سایه سنگین چالش‌های معیشتی بر سر تیم اقتصادی دولت

سایه سنگین چالش‌های معیشتی بر سر تیم اقتصادی دولت گروه اقتصادی- دولت دوازدهم در حال شکل‌گیری است و مهم‌ترین چالش و مطالبه مردم و کشور مسأله اقتصادی است. موضوعی که دیگر تبدیل به چالشی اورژانسی برای همه کشور شده است. باید گفت تیم اقتصادی دولت دیگر فرصتی برای اشتباه ندارد و باید در این ۴ […]

سایه سنگین چالش‌های معیشتی بر سر تیم اقتصادی دولت

گروه اقتصادی- دولت دوازدهم در حال شکل‌گیری است و مهم‌ترین چالش و مطالبه مردم و کشور مسأله اقتصادی است. موضوعی که دیگر تبدیل به چالشی اورژانسی برای همه کشور شده است. باید گفت تیم اقتصادی دولت دیگر فرصتی برای اشتباه ندارد و باید در این ۴ سال فضای کسب و کار در کشورمان به گونه‌ای آبرومند و کارآمد شود تا مشکلات و مطالبات معیشتی ملت در مسیر اصلاحی واقعی و امیدوارکننده قرار گیرد. در این میان بررسی عملکرد وزارتخانه‌های اقتصادی کشور با ذره بین اهالی بهارستان قابل تأمل است.

تیم اقتصادی دولت نمره ۱۱ را در انتقادپذیری دریافت می‌کند

نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، گفت: به انتقادپذیری تیم اقتصادی دولت نمره ۱۱ می‌دهم، به‌علت این‌که همواره به منتقدین با عبارت بی‌سواد و کم‌سواد اهانت کرده‌اند.

سیدناصرموسوی‌لارگانی در خصوص این‌که منتقدان اقتصادی دولت یازدهم به دنبال مطالبه‌گری بوده‌اند یا بهانه‌گیری، اظهارداشت: همیشه دودسته منتقد وجود دارد، یک دسته منتقدانی که حتی وقتی توفیقات زیادی برای دولت و تیم اقتصادی وجود داشته باشد، نیز انتقاد می‌کنند.

نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که یک تعداد از منتقدان خیرخواه نظام و کشور هستند و برای این‌که دولت معایب و کوتاهی‌های خود را به‌منظور رفع مشکلات کشور برطرف کند انتقاد می‌کنند، گفت: تیم اقتصادی دولت تنها وزارت اقتصاد و دارایی نیست و وزارتخانه‌های دیگر که در ارتباط با مسایل اقتصادی کشورند جزو این تیم اقتصادی محسوب می‌شوند.

این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی درباره این‌که اگر بخواهد به انتقادپذیری تیم اقتصادی دولت نمره بدهد چه نمره‌ای می‌دهد، اظهارداشت: به انتقادپذیری تیم اقتصادی دولت نمره ۱۱ می‌دهم، به‌علت این‌که همواره به منتقدین با عبارت بی‌سواد و کم‌سواد اهانت کرده‌اند.

موسوی‌لارگانی با تأکید بر این‌که اولویت اول و آخر دولت دوازدهم باید شعار سال ۹۶ تحت عنوان اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال باشد، تصریح‌کرد: اگر این شعار عملی شود تا پایان عمر دولت کفایت می‌کند و برای دولت یک موفقیت بزرگ است.

وی در خصوص عملکرد تیم اقتصادی دولت یازدهم، اظهارداشت: تیم اقتصادی دولت یازدهم در چند مورد موفقیت داشته که یکی از آنها کنترل قیمت طلا و ارز است که در گذشته نابسامانی زیادی داشت.

با تغییر افراد اقتصاد کشور اصلاح نمی‌شود

نایب رییس مجلس شورای اسلامی، معتقد است که با تغییر افراد اقتصاد کشور اصلاح نمی‌شود.

مسعود پزشکیان با اشاره به اعلام اخباری مبنی بر تغییر ۵۰ درصدی کابینه دولت دوازدهم نسبت به دولت یازدهم، گفت: بنده با تغییر کابینه به این شکل مخالف هستم، چراکه اصولاً افرادی که انتخاب می‌شوند، به دلیل مسؤولیت‌های خود ممکن است اشتباه کنند، لذا هنر این است که افرادی که مشغول به‌کار هستند را آموزش داد و کمک کرد که راه صحیح را انتخاب کنند.

نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی، با بیان این‌که شناسایی، جمع‌آوری اطلاعات یک مجموعه، برنامه‌نویسی و عمل کردن به برنامه در سطح یک وزارتخانه زمان‌بر است، افزود: ۴ سال فرصت و زمانی نیست که تیم جدید آورده شود و تیم جدید، تیم جدید انتخاب کند و حتی زمانی کافی برای آموزش افراد نیست تا این افراد بتوانند برنامه بنویسند و سپس اجرا کنند، اگر برنامه‌ای وجود داشته و افرادی انتخاب شده‌اند که این برنامه‌ها را اجرا کنند و در حین اجرا موانعی برای اجرا وجود دارد، باید این موانع را برداشت.

حدود ۴۰ سال است که افراد تغییر می‌کنند، اما مشکلات روزبه‌روز انباشته‌تر می‌شود

وی با تأکید بر این‌که از لحاظ علمی موانع اجرا انسان‌ها نیستند، ادامه‌داد: اگر مشکلات شناخته نشود و به دنبال رفع آن نبود، با تغییر افراد اقتصاد کشور اصلاح نمی‌شود، چراکه حدود ۴۰ سال است که افراد تغییر می‌کنند، اما مشکلات روزبه‌روز انباشته‌تر می‌شود، مشکل کار در اینجا بوده که مردم تصور می‌کنند که با تغییر افراد مشکلات رفع می‌شود، در حالی که با تغییر افراد نه تنها مشکلات رفع نمی‌شود، بلکه صورت مسأله پاک می‌شود.

پزشکیان با بیان این‌که صلاح این است که همین اعضای کنونی در کابینه دوازدهم حضور داشته باشند، به شرط این‌که نگاه‌هایشان نسبت به برنامه‌ها با آموزش و تبادل نظرات اصلاح شود، یادآورشد: زمانی که یک فرد با محیط آشنا شده و می‌خواهد اقدامات جدیدی را آغاز کند به این فرد گفته می‌شود که تو نتوانستی در این ۴ سال اقدامی انجام دهی و این فرد را تغییر می‌دهند و نفرات بعدی نیز به همین ترتیب، بنابراین در نهایت با افراد متعددی روبه‌رو هستیم که نمی‌توانند اقدامی انجام دهند.

 مهره‌های خوب و مؤثری از ابتدای انقلاب با تغییر افراد از دست رفته است

وی با اشاره به این‌که مشکل کشور از ابتدای انقلاب تغییر افراد بوده و در این راه مهره‌های خوب و مؤثری از دست رفته است، افزود: زمانی که فردی را با ۴ سال تجربه تغییر می‌دهند و فردی صفر کیلومتر را در سمت وی می‌گمارند، این فرد صفر کیلومتر نمی‌تواند جای فردی با ۴ سال تجربه را بگیرد، لذا مشکل در کشور این است که برای افراد احترام قائل نبوده و آموزش کافی به آنها داده نمی‌شود.

ایجاد گپ با تغییرات سریع افراد در ادارات

وی اظهارکرد: این شکاف‌ها به دلیل تغییرات سریع افراد به سرعت ایجاد می‌شود و در نتیجه یک عده همیشه از این گپ ایجاد شده سوءاستفاده می‌کنند و نقص کنترل و نظارتی در سیستم ایجاد می‌شود.

نایب رییس مجلس شورای اسلامی، با بیان این‌که تغییرات سریع افراد مشکل اساسی در اقتصاد، فرهنگ، بهداشت، آموزش و قانون برنامه‌ریزی دولت است، افزود: هنر این نیست که افراد را تغییر دهیم بلکه هنر این بوده که راه صحیح را پیدا کرده و راه صحیح را به درستی اجرا کنیم و به افرادی که راه صحیح را نمی‌دانند راه رفتن بیاموزیم.

دولت دوازدهم فرصت ریسک ندارد

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که تیم اقتصادی دولت باید قوی باشد، گفت: دولت باید خود را ملزم به اجرای قانون برنامه ششم ببیند.

مهردادبائوج‌لاهوتی در پاسخ به سؤالی در خصوص ویژگی‌های تیم اقتصادی دولت دوازدهم با توجه به معرفی کابینه گفت: تیم اقتصادی دولت باید در این دوره تیمی قوی باشد، چراکه دولت در دوره گذشته اعتقاد داشت که تیم سیاسی‌‌اش باید قوی باشد و تعامل اقتصادی را در گرو تعامل سیاسی می‌دانست که تا حدود زیادی این تیم موفق بود و اگر از بدعهدی طرف مقابل بگذریم، عصبانیت امروز آمریکایی‌ها نشان می‌دهد که دولت تا حدود زیادی در این مسیر موفق بوده است و اگر موفق نبود آنها به دنبال برهم زدن برجام نبودند.

نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی افزود: در این دوره تیم اقتصادی دولت باید قوی باشد، چراکه دولت دکتر روحانی دیگر فرصت ریسک کردن ندارد، اما بنده با نگاه به گزینه‌هایی که برای تصدی وزارت مطرح هستند، نه تنها آنها را قوی‌تر از وزرای ۴ سال گذشته نمی‌بینیم، بلکه شاید بتوان گفت بعضی از آنها کمی ضعیف‌تر از وزرای گذشته در این پست هستند.

نعمت‌زاده صنعت کشور را به خوبی می‌شناسد

لاهوتی تصریح کرد: به عنوان نمونه اگر چه عنوان می‌شد که سن مهندس نعمت‌زاده برای وزارت بالاست اما بنده معتقدم وی فردی است که صنعت کشور را به خوبی می‌شناسد و اگر بخواهیم در شناخت صنعت به وی نمره دهیم باید به او نمره‌ای بسیار قابل قبول و عالی داد.

طیب‌نیا بیش‌ترین پاسخ‌گویی را به مجلس داشت

وی ادامه‌داد: همچنین در اقتصاد به نظر بنده آقای طیب‌نیا وزیر خوبی بوده و عملکرد خوبی داشته است ضمن آن‌که وی وزیر جوان‌تری نسبت به سایر وزراست که با شعارهای این دوره دولت همخوانی دارد، همچنین وی بیش‌ترین رأی اعتماد را از مجلس نهم به‌دست آورده و در عین حال بیش‌ترین پاسخ‌گویی را به مجلس داشته است.

رییس‌جمهور است که اعضای کابینه را انتخاب کند

این نماینده مجلس تصریح‌کرد: البته این حق رییس‌جمهور است که خود وی اعضای کابینه را انتخاب کند و نمی‌خواهم این حق را از رییس‌جمهور سلب کنم اما نظر شخصی بنده این است که طیب‌نیا وزیر خوبی بوده است.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا عملکرد بانک مرکزی بر عملکرد وزیر اقتصاد و نگاه نمایندگان تأثیر داشته است، گفت: دلیل این‌که در این مدت از سوی نمایندگان از وزیر اقتصاد در خصوص وضعیت بانکداری و عملکرد بانک مرکزی سؤال می‌شد این بود که طبق قانون، رییس بانک مرکزی نمی‌توانست به‌طور مستقیم مورد سؤال قرارگیرد و از آنجایی که این امکان برای وزیر اقتصاد وجود داشت، وی پاسخگوی نمایندگان بود و حتی در مواردی با توضیحات و روشنگری خود نگاه نمایندگان را تغییر می‌داد.

دولت نباید برنامه بدهد، باید برنامه ششم را اجرا کند

این عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در ادامه خاطرنشان‌کرد: نکته دیگر این است که ما نباید مدام بگوییم چه کاری باید انجام دهیم و به نظر بنده این سؤال اشتباه است که بگوییم برنامه دولت در خصوص مسایل اقتصادی چیست، چراکه دولت نباید برنامه داشته باشد، بلکه برنامه را ما برای ۵ ساله آینده کشور تصویب کرده و دولت باید تنها برنامه را اجرا کند.

تیم اقتصادی دولت زمینه سرمایه‌گذاری در کشور را فراهم کند

نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که راه مشخص است و ما سالیانه برای دولت مشخص کرده‌ایم که ۷۷۰ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در کشور صورت بگیرد، تأکیدکرد: تیم اقتصادی دولت باید همه همت خود را به خرج دهد تا زمینه این سرمایه‌گذاری در کشور انجام شود.

افزایش میزان سرمایه‌گذاری خارجی از ۱۱ میلیارد به ۶۵ میلیارد دلار

وی ادامه داد: از این ۷۷۰ هزار میلیارد تومان، ۶۵ میلیارد سرمایه‌گذاری خارجی است و این در حالی است که در حال حاضر میزان جذب سرمایه‌گذاری خارجی ما حدود ۱۱ میلیارد دلار است.

چینی‌ها در ساخت مهر و تسبیح نیز با ما رقابت می‌کنند

لاهوتی با تأکید بر این‌که باید حجم واردات را در کشور کاهش و حجم صادرات را افزایش داد، تصریح‌کرد: هیچ راهی به جز این راه برای رونق اقتصاد کشور وجود ندارد که وقتی رییس‌جمهور می‌گوید چینی‌ها در ساخت مهر و تسبیح نیز با ما رقابت می‌کنند، از ورود کالاهایی که امکان تولید در کشور دارد جلوگیری کنیم.

