برآورده شدن توقعات اقتصاد ایران با مأموریت جدید زنگنه

دائم‌المنتقدین وزیر نفت کیش و مات شدند برآورده شدن توقعات  اقتصاد ایران با مأموریت جدید زنگنه گروه انرژی- بیژن‌نامدارزنگنه در شرایطی به عنوان وزیر پیشنهادی دولت دوازدهم به مجلس معرفی شده است که در کنار مخالفین همیشه حاضر در صحنه‌‌اش با خیل عظیمی از طرفداران خود که در بطن صنعت نفت ریشه دوانده‌اند توانست جماعت […]

دائم‌المنتقدین وزیر نفت کیش و مات شدند

برآورده شدن توقعات  اقتصاد ایران با مأموریت جدید زنگنه

گروه انرژی- بیژن‌نامدارزنگنه در شرایطی به عنوان وزیر پیشنهادی دولت دوازدهم به مجلس معرفی شده است که در کنار مخالفین همیشه حاضر در صحنه‌‌اش با خیل عظیمی از طرفداران خود که در بطن صنعت نفت ریشه دوانده‌اند توانست جماعت دائم‌الانتقاد را به نوعی کیش و مات کند.

این کیش و مات مرهون اقداماتی بود که در ۴ سال گذشته در بخش نفت صورت گرفت تا با رو کردن این برگ برنده بتواند به صورت قاطعانه به کابینه جدید راه پیدا کند. حال زنگنه مطابق عهد معهود برنامه خود را برای رقم زدن آینده صنعت نفت تقدیم مجلس کرده است؛ صادرات روزانه بیش از ۱۶ میلیون لیتر نفت‌گاز در سال ۹۶، توسعه ۲۷فاز پارس‌جنوبی تا سال ۹۸، عقد قراردادهای جدید نفتی، افزایش تولید به میزان حدود یک میلیون بشکه در روز نفت‌خام همراه با افزایش ضریب برداشت و… برخی از این برنامه‌ها محسوب می‌شود.

اما او در دولت یازدهم کدام امتیازات را به نفع کشور کسب کرد؟ افزایش تولید و صادرات نفت که با بهره‌گیری از فرصت لغو تحریم‌ها صورت گرفت. تولید نفت خام که راهبردی‌‌ترین کالای تولیدی کشور محسوب می‌شود، با بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز از حدود ۲٫۷ میلیون بشکه در روز در ۵ ماهه اول سال ۹۲ به حدود ۳٫۹ میلیون بشکه در روز در فروردین سال ۹۵ رسیده و ۱٫۴۴ برابر شده است.

افزایش بیش از دو برابری میزان صادرات نفت و میعانات گازی که از ۱٫۲ میلیون بشکه در روز در ۵ ماهه نخست سال ۹۲ به حدود ۲٫۸۶ میلیون بشکه در روز در ۴ماه پایانی سال ۹۵ رسید. همچنین صادرات نفت خام در ۵ ماهه نخست سال ۹۲، ۹۷۰ هزار بشکه در روز بود که در ۱۰ ماهه نخست ۹۴ و قبل از رفع تحریم‌ها به ۱٫۸ میلیون بشکه در روز رسیده بود و در پایان سال ۹۵ به حدود ۲٫۲ میلیون بشکه در روز افزایش پیدا کرده است.

افزایش دو برابری ظرفیت تولید گاز از میدان مشترک پارس‌جنوبی در دولت یازدهم که از ۲۸۰ میلیون مترمکعب در روز در سال ۹۲ به حداقل ۵۷۵ میلیون مترمکعب در اسفند ۹۵ رسید. در دولت یازدهم ۱۱ فاز پارس‌جنوبی تکمیل، راه‌اندازی شده و به مدار آمده است به‌طوری که در مجموع ظرفیت تولید میدان پارس‌جنوبی به حداقل ۵۷۵ میلیون مترمکعب در روز رسیده که موجب شده میزان برداشت روزانه ایران و قطر برابر شود.

افزایش سریع تولید و صادرات نفت کشور به میزان حدود یک میلیون بشکه در روز پس از برجام این افزایش صادرات به نحوی بود که نه تنها به سقوط قیمت‌های نفت منجر نشد بلکه با دیپلماسی موفق ایران برای باز پس‌گرفتن سهم خود در بازارهای نفت منجر به پذیرش نقش ایران در بازار نفت و روند افزایشی قیمت‌های نفت شد.

موفقیت‌های دیگری که در افزایش تولید نفت از میدان‌های مشترک، توسعه شبکه گازرسانی شهری و روستایی و همینطور به نیروگاه‌ها، افزایش تولید و توسعه پتروشیمی، ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت و… بدست آورد که همه این موارد مؤید صلاحیت کافی زنگنه می‌باشد.

در این بین نظرات متعددی از سوی نمایندگان و بعضاً کارشناسان مطرح شده که در نهایت به گمانه‌زنی‌های متعددی در خصوص آینده وزارتخانه و برنامه‌های پیش روی آن انجامیده است.

