گفته‌ها و شنیده‌های موافقان و مخالفان وزیر پیشنهادی اقتصاد

گفته‌ها و شنیده‌های موافقان و مخالفان وزیر پیشنهادی اقتصاد مسعودکرباسیان، وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی نخستین فرد از تیم اقتصادی کابینه دوازدهم بود که دیروز در بوته نقد و نظر نمایندگان قرار گرفت. به ایرنا، جلسه بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی دولت دوازدهم صبح امروز در مجلس‌شورای‌اسلامی ادامه یافت و دو نماینده در موافقت و […]

گفته‌ها و شنیده‌های موافقان و مخالفان وزیر پیشنهادی اقتصاد

مسعودکرباسیان، وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی نخستین فرد از تیم اقتصادی کابینه دوازدهم بود که دیروز در بوته نقد و نظر نمایندگان قرار گرفت.

به ایرنا، جلسه بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی دولت دوازدهم صبح امروز در مجلس‌شورای‌اسلامی ادامه یافت و دو نماینده در موافقت و ۳ نماینده در مخالفت با برنامه‌های وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی از تریبون خانه‌ملت سخن گفتند.

برنامه وزیر پیشنهادی اقتصاد، تئوری‌پردازی است

نماینده مردم مشکین شهر در مجلس‌شورای‌اسلامی در مخالفت با کرباسیان برنامه وی را بدون شاخص‌های کمی و تکرار تئوری‌های اقتصادی دانست و گفت: باید مشخص شود که بعد از ۴ سال شاخص‌های کلان اقتصادی در چه وضعیتی قرار می‌گیرد.

ولی ملکی اظهارداشت: من هرچه گشتم در برنامه‌های ارایه شده آقای کرباسیان چیزی جز نظریه‌پردازی ندیدم، در حالی که باید اعداد و ارقام و اهداف کمی ارایه می‌شد تا مشخص شود امروز در چه وضعیتی قرار گرفته‌ایم و باید بعد از ۴ سال به کجا برسیم.

این نماینده مجلس با تأکید بر این‌که باید وزیران سالیانه به مجلس گزارش عملکرد ارایه کنند، خطاب به کرباسیان گفت: شما ۴ سال مسؤولیت گمرک را برعهده داشتید، حداقل باید کارنامه‌ای از گمرک را به ما ارایه می‌کردید.

ملکی با تأکید بر این‌که نمایندگان باید براساس گزارش‌ها و عملکرد شما تصمیم بگیرند، با طرح این سؤال که آیا قاچاق کالا به‌طور کامل در گمرک از بین رفته است، اظهارداشت: گمرک تا چه میزان در مقابله با قاچاق موفق بوده است؟ چندی پیش تلویزیون گزارشی راجع به قاچاق پخش کرد که نشان می‌داد قاچاق از مبادی رسمی انجام می‌شود.

وی افزود: باید مشخص شود که چرا گمرک نتوانسته است در این ۴ سال جلوی قاچاق را بگیرد.

نماینده مردم مشکین شهر در مجلس با یادآوری اظهارات رییس مجلس‌شورای‌اسلامی درباره جایگاه نامناسب ایران در ۱۸شاخص اقتصاد کلان در منطقه و جهان اظهارداشت: در زمینه رشد ناخالص داخلی از ۲۴ کشور منطقه رتبه ۱۰ را داریم و در بین ۱۹۱ کشور جهان رتبه ۱۸ را داریم که باید وزیر پیشنهادی اعلام می‌کرد که برای بهبود آن چه برنامه‌ای دارد.

ملکی گفت: در شاخص آزادی اقتصادی، ایران که باید در سال ۱۴۰۴ قدرت اول منطقه باشد، در بین ۲۲ کشور منطقه رتبه ۲۲ را دارد و آخر از همه هستیم و در بین ۱۸۱ کشور جهان نیز رتبه ۱۷۴ را داریم.

