کابوس ورود کالای قاچاق ادامه دارد

کابوس ورود کالای قاچاق ادامه دارد   گروه اقتصاد کلان- ایران با در اختیار داشتن حدود ۸۵۰۰ کیلومتر مرز مشترک آبی و خاکی با ۱۵ کشور پیرامونی خود و بازار مصرف ۸۰ میلیون نفری همواره به عنوان یک بازار هدف برای تمامی تولیدکنندگان خارجی محسوب می‌شود. به‌جز مشکل کولبران که به صورت محلی اقدام به […]

کابوس ورود کالای قاچاق ادامه دارد

 

گروه اقتصاد کلان- ایران با در اختیار داشتن حدود ۸۵۰۰ کیلومتر مرز مشترک آبی و خاکی با ۱۵ کشور پیرامونی خود و بازار مصرف ۸۰ میلیون نفری همواره به عنوان یک بازار هدف برای تمامی تولیدکنندگان خارجی محسوب می‌شود. به‌جز مشکل کولبران که به صورت محلی اقدام به مراودات محدود تجاری در مناطق مرزی خود می‌کنند، متأسفانه باید گفت عمده واردات قاچاق در کمال تعجب از مبادی رسمی و گمرکات قانونی کشور صورت می‌پذیرد.

آمار بالای واردات ۲۵ میلیارد دلاری قاچاق کالا در سال ۹۲ که اخیراً به نصف کاهش یافته است، همچنان یک چالش جدی برای تولیدکنندگان داخلی است به‌گونه‌ای که با کاهش ۱۰ میلیارد دلاری این حجم از قاچاق می‌توان یک میلیون نفر نیروی بیکار را به فضای تولید کشور بازگرداند.

ورود کالای قاچاق از بنادری که حق واردات ندارند

عضو هیأت رییسه کمیسیون اقتصادی گفت: محموله لنج‌های بزرگ حامل کالای قاچاق از مبادی که طبق قانون اجازه واردات ندارند مانند اروند، وارد کشور می‌شود و علت آن قرار گرفتن این بنادر در مناطق آزاد و عدم امکان کنترل کافی گمرک بر آنها است.

سیدحسن‌حسینی‌شاهرودی در خصوص این‌که ۳۰درصد از واردات کالای قاچاق از مبادی رسمی وارد کشور می‌شود، اظهارداشت: بیش‌تر کالاهای قاچاق وارد شده به کشور از مبادی رسمی وارد می‌شود و حجم این واردات بیش‌تر از ۳۰درصد است و علت آن نبود کنترل‌های لازم و تجهیزات مناسب در گمرکات کشور است.

نماینده مردم شاهرود در مجلس‌شورای‌اسلامی با بیان این‌که نیاز به اسکنرهای بزرگ در گمرکات وجود دارد و دولت اخیراً تعدادی را خریداری کرده، اما هنوز به آنها تحویل داده نشده و امیدواریم تا سال آینده به داخل کشور وارد شوند، گفت: بخش دیگری از حجم واردات قاچاق کالا از مبادی رسمی دیگری مثل مناطق چندگانه آزاد به علت عدم نظارت‌های کافی و محصور نبودن وارد کشور می‌شود.

وی با اشاره به این‌که قاچاق کالا آفتی است که کشور به آن دچار شده که مبارزه با آن نیاز به اراده دولتی دارد، اضافه‌کرد: راه‌حل ریشه‌کن کردن این آفت جز در دولت در دست کسی نیست و دولت باید آن را ریشه‌کن کند.

این نماینده مردم در مجلس‌شورای‌اسلامی در خصوص آیا رقم و آمار رسمی در خصوص واردات کالای قاچاق وجود دارد، اظهارداشت: آمارهای زیادی در این زمینه وجود دارد، اما در مسأله قاچاق کالا نمی‌توان به آمار دقیق رسید با وجود این‌که گفته می‌شود حجم واردات کالای قاچاق از ۲۵میلیارد دلار به ۱۵میلیارد دلار رسیده یک گمانه‌زنی است.