 

یک کارشناس اقتصادی با اشاره به حضور مجدد بیژن‌زنگنه به عنوان وزیر نفت در مورد مهم‌ترین اولویت‌های وزارت نفت در دولت دوازدهم گفت: پیگیری اجرای قراردادهای جدید نفتی، رسیدگی بیش‌تر به وضعیت منابع انسانی، نهایی کردن طرح جامع انرژی کشور و توسعه تعاملات‌گازی با کشورهای دیگر مهم‌ترین اولویت‌هایی هستند که باید در دولت دوازدهم مورد توجه قرار بگیرند.

عبدا…‌یونس‌آرا با تأکید بر این‌که مهم‌ترین مأموریت زنگنه در دور دوم حضور در وزارت نفت، پیگیری و اجرای قراردادهای جدید نفتی است، به ایسنا اظهارکرد: عقد این قرارداد‌ها یکی از مهم‌ترین دستاوردهای اجرای برجام محسوب می‌شود و چنانچه صنعت نفت این قرارداد‌ها را به نتیجه برساند، بیش از ۷۰ درصد از توقعی که اقتصاد ایران از برجام داشت، برآورده می‌شود.

وی ادامه‌داد: اخیراً مخالفت‌هایی که علیه اجرای قراردادهای جدید نفتی وجود داشت، برطرف شده و این قرارداد‌ها از سوی مراجع رسمی کشور تأیید شد. بنابراین اجرای این قرارداد‌ها باید اولویت زنگنه باشد.

این کارشناس اقتصادی با بررسی وضعیت صنعت نفت ایران در سال‌های اخیر گفت: با توجه به عقب‌افتادگی صنعت نفت ایران در سال‌های اخیر زنگنه هنگام ورود به وزارت نفت در دولت یازدهم مجبور به انجام اقدامات اورژانسی بود. جایگاه وزارت نفت باید در بازارهای جهانی احیا می‌شد. بنابراین نمی‌شد انتظار داشت در دولت یازدهم به همه حوزه‌ها پرداخته شود.

یونس‌آرا با بیان این‌که توجه به وضعیت منابع انسانی، محیط‌زیست و مسؤولیت اجتماعی از حوزه‌هایی است که باید در دولت دوازدهم مورد توجه قرار بگیرد، در مورد HSE اظهارکرد: در سال‌های گذشته HSE در واحدهای عملیاتی به دلیل تحریم و محدودیت ورود تجهیزات شرایط مطلوبی نداشت به همین دلیل شاهد بروز حوادث بودیم اما در دولت یازدهم با توجه به رفع تحریم‌ها و خرید تجهیزات این مشکل در حال برطرف شدن است.

وی ادامه‌داد: مأموریت دیگری که دولت دوازدهم باید مورد توجه قرار دهد، نهایی کردن طرح جامع انرژی کشور است. تا زمانی که ندانیم می‌خواهیم در حوزه انرژی به چه مسیری برویم نمی‌توان تصمیم درستی در این زمینه گرفت. به همین دلیل باید طرح جامع انرژی در کشور نهایی شود.

این کارشناس اقتصادی در ادامه با اشاره به انتقاداتی که در زمینه سهم ایران از بازارهای جهانی گاز وجود دارد، تصریح‌کرد: عقد قراردادهای صادرات گاز به دلیل ماهیت بلندمدت، نیاز به ثبات سیاسی دارد. زیرا هنگامی که کشور مقصد تصمیم می‌گیرد گاز را از کشور مبدأ وارد کند، باید خط لوله راه‌اندازی کند که نیاز به میلیارد‌ها دلار سرمایه دارد. از سوی دیگر هنگامی که گاز از کشوری به کشور دیگر صادر می‌شود، وابستگی به گاز در کشور مبدأ ایجاد می‌شود. به همین دلیل کشور مقصد باید از روابط بلندمدت مطمئن باشد.

یونس‌آرا ادامه داد: در سال‌های گذشته به دلیل تنش در روابط منطقه‌ای و تحریم، صادرات گاز با مشکل مواجه شده بود و به همین دلیل ایران نتوانست به چشم‌اندازی که در این زمینه داشت دست پیدا کند. اما د ر دولت یازدهم اقدامات مناسبی در این زمینه انجام شد که آغاز صادرات گاز به عراق یکی از این اقدامات محسوب می‌شود. عراق بازار خوبی برای ایران محسوب می‌شود.

 

وی با تأکید بر لزوم توسعه صادرات گاز ایران اظهارکرد: ایران باید صادرات گاز را از طریق تعاملاتی که با کشورهای سرمایه از جمله گرجستان، ارمنستان و روسیه دارد، افزایش دهد. علاوه بر کشورهای همسایه می‌تواند بازارهای صادرات گاز خود را تا اروپا نیز گسترش دهد.