وی با تأکید بر این‌که با شرایط کنونی هرگز نمی‌توان به اهداف دست یافت، گفت: متأسفانه نه تنها روند تغییر نکرده بلکه در ۴ سال گذشته بدتر شده و از رتبه ۱۷۳ به رتبه ۱۷۴ تنزل کرده‌ایم و حال باید وزیر پیشنهادی بگوید که چه برنامه‌ای برای بهبود آن دارد.

وی در ادامه به کاهش نرخ تورم در دولت یازدهم اشاره کرد و گفت: امروز در منطقه رتبه نوزدهم را داریم و از بین ۱۸۹ کشور جهان در رتبه ۱۵۸ قرار گرفته‌ایم که البته در ۴سال گذشته در این شاخص ۳۰ رتبه ارتقا داشته‌ایم.

این نماینده مجلس تأکیدکرد: وزیر پیشنهادی اقتصاد باید به نمایندگان بگوید که برای آینده کاهش نرخ تورم چه برنامه‌ای دارد تا مردم بدانند که قرار است در ۴ سال آینده وضعیت درآمدهای آنها چه وضعیتی پیدا کند.

ملکی در ادامه بر جذب سرمایه‌گذار خارجی برای بهبود تولید و اشتغال در کشور اشاره کرد و گفت: ایران در شاخص سهم سرمایه‌گذاری خارجی نسبت به تولید ناخالص داخلی از بین ۲۴ کشور رتبه ۲۲ را دارد که خیلی بد است.

** نماینده تهران: کرباسیان به برنامه‌های مصوب نظام پایبند است

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس در موافقت با وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی گفت: پایبندی مسعودکرباسیان به اسناد بالادستی و برنامه‌های مصوب کشور از جمله برنامه ششم توسعه و سیاست‌های ابلاغی رهبر معظم انقلاب نظیر اقتصاد مقاومتی و اصل ۴۴ قانون اساسی، در برنامه‌های وزیر پیشنهادی مشهود است.

وی افزود: اقتصاد ایران در سال‌های اخیر با شرایط ویژه‌ای مواجه بوده است و دولت دوازدهم در شرایطی آغاز به‌کار می‌کند که باید از ثمرات سیاست‌های خارجی، تعاملات بین‌المللی، منافع برجام و اصلاحات اقتصادی که در دولت یازدهم آغاز شده و نتایج آن در ثبات اقتصادی، تورم تک رقمی و افزایش سهم درآمدهای مالیاتی در بودجه مشهود است، بهره‌برداری کند.

به گفته این نماینده مجلس، در حالی که رشد اقتصادی در سال ۱۳۹۱ منفی ۷درصد بود، در سال ۱۳۹۵ به مثبت ۱۲ درصد رسید و تورم اقتصاد که زمانی نرخ ۴۰ درصدی را تجربه کرد، اکنون تک‌رقمی شده است.

اولادقباد ادامه داد: با وجود همه تلاش‌های انجام شده، اما نتوانستیم در زمینه دستیابی به اهداف بالادستی در جایگاه قابل قبولی قرار بگیریم؛ بر این اساس دولت دوازدهم باید اصلاحات ساختاری و نهادی را در دستور کار خود قرار دهد.

وی بیان‌داشت: وزیر امور اقتصادی و دارایی باید علاوه بر دانش از شجاعت و صراحت مدیریتی برخوردار باشد تا با انجام اصلاحات بانکی، مالیاتی و مخارج دولت، اقتصاد کشور را فرماندهی کند.

نماینده تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر با بیان این‌که صرفاً بیان تئوری و مشکلات رفع کننده معضلات امروز نیست، تأکید کرد: اصلاحات ساختاری از زوایای متعدد به جرات در تصمیم‌گیری نیاز دارد.

