مجلس صلاحیت وزرای پیشنهادی را چگونه بررسی میکند؟ دولت دوازدهم پس از تنفیذ رأی ملت توسط رهبرانقلاب و برگزاری مراسم تحلیف حسنروحانی در مجلس شورای اسلامی، رسماً آغاز بهکار کرد. به گزارش ایسنا، حسنروحانی در اولین اقدام خود به عنوان رییسجمهور دوازدهم باید گزینههای پیشنهادی خود را برای ۱۸ وزارتخانه دولت تقدیم مجلس کند تا […]
مجلس صلاحیت وزرای پیشنهادی را چگونه بررسی میکند؟
دولت دوازدهم پس از تنفیذ رأی ملت توسط رهبرانقلاب و برگزاری مراسم تحلیف حسنروحانی در مجلس شورای اسلامی، رسماً آغاز بهکار کرد.
به گزارش ایسنا، حسنروحانی در اولین اقدام خود به عنوان رییسجمهور دوازدهم باید گزینههای پیشنهادی خود را برای ۱۸ وزارتخانه دولت تقدیم مجلس کند تا صلاحیت وزرای پیشنهادی در مجلس بررسی و به رأی گذاشته شود و نهایتاً ترکیب کابینه دوازدهم تعیین شود.
روال بررسی صلاحیت و رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی در مجلس براساس آییننامه داخلی مجلس در زیر آمده است:
فرصت دوهفتهای روحانی برای معرفی وزرای پیشنهادی
طبق ماده ۲۰۴ آییننامه داخلی مجلس، رییسجمهور ظرف دو هفته پس از انجام مراسم تحلیف، کتباً اسامی هیأت وزیران را به همراه شرح حال هر یک از وزیران و برنامه دولت تسلیم مجلس میکند و رییس مجلس مکلف است در اولین فرصت در جلسه علنی وصول معرفینامه وزیران را اعلام و پس از قرائت دستور تکثیر آن را صادر کند.
مهلت یکهفتهای مجلس برای برگزاری جلسات رأیاعتماد
همچنین براساس ماده ۲۰۵، یک هفته پس از معرفی دولت، برای بحث و بررسی خطمشی و اصول کلی برنامه دولت و اخذ رأی اعتماد برای هیأت وزیران جلسات مجلس بهطور متوالی تشکیل میشود. طبق این ماده با پیشنهاد رییس و تصویب مجلس، جلسات به صورت صبح و بعدازظهر برگزار خواهد شد.
در ماده ۲۰۶ آییننامه هم آمده که قبل از تشکیل اولین جلسه بررسی برنامههای دولت و اخذ رأی اعتماد هیأت وزیران، نمایندگان مخالف و موافق برنامه، خطمشی و اصول کلی و ترکیب هیأت وزیران و نیز نمایندگان مخالف و موافق هر یک از وزیران به تفکیک برنامه و هر وزیر در برگههای جداگانه یا دستگاه الکترونیک ثبتنام میکنند.
همچنین هر یک از نمایندگان حق دارند تمام یا قسمتی از وقت خود را در اختیار نماینده دیگر قرار دهند. در شروع بحث در مورد هیأت وزیران، رییسجمهور برنامه دولت را تشریح و ضمن معرفی وزیران از ترکیب هیأت وزیران دفاع خواهد کرد. پس از آن مجلس، بررسی برنامه دولت و ترکیب هیأت وزیران را با اظهارات ۵ نفر از نمایندگان مخالف و ۵ نفر از نمایندگان موافق با حفظ ترتیب یک نفر مخالف و یک نفر موافق و هر کدام برای مدت ۱۵ دقیقه انجام خواهد داد.
رییسجمهور یا کسانی که او تعیین خواهد نمود به سؤالات و اظهارات مخالفان پاسخ میدهند. مجموع مدت نطق اولیه رییسجمهور و دفاعیات اخیر دو و نیم ساعت خواهد بود. در پی اظهارات و دفاعیات رییسجمهور، مجلس شور در مورد برنامهها و صلاحیت هر یک از وزیران را به صورت جداگانه آغاز خواهد کرد. در مورد هر وزیر دو نفر از نمایندگان مخالف و دو نفر از نمایندگان موافق با حفظ ترتیب یک نفر مخالف و موافق هرکدام برای مدت ۱۵ دقیقه فرصت خواهند داشت. پس از آن وزیر و در صورت صلاحدید، رییسجمهور به مدت ۳۰ دقیقه برای دفاع از برنامه و صلاحیت وزیر مطروحه وقت خواهند داشت.
بررسی صلاحیت گزینههای پیشنهادی براساس ترتیب الفبای وزارتخانهها
بحث و بررسی برای تکتک وزیران به ترتیب حروف الفبای وزارتخانه به همین شیوه انجام میگیرد، رییسجمهور میتواند با استفاده از وقت وزیران در پایان و به طور یکجا از آنان دفاع نماید. پس از آن رأیگیری به عمل میآید و شمارش و اعلام نتیجه آرا پس از رأیگیری برای همه وزرا صورت خواهد گرفت. سؤالات کتبی نمایندگان در طول مدتی که برنامه دولت مطرح است از طریق رییس مجلس به رییسجمهور یا وزیر مربوط داده خواهد شد.
اگر مجلس به برخی وزرای پیشنهادی رأی ندهد…
براین اساس، چنانچه مجلس به یک یا چند وزیر رأی اعتماد نداد و یا وزارتخانهای به هر دلیل وزیر نداشته باشد، رییسجمهور موظف است با رعایت اصل یکصدوسیوپنجم (۱۳۵) قانون اساسی حداکثر قبل از ۳ ماه فرد یا افراد دیگری را برای اخذ رأی به مجلس معرفی کند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.