حسینی‌شاهردی اضافه‌کرد: با استفاده از گمانه‌زنی‌‌ها و مشاهده حجم کالای قاچاق در بازار به این آمار و ارقام می‌رسند.

نماینده مردم شاهرود در مجلس‌شورای‌اسلامی با بیان این‌که هیچ وقت از مبادی غیررسمی نمی‌توان ده‌ها کانتینر کالای قاچاق را وارد کشور کرد، تصریح‌کرد: حجم قاچاقی که کوله‌بر‌ها از مرز وارد می‌کنند مقداری نیست که بتوان کانتینری وارد کشور کرد، زمانی‌که ده‌ها کانتینر کالای قاچاق کشف می‌شود نشان می‌دهد که از مرز غیررسمی وارد نشده‌اند بلکه تمامی‌ آنها از مرز و جاده رسمی و عبور از گمرکات کشور وارد شده‌اند.

وی ادامه‌داد: صد‌ها هزار کیلومترمربع از مساحت کشور در اختیار مناطق آزاد قرار گرفته و هیچ امکانی برای گمرکات کشور وجود ندارد در تمامی نقاط این مناطق حضور داشته و تمامی اطراف آنها را حصارکشی کند و برای آن خروجی در نظر بگیرد.

پروسه طولانی واردات قانونی واردکننده را به ‌سمت قاچاق می‌برد

همچنین در رابطه با قاچاق کالا، عضو هیأت رییسه کمیسیون صنایع معادن مجلس، گفت: در چند سال اخیر با توجه به افزایش تعرفه گمرکی کالاهای فناوری و رایانه‌ای قاچاق این محصولات بیش‌تر شده است.

سیده حمیده‌زرآبادی در خصوص واردات قاچاق قطعات الکترونیکی و کامپیوتری، اظهارداشت: در حوزه واردات ادوات و وسایل الکترونیکی به خصوص قطعات کامپیوتری مسایل مختلفی دخیل هستند که واردات این وسایل را به صورت غیرقانونی برای قاچاقچیان وسوسه‌انگیز می‌کند.

نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس‌شورای‌اسلامی با بیان این‌که کوچک بودن و قابل حمل بودن این محصولات و یا تولیدات از طرفی و ارزش مالی آنها از سوی دیگر باعث شده که واردکننده در حجم کوچکی از واردات سود بالایی ببرد، گفت: و از آنجایی که این محصولات مصرفی بوده و با گذشت زمان تجهیزات قدیمی کنار رفته و جای خود را به محصولات و تولیدات جدید و مدرن می‌دهد؛ بنابراین بازار رو به رشد و پر رونقی دارد و واردکننده باید محصول خود را به سرعت وارد بازار کند تا با تکنولوژی روز و قبل از قدیمی شدن محصول آن‌را به‌فروش برساند.

وی با اشاره به این‌که یکی از دلایلی که واردات این نوع محصولات از طریق کانال‌های غیررسمی بیش‌تر شده مدت زمان طولانی است که باید صرف ورود کالا از طرق رسمی‌شود، اضافه‌کرد: عملاً واردکننده واقعی مدت‌زمان پیش‌بینی شده فروش محصول و بازار محصول را از دست داده است بنابراین رو به قاچاق این محصولات می‌آورند.

زرآبادی ادامه‌داد: استفاده از محصولاتی که به‌صورت قانونی وارد کشور می‌شوند، مزایای خود را دارد مانند گارانتی و خدمات پس از فروش که خریدار باید در هنگام خرید به این نکات نیز توجه کند.

افزایش ۵۲درصدی کشف کالای قاچاق

جانشین فرمانده نیروی انتظامی جمهوری ایران از افزایش ۵۲ درصدی کشف کالای قاچاق در ۳‌ماهه نخست سال و کشف ۱۵۰ فقره پرونده قاچاق بالای ۵۰۰ میلیون تومان در کشور خبر داد و گفت: هرمزگان درزمینه جرایم خشن کاهش چشمگیری داشته‌ است و اگر این روند ادامه یابد، این استان جزو رتبه‌های اول در کشور خواهد بود.

