ضرورت پاک‌سازی صنعت ساختمان از عوامل سودجو و غیرمتخصص

ضرورت پاک‌سازی صنعت ساختمان از عوامل سودجو و غیرمتخصص رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به معضلات موجود در زمینه به‌کارگیری مجریان ذی‌صلاح در ساختمان‌سازی گفت: اجرای ساختمان توسط مجری ذی‌صلاح برای مردم توجیه اقتصادی ندارد و تصور می‌کنند که با هدایت ساختمان توسط مجری ذی‌صلاح هزینه ‌اضافی به آنها […]

ضرورت پاک‌سازی صنعت ساختمان از عوامل سودجو و غیرمتخصص

رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به معضلات موجود در زمینه به‌کارگیری مجریان ذی‌صلاح در ساختمان‌سازی گفت: اجرای ساختمان توسط مجری ذی‌صلاح برای مردم توجیه اقتصادی ندارد و تصور می‌کنند که با هدایت ساختمان توسط مجری ذی‌صلاح هزینه ‌اضافی به آنها تحمیل می‌شود.

به گزارش صما، احمدخورشیدی تأکید‌کرد: این در حالی است که در مراحل ساخت باید هماهنگی‌ بین عوامل اجرایی، عوامل نظارت و تأمین مصالح وجود داشته باشد و اگر مجری ذی‌صلاح در سطح کشور اجرایی شود، علاوه بر افزایش چشمگیر کیفیت ساخت‌وساز‌ها قطعاً تخلفات ساختمانی به شدت کاهش خواهد یافت. چون در این صورت عوامل سودجو و غیرمتخصص که صرفاً به دنبال بسازوبفروشی و سودهای کلان یک شبه هستند، کنار می‌روند و ساخت‌و‌ساز به‌طور کامل از دست این افراد خارج می‌شود.

وی با بیان این‌که نقش مجری ذی‌صلاح حقوقی است و مانند شخص حقیقی نیست که ساختمانی را بسازد و تعهد و مسؤولیتی در قبال آن نداشته باشد، افزود: مجری ذی‌صلاح حقوقی دستورات نظارت بر عملکرد خود را دارد و فرایندهای قانونی هم برای برخورد با آنها وجود دارد.

این مسؤول سازمانی گفت: در شرایط فعلی مهم‌ترین نیاز ما در بخش ساخت و ساز این است که اکیپ‌های اجرایی و متخصصان اجرایی اعم از کارگران و عوامل اجرایی کارت مهارت فنی داشته باشند.

وی افزود: باید در بخش آموزش و تربیت نیروهای فنی به تعداد کافی همکاری لازم را با سازمان‌های فنی و حرفه‌ای و دیگر مراجع دارای صلاحیت جهت آموزش این عوامل اجرایی در زمینه‌های مختلف ساختمان از جمله معماری، نازک‌کاری، سفت‌کاری و… داشته باشیم و سپس برای آنها کارت مهارت صادر کنیم.

خورشیدی در ادامه با انتقاد از به‌کارگیری از تجهیزات و ماشین‌‌آلات بسیار کهنه یا بلااستفاده در اجرای ساختمان‌ها، تصریح کرد: اگر قرار است مجریان ذی‌صلاح در سطح کشور امورات را در دست بگیرند، نیاز است که در این زمینه هم اقدام به تأمین ابزار و تجهیزات با کیفیت و استاندارد کنند.

عزم راسخی برای اجرای مجری ذی‌صلاح وجود ندارد

وی با انتقاد از این‌که در حال حاضر عزم راسخی برای اجرای مجری ذی‌صلاح در کشور وجود ندارد، گفت: در این بخش هماهنگی، همکاری و پشتیبانی از سوی شهرداری، وزارت راه و شهرسازی و ادارات کل راه و شهرسازی با سازمان نظام مهندسی الزامی است.

خورشیدی با بیان این‌که برخی شهرداری‌ها به دنبال راه گریز و دور زدن قانون نظام مهندسی ساختمان هستند و حتی از پذیرش ناظران سازمان نظام مهندسی در مراحل ساخت هم اجتناب می‌کنند، ادامه‌داد: از دید شهرداری تعداد ناظران و تخصص آنها اهمیتی ندارد و همین که صرفاً یک فردی به نام مهندس ناظر حضور داشته باشد کافی است.

وی اضافه‌کرد: یعنی تخصص و رشته فردی که به عنوان مهندس ناظر معرفی می‌شود تفاوتی ندارد و همین که او پروانه اشتغال داشته باشد کافی است و مهم نیست که از نظر تخصصی صلاحیت لازم را داشته باشد.

این مسؤول با تأکید بر ضرورت فرهنگ‌سازی در خصوص تأثیرات حضور مجری ذی‌صلاح در مراحل مختلف ساخت گفت: اگر مزایای حضور مجری در مراحل مختلف ساخت برای مردم روشن شود، شاید از فعالیت مجریان در جامعه استقبال شود، اما متأسفانه اقدامات فرهنگی در زمینه رعایت مباحث مقررات ملی در سطح کشور بسیار کم است و هیچ هزینه‌ای برای فرهنگ‌سازی در این بخش حتی در رسانه‌های عمومی مثل صداوسیما انجام نشده است.

خورشیدی با بیان این‌که صرفاً در مواقع وقوع یک حادثه مثل ساختمان پلاسکو از اهمیت اجرای مقررات ملی و ضعف عملکرد نهادهای مسؤول صحبت‌هایی به میان می‌آید و سپس به فراموشی سپرده می‌شود، افزود: اگر در همان ابتدا بتوانیم مانور فرهنگی و اطلاع‌رسانی عمومی درباره ضرورت حضور مجریان ذی‌صلاح در مراحل ساخت یک ساختمان بدهیم، قطعاً از این قانون استقبال می‌شود.

وی در عین حال عنوان‌کرد: البته برای برخی مالکان با توان اقتصادی پایین که می‌خواهند ساختمان یک طبقه خود را با به‌کارگیری نیروهای تجربی ماهر و متخصص بسازند، می‌توان ارفاق قایل شد، اما حداقل در ساختمان‌های ۳‌طبقه به بالا باید رعایت مجریان ذی‌صلاح را در ساختمان‌ها الزامی کنیم تا مالکان ملزم به معرفی مجری و استفاده از تخصص مجری باشند.

رییس نظام مهندسی کهگیلویه و بویر احمد با ابراز تأسف از نبود همکاری لازم در این حوزه گفت: در کشورهای دیگر از سال‌ها قبل حضور مجری ذی‌صلاح چه در زمینه احداث ساختمان و راه الزامی شده و مجری پس از ورود به حوزه ساخت وساز، متعهد و مسؤول است که این رویه مزایای زیادی به دنبال دارد.

 

وی خاطرنشان‌ساخت: هرچند مجری ذی صلاح در برخی استان‌ها در حال اجراست، اما فراگیر شدن آن در کشور نیازمند حمایت‌های مورد نیاز به لحاظ فرهنگی و اجرایی است.