چراغ خاموش معادن در اقتصاد نفتی ایران

چراغ خاموش معادن در اقتصاد نفتی ایران  رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران گفت: سهم معدن در تولید ناخالصی ایران تنها ۱٫۲درصد اعلام شده است و متأسفانه نبود بهره‌وری و دانش روز در حوزه‌های درآمدزای اقتصادی، ایران را به کشوری متکی به نفت تبدیل کرده است. بهرام شکوری در گفت‌وگو با آنا […]

چراغ خاموش معادن در اقتصاد نفتی ایران

 رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران گفت: سهم معدن در تولید ناخالصی ایران تنها ۱٫۲درصد اعلام شده است و متأسفانه نبود بهره‌وری و دانش روز در حوزه‌های درآمدزای اقتصادی، ایران را به کشوری متکی به نفت تبدیل کرده است.

بهرام شکوری در گفت‌وگو با آنا درباره تناسب جمعیت ایران با پتانسیل‌های معدنی کشور گفت: بهره‌وری و استفاده از ظرفیت‌های معدنی کشور به‌هیچ‌وجهی قابل قبول نیست و این حوزه کاملاً با چراغی خاموش و بدون حمایت‌های واقعی در اقتصاد حرکت می‌کند اما طبق آمارهای جهانی، ایران ۷درصد از ذخایر و منابع معدنی دنیا را داراست، بنابراین نباید اقتصاد، معیشت و مردم از این منابع محروم شوند.

وی ادامه‌داد: طبق همین آمار، ایران نسبت به جمعیت دنیا، از سرانه یک درصدی برخوردار است و با احتساب میزان ذخایری معدنی که ذکر شد، می‌توان به یک حجم بالا از اشتغال‌زایی در حوزه معادن و صنایع تبدیلی و فرآوری معدنی دست پیدا کرد.

این عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، با انتقاد از نبود بهره‌وری در بیش‌تر حوزه‌های اقتصادی کشور، تأکیدکرد: متأسفانه اقتصاد ایران با دردی به نام نبود بهره‌وری مواجه است زیرا با وجود فراوانی پتانسیل‌های اقتصادی و غنی معدنی هیچگاه درآمدزایی متناسب بر منابع کشور نداشته‌ایم.

شکوری با اشاره به این‌که سهم معدن در تولید ناخالصی ایران در سال ۲۰۱۴ تنها ۱٫۲ درصد اعلام شد، اظهارکرد: اکثر کشورهای پیشرفته که از نعمت نفت محروم هستند، گام در توسعه منابع و ذخایر معدنی گذاشته‌اند و طبق آمارهای جهانی با رشد ناخالصی بالایی هم روبه‌رو هستند؛‌ کشورهایی نظیر شیلی، چین، آفریقای جنوبی، استرالیا و بسیاری از کشورهای معدنی دنیا سهم بالایی از تولیدناخالصی خود را از طریق معادن تأمین می‌کنند.

رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران به موضوع اهمیت اکتشافات معدنی اشاره کرد و گفت: موضوع اکتشافات اساسی طی چند سال گذشته در دستور کار قرار گرفته و تا قبل از آن چندان اهمیتی به این موضوع داده نمی‌شد و تمرکز مسؤولان بر روی استخراج از معادن قدیمی بود؛‌ با توجه به فراوانی ذخایر معدنی، اگر اکتشافات در کشور رشد پیدا نکند نمی‌توانیم سهم ذخایر معدنی کشور را به بیش از ۷ درصد برسانیم و به ‌ناچار خودمان را تحریم کرده‌ایم.

این عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران درباره عدم سرمایه‌گذاری و بهبود بهره‌وری در معادن تأکیدکرد: بهره‌وری معانی زیادی دارد اما تعریف بهره‌وری در معدن به معنای حاصل تولید منهای ضایعات صفر است یعنی مهم‌ترین ضایعات در بخش معدن باطله‌های معدنی است.

وی با تشریح این مسأله گفت: در بسیاری از معادن کشور دامپ‌های باطله خود تبدیل به یک معدن شده و به‌عنوان مثال در معادن مس میدوک و مس سونگون سالانه حدود ۵۰میلیون تن باطله برداشت می‌شود که حداقل ۳۰ درصد آن عیار بین ۰٫۱ تا ۰٫۲ درصد یعنی حجمی بالغ بر ۱۵ میلیون تن را داراست که اگر عیار میانگین آن حدود ۰٫۱۵ درصد در نظر گرفته شود، سالانه حدود ۲۲ هزار تن مس به دامپ‌های باطله ریخته می‌شود که اگر بتوان از تکنولوژی روز جهت بازیافت آن استفاده کرد می‌توان حجم زیادی مس را در طول عمر معدن از ضایعات باطله به دست آورد.

 

وی در پایان خاطرنشان‌کرد: اگر دولت راه ورود سرمایه‌گذاری و ریسک‌پذیری حضور در معادن ایران را کاهش دهد، سرمایه‌‌گذاران در تمامی چرخه بهره‌برداری از معادن نظیر اکتشاف، استخراج تا فرآوری ورود پیدا می‌کند و با دانش روز نیز سهم ایران در بازار جهانی، اشتغال‌زایی و… را افزایش می‌دهند.