عقبایی:نقص اجرایی در قانون پیش‌فروش مسکن

    رییس اتحادیه صنف مشاوران املاک گفت: قانون پیش‌فروش مسکن نقص اجرایی دارد. حسام عقبایی در گفت‌وگو با خبرگزاری صدا و سیما گفت: قوانینی که در مجلس تصویب می‌شود و به تأیید شورای نگهبان می‌رسد قانون و لازم‌الاجراست اما در برخی از قوانین زیرساخت‌های آن در جامعه مهیا نشده است و برای قانون پیش‌فروش […]

 

 

رییس اتحادیه صنف مشاوران املاک گفت: قانون پیش‌فروش مسکن نقص اجرایی دارد.

حسام عقبایی در گفت‌وگو با خبرگزاری صدا و سیما گفت: قوانینی که در مجلس تصویب می‌شود و به تأیید شورای نگهبان می‌رسد قانون و لازم‌الاجراست اما در برخی از قوانین زیرساخت‌های آن در جامعه مهیا نشده است و برای قانون پیش‌فروش ابزار‌ها و ظرفیت‌های اجرایی در نظر گرفته نشده است.

وی تصریح ‌کرد: با توجه به این‌که از صدور و تصویب قانون می‌گذرد، همچنان ظرفیت اجرایی برای قانون پیش‌فروش در کشور وجود ندارد و با توجه به این‌که ما در یک رکود اقتصاد سنگین به سر می‌بریم قانون پیش‌فروش ساختمان رکود معاملات مسکن را تشدید کرده و از موانع خروج از رکود است در این حال باید منافع پیش خریدار و پیش‌فروشنده لحاظ و قوانین موجود امور مردم را تسهیل کند.

وی افزود: این قانون به پیش‌شرط‌هایی از جمله شناسنامه فنی واحد یا بیمه نیاز دارد و هنوز در جامعه اجرایی و عملیاتی نشده است و دفاتر اسناد رسمی بسیاری از سندهای پیش‌فروش را نمی‌تواند تنظیم کند.

عقبایی ادامه‌ داد: در کشور بخش زیادی از اراضی و املاک کشور که ساخت ‌و ساز صورت می‌گیرد فاقد اسناد رسمی است و امکان تنظیم سند پیش‌فروش در دفاتر ثبت وجود ندارد و یک قرارداد قانونمند و قابل پیگیری دارای کد رهگیری در شبکه مشاوران املاک سراسر کشورصورت می‌گیرد.

عقبایی تصریح ‌کرد: امیدواریم با مکاتباتی که با رییس‌جمهور و رییس قوه قضاییه‌، رییس قوه مقننه صورت گرفته است در اولین فرصت لایحه اصلاح قانون پیش‌فروش به مجلس ارسال می‌شود و نمایندگان در دستور کار قرار می‌دهند تا موانعی که در این قانون وجود دارد برطرف و مشکلات مردم در معاملات پیش‌فروش رفع شود.

وی افزود: باید در قانون پیش‌فروش منافع دو دستگاه را در نظر گرفته شود و تا جایی که ممکن است از ضعف قوانین جلوگیری کنیم.

عقبایی با بیان این‌که باید به سمت و سوی تسهیل معاملات مسکن و رفع مشکلات مردم برویم‌، تصریح‌ کرد: بخشی از شرایط معاملات پیش‌فروش که در آیین‌نامه جدید لحاظ شده است در شرایط کنونی بازار مسکن وجود ندارد.

عقبایی ادامه داد: ۹۹ درصد ساختمان‌ها شناسنامه فنی ساختمان ندارد و برخی از افراد که به دفاتر مراجعه می‌کنند امکان تنظیم سند پیش‌فروش وجود ندارد و الزام به بیع‌، تنظیم می‌شود.

وی تصریح‌کرد‌: بسیاری از دهک‌های ضعیف از تعاونی‌‌ها و پیش خرید خانه‌دار شدند و باید ضوابط به نحوی اجرا شود تا جلوی سوءاستفاده گرفته شود.

عقبایی ادامه‌ داد‌: در قراردادهای پیش‌فروش و رهن در مشاوران املاک و باید کد رهگیری بگیرند.

وی افزود: در سامانه اطلاعات‌، برای هر ملکی با هر شناسنامه‌ای فقط یکبار کد رهگیری دریافت می‌شود و چنان‌چه در صورت منصرف شدن باید با فرد اول فسخ کند تا بتواند به فرد دوم واگذار کند.

عقبایی افزود‌: کد رهگیری مانع معاملات پی‌درپی می‌شود و تا زمانی که مشاور املاک بخواهد باطل کند، باید شرایطش فراهم شود و طرفین فسخ کنند.

وی افزود: باید به اصلاح فوری پیش‌فروش ساختمان هم به عنوان یکی از ابزارهای اساسی توجه ویژه‌ای شود.

عقبایی گفت‌: در کف بازار مردم به مشاوران املاک مراجعه می‌کنند و در عمل به دفتر اسناد رسمی مراجعه نمی‌کنند‌، دفاتر رسمی ظرفیت ندارند و جز وظایف ذاتی آنان نیست اینجا خلأ قانون دارد چون شغل مشاوران املاک و سازمان ثبت در طول هم است.

عقبایی تصریح ‌کرد‌: باید مقدمات پیش‌فروش را تنظیم کنیم و اگر امکان سند رسمی وجود داشته باشد در دفاتر ثبت اسناد تنظیم کنند.

وی ادامه‌ داد: فرایند خرید و فروش مسکن با بسیاری از کالا‌ها متفاوت است و واحدهای غیرمنقول تشریفات زمان‌بری دارد و خریداران باید سرمایه خود را جمع‌آوری کنند که چند ماه یا چندین سال طول می‌کشد و این اتفاقات باید در مرکزی رخ دهد و مذاکره صورت گیرد که ظرفیت آن در دفاتر اسناد رسمی وجود ندارد.

وی افزود: باید منافع مردم را اولویت قرار دهیم و گرهگشایی از کار مردم باشد تا کسی پیش خرید ساختمان دارد دغدغه‌ای نداشته باشد و مشکلات بین دفاتر و مشاوران حل شود تا مردم با خطای کم‌تری معاملات را انجام دهند.