وی با اشاره به گزینه پیشنهادی وزارت امور اقتصادی و دارایی، یادآوری‌کرد: کرباسیان دارای مدرک دکترای مدیریت و برنامه‌ریزی و صاحب ۱۶ جلد ترجمه و تألیف کتاب است که نشان از آشنایی وی با فضای حاکم بر کسب و کار و معادلات جهانی دارد؛ همچنین سوابق تدریس وی نشان می‌دهد که از دانش به روز در زمینه تئوری‌های اقتصادی برخوردار بوده و با اقتصاددانان ارتباط کاری گسترده دارد.

اولادقباد اضافه‌کرد: در بحث اجرایی نیز، وی سابقه ۲۸ سال خدمت در سمت معاونت وزارتخانه‌های صنعت، نفت، بازرگانی و اقتصاد را در کارنامه دارد و در ۴ سال گذشته معاون علی‌طیب‌نیا، وزیر موفق اقتصادی دولت یازدهم بوده و نقش مؤثری در فضای اقتصادی کشور داشته است.

وی تأکیدکرد: عضویت کرباسیان در شورای پول و اعتبار، شورای عالی بانک‌ها، ستاد تنظیم بازار داخلی و کمیسیون‌های اقتصادی، حاکی از احاطه ایشان بر حوزه‌های مختلف اقتصادی کشور است.

نماینده تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر تصریح‌کرد: نقطه عطف تجربیات کرباسیان، اصلاحاتی است که در ۴ سال گذشته در گمرک انجام داد که با راه‌اندازی گمرک نوین و سامانه جامع گمرکی، قاچاق کالا را در کشور از ۲۸ میلیارد به ۱۲ میلیارد دلار کاهش داد.

وی اظهارداشت: در دوره کاری وی، تعاملات گمرک با کارآفرینان به بالا‌ترین سطح ارتقا یافت و علاوه بر آن، سوابق کاری‌‌اش در اتاق بازرگانی و ارتباط با صاحبان کسب و کار، حاکی از آگاهی وی از تولید و تجارت در کشور است.

** نماینده دشتی: کرباسیان اقتصاد را به سیاست آلوده نمی‌کند

نماینده دشتی و تنگستان در مجلس‌شورای‌اسلامی در موافقت با وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی دولت دوازدهم گفت: کرباسیان اقتصاد را آلوده به خط و خطوط سیاسی نکرده و نمی‌کند و این برای اقتصاد کشور یک نعمت و ضرورت است.

سیدکمال‌الدین‌شهریاری اظهارداشت: نگاهی به‌کارنامه ۳۰ساله کرباسیان در دستگاه‌های مختلف نشان می‌دهد که وی با دولت‌های مختلف در این سال‌ها کار کرده است.

وی افزود: این سابقه کاری که هیچ یک از نمایندگان مخالف نیز مخالفتی با آن نداشته‌اند، نشان می‌دهد که وی اقتصاد را به خط و خطوط سیاسی آلوده نکرده و نمی‌کند.

شهریاری به حضور کرباسیان در معاونت وزارتخانه‌های نفت، بازرگانی، صنایع سنگین و اقتصاد اشاره کرد و گفت: حضور وی در سمت‌های مختلف سبب شده است تا کرباسیان یک فرد جامع‌الاطراف باشد و همه ابعاد اقتصاد اعم از اقتصاد خرد و کلان، اقتصاد داخلی و خارجی و همه جنبه‌های آن تجربه کرده باشد.

وی ادامه‌داد: آنچه در خصوص کرباسیان عنوان می‌کنم حاصل ۲۵ سال شناخت از وی در حوزه‌های عمل، تجربه و کار است.

شهریاری با اشاره به ارایه گزارش کارشناسی معاونت نظارت مجلس در زمینه تطبیق برنامه‌های پیشنهادی وزیران با اسناد بالادستی و وظایف قانونی وارتخانه‌ها، تصریح‌کرد: ۱۸ صفحه از این گزارش به برنامه‌ها و استراتژی‌های کرباسیان در برنامه‌هایش اختصاص دارد که حاکی از کم‌ترین انحراف است.

