گفت‌و‌گو با سایت خبری اتاق تهران اعلام کرده بود که رسیده به میزان ۲۰ میلیارد دلار صادرات به عراق عدد دور از دسترسی نیست و تنها نیاز به برنامه‌ریزی و تشکیل شوراهایی ویژه برای پیگیری موضوع دارد.

دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق هفته گذشته در جلسه بررسی همکاری‌های مشترک بین ایران و عراق که در اتاق تهران برگزار شد جزییاتی از سهم ایران از اقلام وارداتی به عراق ارایه کرد و گفت: تحلیل آمار صادرات ایران به عراق و واردات عراق در گروه‌های کالایی نشان‌دهنده سهم ۵۵ درصدی ایران در بازار مصالح ساختمانی است. سهم ایران در واردات فرآورده‌های شیمیایی عراق ۲۸ درصد، آرایشی‌و بهداشتی۲۱ درصد، سوخت، موادمعدنی‌ومحصولات پالایشگاهی ۴۸ درصد، فلزات و مصنوعات فلزی ۱۱ درصد و صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی، یک درصد برآورد شده است.

از یک ماه پیش و بعد از آزادسازی موصل فعالان اقتصادی به فرصت طلایی بازسازی این شهر و حضور شرکت‌های ایرانی بسیار اشاره کرده‌اند؛ حسن‌دانایی‌فرد، سفیر سابق ایران در عراق در جلسه بررسی همکاری‌های مشترک بین ایران و عراق که در اتاق تهران، گفت: اکنون دوره طلایی و تاریخی پیش روی فعالان اقتصادی ایران قرار گرفته تا سهم خود از بازار عراق را افزایش دهند. به گفته وی، مردم عراق به خوبی نقش ایران در آزادسازی موصل را درک کرده‌اند و اکنون نگاه مردم این کشور به کالاهای ایرانی در مقایسه با سال‌های گذشته بهبود یافته است. دانایی‌فرد با اشاره به این‌که نسبت بودجه جاری به عمرانی عراق، ۸۵ به ۱۵ است، افزود: عراق کشوری کاملاً وارداتی و پرمصرف است و این در حالی است که هیچ کشوری به اندازه ایران استحقاق حضور در بازار این کشور را ندارد.‌

اما نکته مهم برای استفاده و حضور پررنگ در بازار عراق استفاده تشکیل کمیته‌های مشترک بین دو کشور و برداشته شدن موانع پیش روی فعالان اقتصادی است، موانعی همچون تعرفه‌ ۴۵ درصدی واردات سیمان از عراق که اگر برداشته نشود به اعتقاد کارشناسان بازار عراق جذابیت خود را حداقل برای صادارت کالاهایی این چنینی از دست خواهد داد. از طرف دیگر کارشناسان معتقدند همچنان که عراق بازاری مناسب برای ایران است کشورهای دیگر به خصوص اروپایی‌ها، آمریکا و ترکیه هم در تلاش هستند که در این کشور حضوری فعال داشته باشند و اگر ما فرصت را غنیمت نشماریم و از این فرصت استفاده نکنیم، فضا را به رقبا خواهیم داد.

 

در همایش بررسی همکاری‌های مشترک بین ایران و عراق دبیرکل اتاق تهران، بهمن‌عشقی گفت: اتاق بازرگانی تهران تمام تلاش خود را خواهد کرد تا در همکاری با اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق، راه‌های تازه‌ای برای ورود و حضور مستمر تجار ایرانی در بازار عراق باز شود. همچنین وی از تأسیس دفتر نمایندگی مشترک میان اتاق تهران و اتاق بازرگانی ایران و عراق در بغداد طی آینده‌ای نزدیک خبر داد.