واگذاری پهنه معدنی ۲۵۰ کیلومتری به بخش خصوصی از طریق مزایده

در استان فارس صورت گرفت واگذاری پهنه معدنی ۲۵۰ کیلومتری به بخش خصوصی از طریق مزایده رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس با اشاره به برنامه‌های دولت یازدهم در زمینه توسعه معادن در راستای تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی گفت: تنها با احیای ۵ معدن استان که قبل از دولت کنونی تعطیل شده بودند، […]

در استان فارس صورت گرفت

واگذاری پهنه معدنی ۲۵۰ کیلومتری به بخش خصوصی از طریق مزایده

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس با اشاره به برنامه‌های دولت یازدهم در زمینه توسعه معادن در راستای تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی گفت: تنها با احیای ۵ معدن استان که قبل از دولت کنونی تعطیل شده بودند، زمینه اشتغال یک‌هزار و ۲۵۰ نفر فراهم و سالانه ۳ هزار و ۷۷۰ تن به ظرفیت استخراج و تولید فرآورده‌های معدنی در این استان افزوده شد.

علی همتی در گفت‌وگو با ایرنا افزود: مجتمع معادن دهبید (شهرستان خرم‌بید)، سرب و روی فراشبند، مرمریت قاسم‌آباد نی‌ریز، خاک صنعتی گلدشت فراغه و معدن سنگ‌آهن فارس از معادن شاخص این استان هستند که در ۳ سال گذشته احیا شده‌اند.

وی اظهارکرد: احیای مجتمع معادن دهبید ضمن تولید سالانه ۳۰۰ هزار تن سنگ مرمریت و تزیینی زمینه‌ساز اشتغال ۶۰۰ نفر به صورت مستقیم را فراهم آورده است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس گفت: از سرگیری فعالیت معدن سرب و روی فراشبند در دولت یازدهم نیز به تولید سالانه ۲۰۰ هزار تن محصول منجر شده و زمینه اشتغال ۱۴۰ نفر را فراهم کرده است.

وی ادامه‌داد: معدن مرمریت قاسم‌آباد نی‌ریز با اشتغال‌زایی ۱۲۰ نفر از دیگر معادن این استان بود که در دولت یازدهم فعالیت آن از سر گرفته شد و با ظرفیت سالانه ۱۰۰ هزار تن به چرخه استخراج بازگشت.

به گفته این مقام مسؤول، معدن خاک صنعتی گلدشت فراغه نیز که با رکود و تعطیلی روبه‌رو بود، در دولت یازدهم با ظرفیت تولید سالانه ۷۰ هزار تن و اشتغال‌زایی۳۰ دوباره فعالیت خود را آغاز کرده است.

همتی بیان‌کرد: احیای معدن سنگ‌آهن فارس نیز با ظرفیت تولید سالانه ۱۰۰ هزار تن زمینه‌ساز اشتغال ۶۰ نفر شده و از سرگیری فعالیت معادن شن و ماسه در سراسر استان نیز علاوه بر افزایش ۳ هزار تنی تولید سالانه در این بخش، زمینه‌ساز اشتغال برای ۳۰۰ نفر بوده است.

وی گفت: با توجه به مزیت نسبی سرمایه‌گذاری در بخش معدن و وجود ۲۳ نوع ماده معدنی در استان فارس، توسعه ظرفیت معادن استان در راستای تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در دستور کار دولت یازدهم بوده است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس افزود: در این راستا، توانمندی و ظرفیت‌های استان در زمینه سنگ‌های تزیینی و نما، انواع خاک نسوز و مصالح ساختمانی به‌طور ویژه مورد توجه بوده است.

وی از معرفی پهنه‌های معدنی استان فارس به سرمایه‌گذاران به عنوان یکی از دستورکارهای سازمان صنعت، معدن و تجارت استان یاد کرد و گفت: سرمایه‌گذاری در این بخش در یک دهه گذشته متناسب با ظرفیت‌های استان نبوده است و از این رو، پهنه‌های معدنی جدید در دولت یازدهم شناسایی و به بخش خصوصی توانمند واگذار شد.

آغاز اکتشاف مس در شمال شرق فارس

همتی با اشاره به قرار داشتن پهنه معدنی مس در شهرستان بوانات در شمال شرق استان فارس اظهارکرد: با توجه به اهمیت شناسایی مواد معدنی فلزی در استان، این پهنه با وسعت حدود ۲۵۰ کیلومتر مربع تعریف و از طریق مزایده عمومی به بخش خصوصی واگذار و فعالیت‌های اکتشافی آن آغاز شده است.

