پایانی تلخ برای بلوط‌ها

پایانی تلخ برای بلوط‌ها جنگل‌های زاگرس که حیاتی چند صدساله را تجربه کرده‌اند و انسان، کوه و دشت با نفسش نفس می‌کشند، این روز‌ها با شدت گرفتن آتش‌سوزی‌‌ها و گسترش بیماری‌ها و آفات از نفس افتاده است. به گزارش مهر، جنگل‌های بلوط منطقه زاگرس از منتهی‌الیه شمال غربی ایران (استان آذربایجان غربی) آغاز و بخش‌هایی […]

پایانی تلخ برای بلوط‌ها

جنگل‌های زاگرس که حیاتی چند صدساله را تجربه کرده‌اند و انسان، کوه و دشت با نفسش نفس می‌کشند، این روز‌ها با شدت گرفتن آتش‌سوزی‌‌ها و گسترش بیماری‌ها و آفات از نفس افتاده است.

به گزارش مهر، جنگل‌های بلوط منطقه زاگرس از منتهی‌الیه شمال غربی ایران (استان آذربایجان غربی) آغاز و بخش‌هایی از منطقه غرب (استان‌های کرمانشاه، ایلام، چهارمحال و بختیاری، خوزستان و لرستان) و جنوب غرب (استان‌های کهگیلویه و بویراحمد و فارس) را در برمی‌گیرد.

عمده گونه‌های جنگلی زاگرس را بلوط تشکیل می‌دهد که در سال‌های گذشته هر روز از وسعت این پهنه سبز کاسته شده است.

جنگل‌ها از منابع طبیعی هستند که در صورت استفاده بهینه، در رشد و توسعه نقش مؤثری دارند، اما امروزه به این ثروت خدادادی توجهی نشده و اجازه می‌دهیم به‌راحتی در معرض تخریب و نابودی قرار بگیرد.

هر سال از وسعت جنگل‌های زاگرس کاسته می‌شود درختان به‌طور طبیعی با آفاتی مواجه هستند که به نابودی آنها می‌انجامد و آسیب‌زا است، اما آنچه طی سال‌های اخیر خسارت بسیاری به جنگل‌های زاگرس وارد کرده، آتش‌سوزی‌های مکرر است.

آتش‌به‌جان زاگرس

هرسال با گرم شدن هوا شعله‌های بی‌رحم آتش به جنگل‌های زاگرس و درختان بلوط هجوم می‌برند، هجومی که بخش عمده‌ای از دلایل آن به عوامل انسانی برمی‌گردد که گاهی نیز عمدی است.

آتش‌سوزی جنگل‌های لرستان

براساس اعلام مسؤولان، این آتش‌سوزی‌‌ها اغلب منشأ انسانی داشته و نقش بسیار مهمی در زوال جنگل‌های زاگرس دارند. آتش‌سوزی‌‌ها، جنگل‌هایی که فیلتر طبیعی در هنگام بروز پدیده گردوغبار غرب کشور هستند و عامل مهم تأمین معاش عشایر، محل زندگی بسیاری از حیوانات و همچنین عامل حفظ اکوسیستم طبیعی غرب کشور محسوب می‌شوند را در معرض نابودی قرار می‌دهند.

وضعیت خسارت آتش‌سوزی‌های عرصه‌های جنگلی به‌ویژه در منطقه زاگرس به‌گونه‌ای است که سازمان حفاظت محیط‌زیست در اطلاعیه‌ای خواستار اشد مجازات برای آتش‌افروزان جنگل‌ها و مراتع به‌صورت عمد، از قضات شد.

وقتی آتش به جان جنگل می‌افتد

طبق آمار بیش از ۹۵ درصد آتش‌سوزی‌‌ها بر اثر عامل انسانی است

قلب زاگرس در آتش

جنگل‌های بلوط زاگرس در نوع خود از بی‌نظیر‌ترین جنگل‌های جهان به شمار می‌روند، به‌طوری‌که از یک‌میلیون هکتار جنگل کهگیلویه و بویراحمد ۸۰ درصد آن پوشیده از بلوط است.

جنگل‌های بلوط این استان ۲۰ درصد از جنگل‌های بلوط حوزه زاگرس را تشکیل می‌دهد که بیش‌تر در ارتفاعات ۷۰۰ تا دو هزار و ۱۰۰ متری بالاتر از سطح دریا پراکنده هستند.

میوه بلوط زاگرس نیز سالیان بسیاری بر سفره مردمان این دیار نعمت بوده و نانش غذا و داروی بسیاری از مردم. بااین‌حال گاهی آتش‌سوزی‌های سالانه بخش زیادی از این جنگل‌ها را طعمه خود می‌کند.

هنوز سبزی از برگ و ساقه علف‌های کوه‌های زاگرس مرکزی رخت برنبسته و برگ‌های شاخه‌های جوان بلوط‌‌ها نروییده، آتش به مهمانی آنها آمده است و آنها را جوانمرگ می‌کند.

سریال تراژیک آتش‌سوزی‌های جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد که ۸ درصد از جنگل‌های کشور را در مساحت یک‌درصدی خود جای‌داده، از اواسط بهار آغاز می‌شود و تا اواسط پاییز ادامه دارد.

وضعیت آتش‌سوزی‌‌ها در کهگیلویه و بویراحمد به‌گونه‌ای است که خردادماه شاهد بودیم در یک روز آتش ۴ نقطه را در شهرستان‌های دنا، بویراحمد و باشت فراگرفت.

 

به نظر می‌رسد تکمیل حلقه صیانت و حفاظت از جنگل‌ها و مراتع در مقابل تخریب و آتش‌سوزی نیازمند فرهنگ‌سازی و آموزش به‌منظور پیشگیری در گام اول، تجهیز امکانات اطفای حریق در گام دوم و در نهایت در گام بعدی برخورد با متخلفان است، که نقش مدیریت در همه حلقه‌های این زنجیره مشهود است.