مهم‌ترین راه جلوگیری از واردات بی‌رویه به‌کارگیری ابزار تعرفه است

وی با بیان این‌که یکی از مهم‌ترین این راه‌ها به‌کارگیری ابزار تعرفه است، خاطرنشان‌کرد: تولیدکننده باید با کالای خارجی رقابت کند از این رو اگر قرار باشد به تولیدکننده بگوییم وام با سود ۲۵ درصد می‌دهیم، سازمان مالیات هم شمشیر دست بگیرد و مالیات سنگین و بعضاً غیرقانونی از آن بگیرد، او در بازار توان رقابت خود را از دست می‌دهد.

نابسامانی‌های ارزی در دولت دهم را فراموش نمی‌کنیم

لاهوتی همچنین در پاسخ به این سؤال که نقد اقتصادی دولت را بیش‌تر ازجنس مطالبه‌گری می‌دانید یا بهانه‌گیری، گفت: نمی‌توانیم بگوییم که عملکرد دولت در مقایسه با دولت دهم در ثبات اقتصادی تأثیر‌گذار نبوده است، چراکه نباید نابسامانی‌های ارزی که در کشور وجود داشت را فراموش کنیم که در عرض یک شب خوابیدن و بیدار شدن به یکباره دو هزار تومان قیمت ارز افزایش پیدا می‌کرد.

ماشین اقتصاد را باید حرکت داد اما مراقب بود تصادف نکند

وی افزود: در خصوص کاهش نرخ تورم و تک‌رقمی شدن آن نیز بعضی از کارشناسان می‌گویند مثل این است که ما اتومبیلی را در پارکینگ متوقف کرده و بگوییم که این ماشین تصادف نکرده است، در حالی که باید این ماشین حرکت کند اما مراقب باشیم تصادف نکند و اگر تصادف کرد خسارت کم‌تری داشته باشد؛ هر چند که در موضوع تورم می‌توان گفت که آرامش اقتصادی قابل قبول در جامعه محقق شده است.

عملکرد وزارتخانه‌های اقتصادی قابل قبول نیست

عضو هیأت رییسه کمیسیون شورا‌ها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که نقد غیرمنصفانه از سوی هیچ جناحی پذیرفته نیست، گفت: انتقاد از عملکرد باید به نحوی باشد که نقاط مثبت و منفی عملکرد هر سازمان براساس واقعیت‌ها بیان شوند

امیرخجسته درباره نقد منصفانه عملکرد دولت گفت: انتقاد باید کارشناسی و سازنده باشد، بنابراین نباید در نقد عملکرد‌ها گرایش‌های سیاسی را لحاظ کرد.

نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در ۴ سال گذشته، عملکرد دولت در حوزه دفاعی خوب بود و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح اقدامات مناسبی برای افزایش توان دفاعی کشور انجام داد.

وی با اشاره به اقدامات وزارت بهداشت در ۴ سال گذشته نیز گفت: در عملکرد دولت یازدهم ضعف‌هایی وجود دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد و نباید فراموش کرد در زمینه اشتغال‌زایی عملکرد مناسبی وجود نداشته است.

خجسته با اشاره به این‌که عملکرد وزارتخانه‌های اقتصادی قابل قبول نیست، افزود: حدود ۶ الی ۸ میلیون نفر در کشور بیکار وجود دارد و این‌که سالانه حدود ۵۰۰هزار نفر به میزان بیکاران در کشور اضافه می‌شود، قابل پذیرش نیست.

خجسته با بیان این‌که نقد غیرمنصفانه از سوی هیچ جناحی پذیرفته نیست، تصریح‌کرد: باید در زمینه‌های اشتغال‌زایی، رونق تولید و ارتقای معیشت اقدامات بیش‌تری انجام شود و می‌توان عنوان کرد باید عملکرد وزرای اقتصادی به مانند وزرای دفاع و بهداشت باشد تا در عمل مردم تحولات اقتصادی را در زندگی و ارتقای معیشت و اشتغال‌زایی احساس کنند.

عضو هیأت رییسه کمیسیون شورا‌ها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی افزود: انتقاد‌ها از عملکرد باید به نحوی باشد که نقاط مثبت و منفی عملکرد هر سازمان براساس واقعیت‌ها بیان شوند و در آن صورت می‌توان عنوان کرد نقد منصفانه است.