نماینده دشتی و تنگستان با بیان این‌که کرباسیان در برنامه‌های خود چیزی خلق نکرده، یادآوری‌کرد: دستگاه‌های اجرایی مجری قوانین هستند و این ما نمایندگان مجلس هستیم که به دستگاه‌های اجرایی می‌گوییم چه بکنند.

شهریاری با انتقاد از نمایندگانی که گفتند در برنامه‌های کرباسیان چیزی ندیدیم، تأکیدکرد: برنامه‌های وی همان سند چشم‌انداز، سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، برنامه‌های پنجم و ششم توسعه و بودجه‌های مصوب سالیانه است و اصلاً قرار نیست چیزی خارج از مصوبات در برنامه‌ها موجود باشد.

*اقتصاد باید مردمی‌شود

کرباسیان با بیان این‌که در متن برنامه پیشنهادی به تفصیل در این باره توضیح داده است، به بیان ۴ محور اصلی برنامه‌های خود پرداخت و بر مردمی‌سازی اقتصاد تأکیدکرد.

وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی اظهارداشت: اولین محور مردمی‌سازی اقتصاد است که برای تحقق آن بهبود محیط کسب و کار و توانمند‌سازی بخش خصوصی در اولویت قرار دارد.

وی افزود: دولت و هرچه بخشی غیرمردمی است باید از عرصه تصدیگری اقتصاد بیرون رود. ما به دولتی توانمند و مقتدر نیاز داریم اما برای امور حاکمیتی و بخش خصوصی و تعاونی باید تنها متصدی بخش اقتصادی باشند.

کرباسیان ادامه داد: جلوه دیگری از مردمی‌سازی اقتصاد اجرای کامل طرح توزیع سهام عدالت است و به زودی مشمولان سهام عدالت از سود بنگاه‌های واگذار شده بهره‌مند می‌شوند؛ برای اصلاح و تکمیل این طرح برنامه دقیقی تدوین شده است که با اجرای آن مشمولان علاوه بر سود از حقوق مالکانه خود بهره‌مند می‌شوند.

وی تأکیدکرد: کمک خواهم کرد که شورای رقابت تقویت شود تا فعالیت‌های انحصاری را تنظیم کند و مانع تنگ کردن عرصه رقابت برای بنگاه‌های خصوصی و تعاونی توسط آنها شود.

وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی گفت: باید رقابت مثبت را گسترش دهیم تا اقتصادی توانمند داشته باشیم اما برای مردمی‌سازی اقتصاد اولویت اصلی با بهبود ملموس محیط کسب و کار است.

* به عملکرد خود در گمرک افتخار می‌کنم

رییس کل گمرک ایران گفت: این رویه را در عمل نشان دادم و در گمرک توانستم ظرف ۳ سال با بهره‌گیری از نیروهای نخبه دانشگاهی این سرزمین و همکاران گمرکی سامانه جامع گمرکی را اجرا کنم که تجربیات مربوط به آن را در چند جلد کتاب مکتوب کردم.

کرباسیان یادآورشد که در سایه اجرای سامانه جامع گمرکی هزینه مبادله و تشریفات واردات کالا از ۲۶ روز به ۳ روز کاهش یافت که این موفقیت در سایه حمایت دولت و به‌خصوص شخص رییس‌جمهوری، معاون اول و وزیر اقتصاد به دست آمد.

وی با یادآوری این‌که تشریفات صادراتی نیز از ۷ روز به یک روز در گمرک کاهش یافت، گفت: بر این اساس هزینه‌های تجارت رسمی بالغ بر ۳۰ هزار میلیارد تومان در سال کاهش یافت و کار برای قاچاقچیان مشکل شد و فساد و تخلفات گمرکی به حداقل خود رسید.

