برنامه سایت‌های پرنده‌نگری حفاظت از تالابها است

برنامه سایت‌های پرنده‌نگری حفاظت از تالابها است تالاب‌ها مأمن اصلی پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی هستند و سالانه پذیرای هزاران و گا‌هی میلیون‌ها بال پرنده هستند. از این رو ایجاد سایت‌های پرنده‌نگری در قالب مراکز اطلاع‌رسانی جزو برنامه‌های پروژه حفاظت از تالاب‌های ایران است. تالاب‌ها و سایت‌های پرنده‌نگری به گزارش ایرنا، تالاب‌ها اکوسیستم‌های ارزشمندی […]

برنامه سایت‌های پرنده‌نگری حفاظت از تالابها است

تالاب‌ها مأمن اصلی پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی هستند و سالانه پذیرای هزاران و گا‌هی میلیون‌ها بال پرنده هستند. از این رو ایجاد سایت‌های پرنده‌نگری در قالب مراکز اطلاع‌رسانی جزو برنامه‌های پروژه حفاظت از تالاب‌های ایران است.

تالاب‌ها و سایت‌های پرنده‌نگری

به گزارش ایرنا، تالاب‌ها اکوسیستم‌های ارزشمندی هستند که با جنگل‌های بارانی قابل مقایسه‌ هستند و به عنوان غنی‌‌ترین اکوسیستم بیش‌ترین تنوع زیستی را به خود اختصاص داده‌اند، تالاب‌ها تقریباً ۶ درصد مساحت کره زمین را تشکیل می‌دهند و انواع گونه‌های مختلف گیاهان، حشره‌ها، دوزیستان، خزندگان، پرندگان، ماهی‌ها و پستانداران می‌توانند بخشی از اکوسیستم تالاب باشند.

براساس برآوردهای انجام شده ارزش افزوده هر هکتار تالاب معادل ۲۰ هزار دلار تخمین زده شده است، در ایران به علت وجود اقلیم متنوع، بیش از هزار تالاب وجود دارد که از جمله آنها می‌توان به دریاچه پشت سدها، رودخانه‌ها و سواحل تالابی اشاره کرد، از بین آنها ۸۴ تالاب جزو تالاب‌های با اهمیت بین‌المللی به حساب می‌آیند که از این تعداد، ۳۵ تالاب تحت ۲۴ عنوان در کنوانسیون رامسر ثبت شده است و از میان آنها، ۶ تالاب از جمله تالاب‌های انزلی، هامون، نیریز و کمجان، شورگل، یادگارلو و درگه سنگی در فهرست مونترو قرار دارند. تالاب‌های در خطر نابودی در فهرست مونترو قرار می‌گیرند.

تالاب‌ها کاربردهای زیادی دارند که یکی از مهم‌ترین آنها جای دادن هزاران بال پرنده بومی و مهاجر آبزی و کنار آبزی است، در واقع مأمن اصلی آنها است، ایران هر ساله در فصول مختلف پذیرای حدود ۵ تا ۷ میلیون بال پرنده از حدود ۵۰ میلیارد بال پرنده از ۹ هزار گونه در جهان است که بیش‌ترین درصد آنها در تالاب‌ها جای می‌گیرند، جوجه‌آوری می‌کنند و دوباره به خاک خود بر می‌گردند.

 

بنابراین تالاب نعمتی است که باید آن‌را پاس بداریم اما در چند سال اخیر به علت توسعه شهرنشینی، گسترش مزارع و باغات کشاورزی، عدم مدیریت صحیح منابع آبی و عدم تأمین حقابه تالاب‌ها آنها را به مرز نابودی رسانده است، این در حالی است که پرندگان و تالاب‌ها دو اکوسیستم مهم در طبیعت هستند که حیات یکی به دیگری وابسته است.