آن روی سکه خصوصیسازی به روایت آمار بیکاری کارگران و تعطیلی واحدهای تولیدی تصویری است که عامه مردم از آینده شرکتهای دولتی پس از واگذاری دارند اما بر پایه نتایج یک تحقیق، این اقدام شاخص بهرهوری، اشتغال و درآمد آنها را بهبود میدهد. به گزارش ایرنا، در این بررسی که سازمان خصوصیسازی انجام داده، شرکتهایی […]
آن روی سکه خصوصیسازی به روایت آمار
بیکاری کارگران و تعطیلی واحدهای تولیدی تصویری است که عامه مردم از آینده شرکتهای دولتی پس از واگذاری دارند اما بر پایه نتایج یک تحقیق، این اقدام شاخص بهرهوری، اشتغال و درآمد آنها را بهبود میدهد.
به گزارش ایرنا، در این بررسی که سازمان خصوصیسازی انجام داده، شرکتهایی که تا پیش از سال ۱۳۹۲ بیش از ۵۱ درصد سهامشان به بخش خصوصی واگذار شده است، مورد پایش قرار گرفتند؛ زیرا تنها در این صورت است که بخش خصوصی اکثریت هیأت مدیره شرکت را به دست میآورد و مدیرعامل تعیین میکند و میتوان گفت که خصوصیسازی واقعی رخ داده است.
در این پیمایش که دو نهاد پژوهشی خارج از ساختار دولت آن را انجام دادهاند، عملکرد ۹۲ شرکت را که تمام یا بخش قابل توجهی (بیش از ۵۱ درصد) از سهام آنها به بخش خصوصی واگذار شده است، از نظر سودآوری، نسبتهای بدهی، تسهیلات، بهرهوری، اشتغال، سرمایه و توسعه در ۳ سال قبل از واگذاری و همه سالهای پس از واگذاری مورد ارزیابی قرار گرفت.
بررسیها نشان میدهد اغلب شرکتهای مورد بررسی قبل از سال ۱۳۹۰ واگذار شدهاند و لذا در سالهای پس از واگذاری، شرایط و مشکلات عدیده ناشی از رکود، تشدید تحریمها، وضعیت نامساعد فضای کسب و کار و بازار سرمایه و تورم را تجربه کردهاند که به عنوان متغیرهای خارجی مؤثر بر عملکرد شرکتها آثار منفی داشته است.
بر این اساس ۵۵ درصد شرکتهای مورد بررسی، رشد امتیاز معیار «سودآوری» را تجربه کردهاند و امتیاز کل شرکتها در این معیار بعد از واگذاری ۱۲ درصد افزایش داشته است.
۵۰ درصد شرکتها از نظر امتیاز معیار «تسهیلات» رشد داشتهاند و ۵۵ درصد نیز در سالهای بعد از واگذاری در امتیاز معیار «بهرهوری» رشد مثبت داشتهاند و امتیاز تمامی شرکتهای مورد بررسی در این معیار ۸ درصد رشد کرده است.
در زمینه افزایش سرمایه نیز امتیاز معیار «سرمایه» ۵۲ درصد شرکتها افزایش یافته است.
۵۳ درصد شرکتهای مورد بررسی بعد از واگذاری در امتیاز معیار «توسعه فعالیت» ارتقای وضعیت داشتهاند و امتیاز این معیار برای همه شرکتهای مورد بررسی ۴ درصد رشد کرده است.
امتیاز شاخص بهرهوری کل ۶۰ درصد از شرکتهای مورد ارزیابی افزایش داشته است و همچنین در مجموع امتیازات این شاخص برای شرکتها ۱۵ درصد رشد مشاهده میشود.
**بهبود وضعیت فروش شرکتها پس از واگذاری
این پیمایش نشان میدهد ۶۴ درصد شرکتها توانستهاند شاخص «فروش کل» خود را افزایش دهند و در ۴ درصد از شرکتها کاهشی در این شاخص ملاحظه نشده، به نحوی که مجموع امتیاز این شاخص پس از واگذاری برای شرکتها شاهد رشد ۲۶ درصدی بوده است.
امتیاز شاخص «سهم هزینه مالی» از بدهی در ۵۷ درصد شاخصها افزایش یا کاهش نیافته است.
۶۱ درصد از شرکتها از نظر امتیاز شاخص «سهم تسهیلات از بدهی» رشد کرده یا نسبت به قبل از واگذاری تغییری نداشتهاند.
امتیاز شاخص «جذب تسهیلات جدید» در ۶۴ درصد از شرکتها بهبود یافته یا کاهش نداشته است.
**افزایش سرمایه و رشد بهرهوری نیروی کار و صادرات
این بررسی نشان میدهد امتیاز شاخص «سرمایه» ۸۶ درصد از شرکتها بعد از واگذاری افزایش یافته یا افت نکرده است. همچنین مجموع امتیاز این شاخص برای شرکتهای مورد بررسی ۳۷ درصد رشد را نشان میدهد.
۵۳ درصد شرکتها از نظر «بدهی بلندمدت به حقوق صاحبان سهام» رشد امتیاز داشته و ۵۸ درصد از شرکتها امتیاز شاخص «بهرهوری انرژی» خود را بهبود دادهاند.
بررسی امتیاز شاخص «ارزش صادرات» در ۹۱ درصد از شرکتها افزایش یافته یا حداقل کاهش نداشته است. همچنین مجموع امتیاز این شاخص در شرکتهای مورد بررسی ۷۹ درصد رشد کرده است.
۵۷ درصد شرکتها امتیاز شاخص «بهرهوری سرمایه» خود را بهبود دادهاند و مجموع امتیاز شرکتها در این شاخص پس از واگذاری ۱۷ درصد رشد داشته است.
