صنعت گاز روسفید شد گل طلایی پیمانکاران و مشاوران ایرانی در دروازه گازی ترکمنها سمیه مهدوی- سایه ترس از قطعی گاز که به معضلی دنبالهدار تبدیل شده بود، بالاخره از دیار شمال کشور برای همیشه رخت بربست. تا بهرهبرداری از خط طلایی دامغان-نکا؛ خط گازی که اهمیتش در سطح ملی خودنمایی میکند، تنها دو قدم […]
صنعت گاز روسفید شد
گل طلایی پیمانکاران و مشاوران ایرانی در دروازه گازی ترکمنها
سمیه مهدوی- سایه ترس از قطعی گاز که به معضلی دنبالهدار تبدیل شده بود، بالاخره از دیار شمال کشور برای همیشه رخت بربست. تا بهرهبرداری از خط طلایی دامغان-نکا؛ خط گازی که اهمیتش در سطح ملی خودنمایی میکند، تنها دو قدم مانده است.
همین زمستان سال گذشته بود که با گروکشی و باجخواهی ترکمنستان، شیر گاز را به روی مردم ایران بستند و بدین ترتیب دردسرهایی را برای کشور و مردم ایجاد کردند. البته این رفتار باجخواهانه ترکمنیها مسبوق به سابقه است. مشاجره بر سرقیمت و چگونگی صادرات گاز از جمله چالشهایی بود که ترکمنستان با چنگ انداختن به آن ایران را تحت فشار قرارداد تا شاید بتواند از این نمد کلاهی برای خود ببافد.
ادعای طلب از شرکت ملی گاز ایران بابت صادرات گاز به ده سال پیش باز میگردد. براساس این ادعا ترکمنها قیمت گاز صادراتی خود را به ایران ۹ برابر بالا برده و از ۴۰ دلار به ازای هر هزار مترمکعب به ۳۶۰ دلار افزایش دادند. رفتهرفته طلب گازی ترکمنها که مبلغی در حدود ۱,۸ میلیارد دلار پشت قباله شرکت گاز افتاد و ایران موظف به تسویه این حجم بدهی شد.
تا اینکه دوباره ترکمنیها با تکرار روش مذکور دریماه سال ۹۵ در ادامه این سناریو صادرات گاز به ایران با ادعای طلب ۱,۸ میلیارد دلاری متوقف شد. هرچند دراین مدت غریق نجاتهایی همچون فازهای پارسجنوبی و مناطق گازی شمال شرق کشور نهایت تلاش خود را انجام دادند تا شاید کم کاری ترکمنستان را تا حدی جبران کنند اما در نهایت تمامی مدیران و دستاندرکاران دست به دست هم دادند و از مردم خواستند با صرفهجویی، از میزان افت فشار در مناطق مذکور جلوگیری کنند.
زمستان سختی بود، اما با امید به فیصله دادن ماجرای قطعیهای متناوب و زیروروکشی امثال ترکمنها، پشت سر گذاشته شد و با گذشت ۷ ماه، سخن زنگنه در خصوص تکمیل خط سرنوشتساز دامغان- نکا محقق شد.
وعدهای که با به ثمر نشستن آن دغدغهای از این جنس برای مردم و مسؤولان دیگر وجود خارجی نخواهد داشت.
این خط لوله که میتواند روزانه ۳۵ میلیون مترمکعب به ظرفیت انتقال گاز کشور نیز اضافه کند با ارزش ۸ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال از سوی پیمانکاران و مشاوران داخلی به ثمر نشست.
دراین خصوص نماینده آستارا در مجلس شورای اسلامی گفت: با افتتاح خط انتقال گاز دامغان-نکا، ایران به واردات گاز از ترکمنستان بینیاز میشود و به راحتی میتوانیم در زمستان به تأمین گاز پایدار در مناطق شمالی کشور امیدوار باشیم.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در این خصوص به خانه ملت گفت: این خط لوله به انتهای خط لوله سرخس که گاز ترکمنستان را منتقل میکرد و بهطور عمده در اوج فصل سرما با افت فشار روبهرو میشود، اتصال مییابد و گاز نیروگاه نکا و قسمت مرکزی و شرق مازندران را تأمین میکند.
قرهخانی تصریح کرد: با تلاش شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران خط ۴۲اینچی در مسیر کوهستانی و پرشیب با رعایت مسایل زیستمحیطی آماده بهرهبرداری شده است، اصل طرح حدود ۱۷۵ کیلومتر بوده که ۱۵۰ کیلومتر آن تاکنون احداث شده و این خط لوله مشکل اساسی شمال کشور را برطرف میکند.
وی ادامه داد: با انتقال گاز از دامغان به ساری به خط لوله سراسری منتقل میشود و گاز شرق مازندران از نکا تا بابلسر و آمل را تأمین میکند.
قرهخانی عنوان کرد: با احداث این خط لوله، دیگر نیازی به انتقال گاز از گلستان به این منطقه نیست و دیگر چیزی به عنوان کاهش گاز یا افت فشار در شهرهای شمالی در زمستان وجود ندارد، همچنین با افتتاح این خط لوله، ایران دیگر نیازی به واردات گاز از ترکمنستان نخواهد داشت. با این اوصاف همچنان تعامل اقتصادی و سیاسی بین دو کشور برقرار است.
معاون وزیر نفت در امور بینالملل و بازرگانی نیز با توجه به اهمیت ارتباط اقتصادی با ترکمنستان بهویژه در بخش صادرات تأکید کرد: ما با کشور پاکستان قرارداد داریم و باید به دنبال این باشیم که تکلیف آن مشخص شود.
امیرحسین زمانینیا درباره سرانجام صادرات گاز ایران به پاکستان با توجه به اخباری مبنی بر توافق اسلامآباد – عشقآباد برای ارسال گاز به این کشور به ایلنا اظهار کرد: ترکمنستان هم کشوری است که منابع گازی دارد ما نیز با کشور پاکستان قراردادی داریم که باید تکلیف آن روشن شود.
وی درباره تغییر نخستوزیر پاکستان و تأثیر آن روی اجرایی شدن صادرات گاز از ایران به پاکستان گفت: این موضوع مسأله داخلی کشور خودشان است و ارتباطی به مسأله قرارداد گازی با ما ندارد.
زمانی نیا تأکید کرد: ما با کشور پاکستان قرارداد داریم و باید به دنبال این باشیم که تکلیف آن مشخص شود.
وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان از برنامه این کشور برای آغاز واردات گاز از ترکمنستان در سال ۲۰۲۰ خبر داده و گفته است: قرار است این گاز از طریق خط لوله ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند موسوم به تاپی به پاکستان منتقل شود.
گفتنی است، با احداث این خط کمبود گاز مورد نیاز استانهای سمنان، گلستان، مازندران، خراسانشمالی، خراسانرضوی و خراسانجنوبی رفع میشود. در احداث این خط انتقال گاز، حدود ۱۴۵۰۰ شاخه لوله ۴۲ اینچ به وزن ۸۴ هزار تن و بالغ بر ۲۰۰ تن الکترود برای جوشکاری مورد نیاز بوده که بهطور کلی از کارخانههای داخلی تأمین و به همراه دیگر اقلام مورد نیاز با ۵هزار تریلر به محل کارگاههای پروژه حمل شده است.
شایان ذکر است؛ خط لوله گاز دامغان به نکا که یک خط انتقال گاز راهبردی به شمار میآید، امروز با حضور مدیران و مسؤولان در صنعت نفت و گاز به بهرهبرداری می رسید.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.