وی با اشاره به شناسایی پهنه نیکل در شهرستان بوانات نیز بیان‌کرد: نیکل از جمله موادمعدنی استراتژیک محسوب می‌شود و با توجه به اهمیت تأمین این ماده‌معدنی برای استان و کشور، پهنه‌ای با وسعت در حدود ۶۴۰ کیلومتر مربع در شمال شرق استان تعریف و از طریق مزایده عمومی به بخش خصوصی واگذار شده است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس گفت: عملیات اکتشاف مقدماتی نیکل در این پهنه از سوی مشاور به اتمام رسیده و مناطق امید بخش برای ادامه عملیات اکتشاف معرفی شده است.

وی ادامه‌داد: همچنین باید اشاره کرد که تنها معدن نیکل کشور که در استان فارس واقع شده و در چند سال اخیر، عمدتاً غیرفعال بوده است، با پیگیری‌های صورت گرفته در حال تجهیز و آماده‌سازی برای از سرگیری فعالیت است.

همتی با اشاره به وجود ذخایر عظیم دولومیت در شهرستان لامرد در جنوب استان فارس گفت: چند محدوده جغرافیایی از این پهنه معدنی با توجه به توانمندی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی کشور (ایمیدرو) برای اکتشاف، استخراج، فرآوری و استحصال شمش منیزیم در اختیار این سازمان قرار گرفته است.

وی با اشاره به قرار داشتن پهنه معدنی سنگ‌آهن در منطقه بهرام‌گور شهرستان نی‌ریز در شرق استان فارس گفت: این پهنه با وسعت ۴ هزار و ۶۰۰ کیلومتر مربع و برای استفاده از توانمندی‌های سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران و با همکاری استانداری فارس و تفاهمنامه ۳ جانبه، به ایمیدرو واگذار شده و عملیات اکتشافی در این منطقه در سفر هیأت دولت به استان فارس به تصویب رسید.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس با اشاره به تلاش‌ها برای تأمین زیرساخت‌های مورد نیاز معادن استان گفت: طرح برق‌رسانی به معادن سنگ‌آهن شمال استان به طول حدود ۲۰ کیلومتر از جمله این طرح‌ها است که مطالعات آن در دولت یازدهم انجام شد.

رشد ۲۰۹ درصدی در پرداخت حقوق دولتی معادن

همتی در ادامه گفت که در سال ۹۲ و همزمان با آغاز به‌کار دولت یازدهم، بهره‌برداران معادن این استان ۸۸ میلیارد ریال به عنوان حقوق دولتی بهره‌برداری از این معادن واریز کردند که این رقم در سال ۹۵ به ۲۷۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال افزایش یافت که این روند رشد ۲۰۹ درصدی را نشان می‌دهد.

وی یادآورشد: در سال ۹۵ در راستای اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و کمک به توسعه معادن استان، حقوق دولتی دریافتی از معادن افزایش نداشته است که این امر به خروج فعالیت‌های معدنی از رکود کمک قابل توجهی کرده است.

همتی از پیگیری و کمک به حل مشکل تأمین مواداولیه معدنی (سنگ گچ) شرکت کناف به عنوان دیگر فعالیت صورت گرفته در دولت یازدهم در استان فارس یاد کرد و گفت: این پروژه، نخستین طرح سرمایه‌گذاری خارجی استان پس از برجام در بخش معدن و صنعت است که در قالب آن، طرف خارجی ۱۰۰ میلیون دلار در این استان سرمایه‌گذاری می‌کند.

وی همچنین یادآورشد: در دولت یازدهم و از بهمن ماه سال ۱۳۹۳ عمده فعالیت‌های معدنی از طریق سامانه ثبت و صدورمجوزهای معدنی صورت می‌گیرد که این فرایند ضمن جلوگیری از هرگونه رانت اطلاعاتی و دلال‌بازی بخشی از مراجعات غیرضروری را کاهش داده است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس گفت: از ابتدای دولت یازدهم تا پایان تیرماه امسال، ۲۱۹ فقره پروانه اکتشاف و ۱۵۲ فقره گواهینامه کشف موادمعدنی از سوی این سازمان صادر شده است.

وی ادامه داد: بهره‌برداری از این معادن با سرمایه‌گذاری افزون بر ۱۴۲ میلیارد ریال صورت می‌گیرد و زمینه‌ساز استخراج سالانه ۶۴۹ میلیون تن مواد معدنی می‌شود.

 

وی گفت: در این مدت، پروانه بهره‌برداری از ۲۲۲ معدن در استان فارس صادر شده که اشتغالزایی برای دو هزار و ۱۶۰ نفر را در پی داشته است.