امتیاز شاخص «هزینه بازاریابی و تبلیغات» در ۷۵ درصد شرکتها بعد از واگذاری افزایش یافته یا کاهش نیافته است.
امتیاز شاخص «بهرهوری نیروی کار» در ۵۴ درصد از شرکتها رشد مثبت داشته و مجموع امتیاز این شاخص برای کل شرکتها پس از واگذاری شاهد رشد ۶ درصدی بوده است.
۵۹ درصد شرکتها با اعمال سیاستهای مدیریتی امتیاز «کارایی سود» خود را افزایش دادهاند و مجموع امتیاز این شرکتها در شاخص مذکور ۱۵ درصد رشد داشته است.
امتیاز شاخص «افزایش سرمایه از محل آورده نقدی» در ۵۳ درصد از شرکتها افزایش داشته یا فاقد کاهش بوده است.
امتیاز شاخص «سود خالص» ۵۸ درصد شرکتها پس از خصوصیسازی بالا رفته و رشد ۲۲ درصدی در امتیازات این شاخص برای همه شرکتهای مورد ارزیابی قابل مشاهده است.
امتیاز شاخص «بازده داراییها» در ۵۴ درصد شرکتها رشد یافته است؛ رشد بازده داراییها ناشی از فروش دارایی غیرمولد و استفاده بهینه از داراییهای موجود شرکتها بوده است که به افزایش ۱۰ درصدی در مجموع امتیازات شاخص منجر شده است.
۵۹ درصد شرکتها با اعمال سیاستهای مدیریتی امتیاز شاخص «بازه حقوق صاحبان سهام» خود را افزایش دادهاند؛ در ۲ درصد از شرکتها این بازده نسبت به قبل از واگذاری کاهش نداشته است. همچنین مجموع امتیازات این شاخص برای کل شرکتها پس از واگذاری ۱۲ درصد رشد داشته است.
امتیاز شاخص «حاشیه سود خالص» در ۵۱ درصد از شرکتها افزایش داشته و یک درصد از شرکتها تغییری از این لحاظ نداشتهاند. همچنین رشد ۴ درصدی امتیاز این شاخص برای شرکتهای مورد بررسی قابل مشاهده است.
امتیاز شاخص «ارزش کل داراییها» در ۶۶ درصد شرکتها افزایش و در دو درصد شرکتها تغییر نداشته است.۵۱ درصد افزایش در امتیاز ارزش کل داراییها برای شرکتهای مورد بررسی قابل تأمل است.
امتیاز شاخص «مالیات پرداختی» در ۶۱ درصد از شرکتها افزایش داشته یا کاهش نیافته است.
۸۷ درصد از شرکتها امتیاز شاخص «هزینه تحقیق و توسعه» خود را افزایش دادهاند یا حداقل کاهشی در این زمینه نداشتهاند.
** سودآوری و مالیات شرکتها پس از واگذاری
میانگین سالیانه متغیر «مالیات پرداختی» مجموع شرکتهای مورد ارزیابی در سالهای قبل از واگذاری ۶هزار و ۵۶۹ میلیارد ریال بوده که با افزایش ۴۰ درصدی در سالهای بعد از واگذاری به ۹ هزار و ۳۳۴ میلیارد ریال ارتقا یافته است.
میانگین سالیانه متغیر «سود عملیاتی» مجموع شرکتهای مورد ارزیابی از ۳۵ هزار و ۱۹۳ میلیارد ریال در سالهای قبل از واگذاری به ۶۷ هزار و ۶۵۰ میلیارد ریال در سالهای بعد از واگذاری افزایش یافته و به این ترتیب این متغیر به میزان ۹۲٫۲۳ درصد برای مجموع شرکتهای مورد بررسی رشد کرده است.
میانگین سالیانه متغیر «سود خالص» مجموع شرکتهای ارزیابی شده از ۱۸هزار و ۶۴ میلیارد ریال برای سالهای قبل از واگذاری با بیش از ۷۲ درصد رشد به ۳۱ هزار و ۱۵۶ میلیارد ریال برای سالهای پس از واگذاری افزایش یافته است.
مجموع شرکتهای ارزیابی شده در سالهای قبل از واگذاری بهطور میانگین ۱۸۶ هزار و ۳۶۲ میلیارد ریال فروش داشتهاند که این رقم با بیش از ۱۰۹ درصد رشد در سالهای بعد از واگذاری به ۳۸۹ هزار و ۷۵۸ میلیارد ریال رسیده است.
میانگین سالیانه متغیر «مجموع داراییها» برای همه شرکتهای مورد ارزیابی از ۳۵۶ هزار و ۱۶۴ میلیارد ریال در دوره قبل از واگذاری به ۶۷۹ هزار و ۸۰۵ میلیارد ریال در دوره بعد از واگذاری افزایش یافته که نشاندهنده رشد بیش از ۹۰ درصدی است.
میانگین سالیانه متغیر «حقوق صاحبان سهام» همه شرکتهای ارزیابی شده در دوره قبل از واگذاری ۱۷۰ هزار و ۹۳ میلیارد ریال بوده که این میزان برای سالهای پس از واگذاری با بیش از ۵۸ درصد رشد به ۲۷۰ هزار و ۵۸ میلیارد ریال افزایش یافته است.
میانگین سالیانه متغیر «افزایش سرمایه از محل آورده نقدی» مجموع شرکتها از ۵۸۰ میلیارد ریال در سالهای قبل از واگذاری یک هزار و ۶۲ میلیارد ریال بعد از واگذاری افزایش داشته که نشاندهنده رشد ۸۳ درصدی است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.