اسکندرمؤمنی در جمع خبرنگاران در بندرعباس اظهارکرد: جلسه قرارگاه مرکزی مبارزه با قاچاق کالا با حضور معاونین مرکز و استان برگزار و پیرامون پیشگیری از ورود کالای قاچاق به کشور مطالب مبسوطی بیان شد.

وی با بیان این‌که کشف کالای قاچاق هدف نیروی انتظامی نیست؛ بلکه هدف اصلی پیشگیری و جلوگیری از ورود کالای قاچاق است، افزود: باید کاری کنیم که ورود کالای قاچاق به صفر برسد و در سایه این کاهش قاچاق، کسب‌وکار رونق یابد.

جانشین فرمانده ناجا با اشاره به این‌که کالای قاچاق مبتنی بر کمی ارزانی، اما بی‌کیفیتی همراه بوده که هم به مصرف‌کننده و هم تولیدکننده ضرر می‌رساند، اضافه‌کرد: در این جلسه، در خصوص چگونگی کاهش قاچاق و افزایش پیشگیری از این پدیده شوم، بحث شد و استقرار پلیس در گمرک، یکی از راهکارهای کاهش قاچاق کالاست که هماهنگی‌‌ها و اقدامات قانونی آن در مرکز انجام شده و در استان نیز هماهنگی‌های اجرایی آن انجام شد .

وی خاطرنشان‌کرد: پس از بررسی میدانی به‌عمل آمده از گمرک، تصمیم نهایی در خصوص استقرار پلیس در گمرک، اخذ و موانع نیز برطرف و مقرر شد تا ظرف یکی دو ماه آینده این امر در هرمزگان محقق شود.

مؤمنی گفت: با توجه به خروج روزانه حدود ۳۰۰۰ کانتینر در حال حاضر به‌صورت رندوم از گمرک، تنها حدود ۱۰ تا ۱۱ درصد از آنها کنترل می‌شوند، در این جلسه تصمیم‌گیری شد که در آینده‌ای نزدیک به جایی برسیم که صددرصد کانتینر‌ها به‌صورت مکانیزه کنترل شوند.

جانشین فرمانده ناجا با بیان این‌که در حال حاضر حدود ۱۵ دستگاه ایکس‌ری در گمرکات کشور نصب شده و برآورد شده که به نصب ۳۰ تا ۳۵ دستگاه دیگر در کشور نیاز است تا این رقم به ۵۰ دستگاه برسد، ابرازکرد: هدف‌گذاری نهایی، نصب دستگاه‌های ایکس‌ری جدید در گمرکات کشور و تأکید بر کنترل خودروی در حال حرکت است، به‌طوری‌که خودرو در حال حرکت کنترل می‌شود و این کار از توقف و ایجاد صف‌‌ها و ترافیک‌های طولانی و خراب شدن کالا جلوگیری می‌کند، امید است این طرح ظرف یک یا دو سال آینده تحقق یابد.

وی قاچاق و فرایندهای آن را موضوعی ملی دانست و با اشاره به طرح کوله‌بری دریایی بیان‌کرد: قبل از اتخاذ هر تصمیمی، در مرکز و ستاد بحث و بررسی می‌شود اما تاکنون هیچ تصمیمی در خصوص کوله‌بری دریایی در مرکز طرح و مصوب نشده است .

 

مؤمنی با بیان این‌که کشفیات کالای قاچاق در مبادی رسمی با کمک گمرک صورت می‌گیرد، استقرار پلیس در گمرک را نوعی کمک در کنترل کالا دانست و افزود: تمامی نظارت‌‌ها و بازرسی‌‌ها در گمرکات طبق روال قبل صورت می‌گیرد و پلیس به افزایش این نظارت‌‌ها کمک می‌کند.