برای محافظت از جنگل‌های بارانی، باید دست به جیب شد؟

پاسخ به یک سؤال حیاتی برای محافظت از جنگل‌های بارانی، باید دست به جیب شد؟     از جمله طرح‌هایی که به صورت آزمایشی در برخی کشور‌ها مانند کاستاریکا و اوگاندا انجام می‌شود، پرداخت پول به مالکان زمین‌ها برای قطع نکردن درختان و توقف روند جنگل‌زدایی است. به گزارش سیناپرس، جنگل‌های بارانی برای کنترل سطوح در […]

پاسخ به یک سؤال حیاتی

برای محافظت از جنگل‌های بارانی، باید دست به جیب شد؟

    از جمله طرح‌هایی که به صورت آزمایشی در برخی کشور‌ها مانند کاستاریکا و اوگاندا انجام می‌شود، پرداخت پول به مالکان زمین‌ها برای قطع نکردن درختان و توقف روند جنگل‌زدایی است.

به گزارش سیناپرس، جنگل‌های بارانی برای کنترل سطوح در حال افزایش دی‌اکسید‌کربن در جو و برای حفظ تنوع زیستی، حیاتی هستند. تلاش‌های زیادی در جهت توقف جنگل‌زدایی در سراسر جهان در حال انجام است. اما در عین حال این درختان، تأمین‌کننده معیشت خانوارهای زیادی هستند. در این شرایط چگونه می‌توان روند جنگل‌زدایی را متوقف کرد؟

سیما جیاچاندران (Seema Jayachandran)، استادیار دانشگاه نورث‌وست و نویسنده ارشد این مطالعه عنوان‌کرد: جنگل‌های بسیاری در کشورهای در حال توسعه وجود دارند و بسیاری از موارد جنگل‌زدایی در مناطق فقیرنشین اتفاق می‌افتند.

جیاچاندران افزود: در اوگاندا، مردم درختان را قطع کرده و به دلالان چوب می‌فروشند یا برای تولید زغال مورد استفاده قرار می‌دهند. با ممنوع کردن قطع درختان، شرایط مردم فقیر را بدتر خواهیم کرد. ایده پرداخت پول به آنها در قبال عدم قطع درختان، راهکار بهتری است که علاوه بر کمک به معیشت مردم فقیر، ما را به هدفمان (حفظ جنگل‌ها) نزدیک‌تر می‌کند.

وی تأکیدکرد: شاید پرداخت ۵۰ یا ۱۰۰ دلار زیاد به نظر برسد، اما وقتی در مقیاس جهانی به این موضوع نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که صرف این هزینه بسیار کم‌تر از بودجه‌ای است که برای کاهش انتشار کربن اختصاص می‌دهیم.

اما آیا این روش می‌تواند در کاهش روند جنگل‌زدایی مؤثر باشد؟

جیاچاندران گفت: بنابه دلایلی، شک و تردیدهایی نسبت به اتخاذ این رویکرد وجود دارد؛ یکی از دلایل، صرف هزینه زیادی است که به ساکنان این مناطق باید پرداخت شود. به هرحال برای کسانی که به‌دنبال حفاظت از جنگل‌های بارانی هستند، این کار یک معامله بزرگ محسوب می‌شود. مردم از جنگل‌ها نگهداری می‌کنند و درقبال آن، ما به آنها پول پرداخت می‌کنیم؛ اگر این کار را نکنیم، دیگر پوشش جنگلی نخواهیم داشت.

وی تأکیدکرد: نگرانی دیگر این است که افراد در این طرح شرکت کنند، اما در جایی دیگر همچنان به قطع و فروش درختان ادامه دهند. ممکن است که افرادی در این طرح ثبت نام کرده و درختان موجود در زمین‌های خود را قطع نکنند، اما درختان زمین‌های همسایه یا مناطق دیگر را قطع کرده و به فروش برسانند و از هر دو مسیر پول دریافت کنند.

اما نتایج مطالعات صورت گرفته توسط جیاچاندران مشخص کرد که این اتفاق روی نخواهد داد. یک آزمایش تصادفی در اوگاندا انجام شد و محققان، شرایط را در دو روستا بررسی کردند. در یک روستا، برنامه پرداخت پول انجام شد و در روستای دیگر با مشکل جنگل‌زدایی، این برنامه اجرا نشد. نتایج به‌دست آمده نشان داد که این برنامه در جذب مردم در سطح کلان موفق بود و هیچ موردی از جنگل‌زدایی در زمین‌های روستای اول (اقدام قطع درختان از سوی ساکنان روستای دوم) گزارش نشد.

نتایج این مطالعه در مجله Science منتشر شد.

 

مترجم: معصومه سوهانی