رییس کل گمرک ایران تأکید کرد: براساس برآورد ستاد قاچاق کالا و ارز که مرجع تعیین آمار قاچاق است، حجم قاچاق از ۲۵ میلیارد دلار به ۱۶ میلیارد دلار کاهش یافت و حتی در مبادی رسمی که فقط شامل گمرک نیست، این میزان از ۶ میلیارد دلار در سال ۹۲ به ۹۵۰ میلیون دلار رسید.

* اقتصاد را به اتاق شیشه‌ای می‌برم

وزیر امور اقتصادی و دارایی بردن اقتصاد به اتاق شیشه‌ای را چهارمین محور برنامه‌های خود ذکر کرد و گفت: یکی از مشکلات اقتصاد ایران ضعف در شفافیت و انضباط اقتصادی است.

کرباسیان افزود: حاکمیت شرکتی در بنگاه‌های بزرگ اقتصادی، اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد اطلاعات در حوزه اقتصاد، انتشار صحیح اطلاعات اقتصادی، همکاری در اجرای فراگیر سامانه تدارکات الکترونیکی دولت، افزایش شفافیت مالیاتی، حسابرسی عملیاتی برای شرکت‌های دولتی و عمومی و بودجه‌ریزی مبتنی بر عملکرد در راستای تخصیص منابع متناسب با سطوح عملکردی و اجرای کامل قوانین مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم برای مبارزه با جرایم سازمان‌یافته به‌ویژه قاچاق از مواردی است که در دستور کار دارم.

وی تأکیدکرد: اینها برنامه‌های میان مدتی است که برای اصلاح ساختار اقتصاد باید اجرا شود اما نیاز داریم در سال نخست برنامه ششم، سعی کنیم به اهداف پیش‌بینی شده را تحقق بخشیم.

کرباسیان تأکیدکرد: این برنامه‌ها در راستای سیاست‌های مصوب و با هماهنگی دولت و تیم اقتصادی آن و همکاری آنها سامان خواهم داد؛ متعهد به اجرای سیاست‌ها و برنامه‌های مصوب هستم؛ تمامی این سیاست‌ها باید نتیجه خود را در تأمین شغل آبرومندانه و معیشتی عزتمندانه نشان دهد.

وی تأکیدکرد: بیش از ۴۰ معاون، سازمان، شرکت، بانک و بیمه زیر نظر وزیر امور اقتصادی و دارایی است؛ به دلیل تجربه طولانی کاری در این وزارتخانه داشتم به خوبی با گستردگی مأموریت‌های آن آشنایی دارم.

وی افزود: از سابقه طولانی حضورم در مجامع سیاست‌گذاری اقتصادی و مدیریت اجرایی بهره خواهم بود تا عملکرد واحدهای تابعه و شرکت‌های وابسته را به مدار اهداف تعیین شده در برنامه ششم درآورم.

«رأی اعتماد شما یک بار سنگین یک مسؤولیت سنگین را در شرایط خطیر بر دوش اینجانب می‌گذارد؛ من مشکلات مردم را از نزدیک لمس کرده‌ام و شما نیز به خوبی به دلیل ارتباط مستمر و مداوم با عموم مردم به خوبی با مشکلات اقتصادی آنها به‌خصوص اقشار کم درآمد آگاهید؛ شما خوب می‌دانید و لمس می‌کنید مشکلات معیشتی مردم در چه سطحی است؛ می‌دانید جوان بیکار داشتن یعنی چه و چه بار سنگینی را بر او و خانواده‌‌اش تحمیل می‌کند؛ اگر مشمول اعتماد شما نمایندگان مردم شریف ایران قرار گرفتم تمام دانش و تجربه خود را با تعامل شما به‌کار خواهم بست تا به این اعتماد ارزشمند پاسخی درخور دهم و بار مشکلات اقتصادی بر دوش مردم را کاهش دهم.