۴۲ درصد از گونه‌های بومی جنگل‌های آسیا در حال انقراض هستند

۴۲ درصد از گونه‌های بومی جنگل‌های آسیا در حال انقراض هستند جنگل‌های آسیا که همواره به عنوان مهد گونه‌های متنوع زیستی شناخته می‌شوند، حالا در معرض تهی شدن از بسیاری از جانورانی است که نمونه آنها را در نقاط دیگر جهان نمی‌توان پیدا کرد. به گزارش سیناپرس؛ محققان دانشگاه دوک مطالعه جامعی انجام داده‌اند که […]

۴۲ درصد از گونه‌های بومی جنگل‌های آسیا در حال انقراض هستند

جنگل‌های آسیا که همواره به عنوان مهد گونه‌های متنوع زیستی شناخته می‌شوند، حالا در معرض تهی شدن از بسیاری از جانورانی است که نمونه آنها را در نقاط دیگر جهان نمی‌توان پیدا کرد.

به گزارش سیناپرس؛ محققان دانشگاه دوک مطالعه جامعی انجام داده‌اند که نشان می‌دهد بخش‌های وسیعی از جنگل‌های جنوب شرق آسیا در سال‌های اخیر وضعیت ناگواری پیدا کرده به‌طوریکه شرایط زندگی برای شمار زیادی از گونه‌های جانوری سخت‌تر از هر زمان دیگری شده است.

این مطالعه نشان می‌دهد اراضی وسیعی از جنگل‌های جنوب شرق آسیا که به داشتن گونه‌های بسیار خاصی از جانوران شهرت دارد تخریب شده و به اراضی کشاورزی ویژه کشت گیاهان مورد نیاز در تولید انواع روغن‌های گیاهی، کائوچو و سیار گیاهان مشابه تبدیل شده‌اند. این شرایط گرچه در راستای توسعه کشاورزی آسیا به نظر می‌رسد اما واقعیت امر گویای بروز وضعیت نگران‌کننده‌ای است که طی آن بیش‌ترین آسیب‌‌ها به گونه‌های مختلف و بعضاً نادر جانوری وارد می‌شود.

بر پایه این یافته، ۴۲ درصد از گونه‌های بومی جنگل‌های این مناطق از آسیا بیش‌تر از آنچه که تا پیش از این تصور می‌شد در معرض خطر انقراض نسل قرار دارند.

دقت در این گزارش گویای نکات نگران‌کننده زیادی است، به‌طوریکه بیش از ۲۰۰ گونه از پستانداران، گیاهان و دوزیستان به عنوان گونه‌های جدید در نظر گرفته شده در فهرست گونه‌های در معرض خطر انقراض نسل معرفی شده‌اند و این درحالی است که تاکنون نامی از آنها در فهرست در معرض خطر انقراض اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت ثبت نشده است. این وضعیت نشان می‌دهد که گونه‌های جانوری قابل توجهی در جنگل‌های جنوب شرق آسیا در معرض خطر انقراض نسل قرار دارند.

بسیاری از این گونه‌های زیستی در محدوده‌های کم وسعتی زندگی می‌کنند و به همین دلیل هرگونه تغییر و تحولی در سکونتگاهشان آنها را به شدت در معرض خطر انقراض نسل قرارداده است. این شرایط تا آن حد نگران‌کننده عنوان شده که تصور می‌شود برخی از این گونه‌ها تا پیش از آنکه اطلاعات کاملی درباره آنها جمع‌آوری شده و رسماً به عنوان گونه‌های منقرض شده معرفی شوند، از بین خواهند رفت.

تنها ۱۰ درصد از زیستگاه‌های طبیعی حدود ۴۰ درصد از گونه‌هایی که حالا به عنوان جانوران در خطر انقراض نسل جنوب شرق آسیا در نظر گرفته می‌شوند از گزند ساخت و ساز‌‌ها و جنگل‌زدایی جنوب شرق آسیا در امان مانده است

محققان برای انجام این مطالعه از سیستم‌های حسگر کنترل از راه دور استفاده کردند تا با ضریب دقت بالایی گونه‌های در معرض خطر انقراضی را که تاکنون در فهرست‌های رسمی ثبت نشده‌اند، شناسایی کنند.

فهرست جدیدی که این محققان ارایه کرده‌اند شامل ۲۸ گونه پرنده، ۱۴۷ گونه دوزیست و ۴۲ گونه پستاندار می‌شود. دانشمندان معمولاً به گونه‌هایی که در هیچ فهرست رسمی مربوط به انقراض نسل وجود ندارند به عنوان «داده‌های ناقص» نگاه می‌کنند زیرا به دلیل نبود اطلاعات کامل و جامع، چیز زیادی درباره پراکندگی این دسته از گونه‌های نادر وجود ندارد.

نتایج و جزییات کامل این یافته در ژورنال PLOS ONE منتشر شده است. نگاهی به این جزییات نشان می‌دهد تنها ۱۰ درصد از زیستگاه‌های طبیعی حدود ۴۰ درصد از گونه‌هایی که حالا به عنوان جانوران در خطر انقراض نسل جنوب شرق آسیا در نظر گرفته می‌شوند از گزند ساخت و ساز‌‌ها و جنگل‌زدایی جنوب شرق آسیا در امان مانده است.

قسمت دیگری از این مطالعه نشان می‌دهد که بخش‌های وسیعی از سکونتگاه‌های این دسته از جانوران در نواحی مرزی کشورهای جنوب شرق آسیا نظیر ویتنام و لائوس واقع شده که این نکته همکاری‌های بین‌المللی برای نجات نسل آنها را می‌طلبد.

 

این درحالی است که بیش از ۵۶ درصد از کائوچو و ۳۹ درصد از روغن پالم دنیا در جنوب‌شرق آسیا تولید می‌شود و عجیب آن‌که بخش زیادی از اراضی کشت محصولاتی که از آنها در تولید این نوع فرآورده‌ها استفاده می‌شود، پیشتر جنگل بوده است.