تحرک اقتصادی در گروتوسعه صنعت نفت

تحرک اقتصادی در گروتوسعه صنعت نفت عوامل مؤثر بر جذب سرمایه‌گذاری خارجی را می‌توان به ۳ دسته کلی «عوامل اقتصادی»، «عوامل سیاسی-اجتماعی» و «عوامل طبیعی- فرهنگی» دسته‌بندی کرد. با توجه به این‌که کشور عزیزمان ایران برای جبران کمبود سرمایه جهت دستیابی به اهداف توسعه‌ای خود به دنبال جذب سرمایه‌گذاری خارجی است، اخیراً مطالعات بسیاری در […]

تحرک اقتصادی در گروتوسعه صنعت نفت

عوامل مؤثر بر جذب سرمایه‌گذاری خارجی را می‌توان به ۳ دسته کلی «عوامل اقتصادی»، «عوامل سیاسی-اجتماعی» و «عوامل طبیعی- فرهنگی» دسته‌بندی کرد. با توجه به این‌که کشور عزیزمان ایران برای جبران کمبود سرمایه جهت دستیابی به اهداف توسعه‌ای خود به دنبال جذب سرمایه‌گذاری خارجی است، اخیراً مطالعات بسیاری در زمینه ارزیابی ریسک سرمایه‌گذاری خارجی در ایران انجام شده و کارشناسان بسیاری درباره باید‌ها و نبایدهای آن اظهار نظر کرده‌اند.

عوامل مؤثر بر جذب سرمایه‌گذاری خارجی را می‌توان به سه دسته کلی «عوامل اقتصادی»، «عوامل سیاسی-اجتماعی» و «عوامل طبیعی- فرهنگی» دسته‌بندی کرد. با توجه به این‌که ایران برای جبران کمبود سرمایه جهت دستیابی به اهداف توسعه‌ای خود به دنبال جذب سرمایه‌گذاری خارجی است، اخیراً مطالعات بسیاری در زمینه ارزیابی ریسک سرمایه‌گذاری خارجی در ایران انجام شده و کارشناسان بسیاری درباره باید‌ها و نبایدهای آن اظهار نظر کرده‌اند. در اینجا من قصد ندارم به همه عوامل مؤثر بر ارزیابی ریسک سرمایه‌گذاری خارجی بپردازم بلکه تنها می‌خواهم یکی از شاخص‌های مهم از دسته عوامل سیاسی-‌اجتماعی را مورد توجه قرار دهم و در پایان یک نتیجه‌گیری انجام دهم.

۱) هر یک از این عوامل کلی پیش‌گفته، شامل زیرشاخه‌هایی است که در ارزیابی‌های دقیق برای تعیین ضریب ریسک مد نظر قرار می‌گیرند. «ثبات سیاسی در عرصه سیاست داخلی و روابط خارجی» کشور سرمایه‌پذیر یکی از زیرشاخه‌های مهم تعیین ریسک سرمایه‌گذاری خارجی در دسته عوامل سیاسی-اجتماعی است. این امر مهم‌ترین عامل در بسیاری از ارزیابی‌‌ها و همچنین در تعیین ضریب ریسک سرمایه‌گذاری در ایران تلقی می‌گردد. از این منظر میزان همگرایی و همراهی قوای سه‌گانه کشور در موضوع مهم توسعه و جذب سرمایه‌گذاری‌ خارجی از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار می‌شود.

۲) خوشبختانه در روزهای پایانی هفته گذشته، خبر تایید قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبی توسط قوه قضاییه منتشر شد. این قرارداد پس از طی مسیر قانونی و کار عظیم تخصصی و قراردادی انجام‌شده در قوه مجریه (وزارت نفت)، تأییدهای قانونی لازم را در مجلس شورای اسلامی نیز دریافت کرده بود. بنابراین در حال حاضر این قرارداد تایید همه قوای کشور را به همراه دارد. این همگرایی و وحدت در کشور جمهوری اسلامی ایران پیام بسیار مهمی را به دنیا مخابره می‌کند تا سایر شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران بین‌المللی نیز با اطمینان خاطر بیش از پیش، پا به عرصه توسعه صنعت نفت ایران بگذارند.

۳) طی هفته جاری جلسه رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی به وزرای پیشنهادی رییس‌جمهور منتخب مردم برای کابینه دوازدهم را در پیش رو داریم. شرایط و مقتضیات توسعه صنعت نفت ایجاب می‌کند که نمایندگان محترم مجلس با رأی اعتماد حداکثری به مهندس زنگنه، پیام روشن دیگری را از پشتیبانی جمهوری اسلامی ایران از روند پیگیری‌شده در صنعت نفت برای جذب سرمایه‌های خارجی منتشر کنند و تضمین محکمی را برای ایجاد امنیت سرمایه‌گذاری به نمایش بگذارند. در واقع هر یک رأی بیش‌تر به زنگنه می‌تواند رأی به کاهش ریسک سرمایه‌گذاری خارجی در کشور باشد.

بر کسی پوشیده نیست که کشور برای رفع معضل بیکاری و تحرک بیش‌تر تولید و اقتصاد، به توسعه صنعت نفت به‌عنوان پیشران اقتصاد کشور نیاز مبرم دارد. اکنون که همه زیرساخت‌های قانونی و اجرایی توسعه و خیز مجدد صنعت نفت کشور فراهم شده است، بدون شک رأی اعتماد بالای مجلس شورای اسلامی به وزیر پیشنهادی نفت، می‌تواند بهترین پشتیبانی و حمایت را در آغاز به کار کابینه دوازدهم برای ادامه مسیر درست و کار عظیم انجام‌شده در صنعت نفت به ارمغان بیاورد.

نصرا…زارعی*

 

*مدیرعامل نفت و گاز ایدرو