هل سبز، پرمصرف در گیاهپزشکی

هل سبز، پرمصرف در گیاهپزشکی گروه محیط‌زیست- هل سبز گیاهی است که بومی جنوب‌شرق آسیا است. هل سیاه هم از همین خانواده محسوب می‌شود، اما استفاده آن به‌عنوان ادویه در ایران بیش‌تر به‌صورت هل سبز است. اما در خارج از ایران این گیاه در اشکال مختلفی اعم از پودر و روغن ارایه می‌شود که در […]

هل سبز، پرمصرف در گیاهپزشکی

گروه محیط‌زیست- هل سبز گیاهی است که بومی جنوب‌شرق آسیا است. هل سیاه هم از همین خانواده محسوب می‌شود، اما استفاده آن به‌عنوان ادویه در ایران بیش‌تر به‌صورت هل سبز است. اما در خارج از ایران این گیاه در اشکال مختلفی اعم از پودر و روغن ارایه می‌شود که در مصارف گیاهپزشکی و صنایع غذایی کاربرد دارد. هل به چای عطر ویژه‌ای می‌بخشد و طرفداران زیادی دارد.

خواص درمانی

• هل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. جویدن دانه‌های هل پس از صرف غذا ضمن کمک به هضم و گوارش بهتر غذا، می‌تواند بوی نامطبوع دهان(مثل بوی سیر و پیاز) را نیز خنثی کند.

• دانه‌های هل خواص گرمابخشی داشته و معده و روده‌ها را تقویت می‌کنند. هل اشتها را تحریک می‌کند و عمل هضم غذا را بهبود می‌بخشد.

• نوشیدن دم‌کرده داغ آن موجب تسکین کولیت، سوءهاضمه، باد نفخ، حالت تهوع و بی‌حالی شده و مانع ترشح زیاد اسید معده می‌شود.

• یکی از خواص ویژه و بسیار ارزشمند هل، جلوگیری از تشکیل خلط در گلو است. از این رو می‌توان آن را به محصولات لبنی و پودینگ‌‌ها افزود تا اثر شیر را که موجب تشکیل خلط در گلو می‌شود، خنثی کرده و به هضم آن نیز کمک کند.

• دانه‌های هل خاصیت داروی اکسپکتورانت را دارد و سینوس‌‌ها و برونش‌ها، بینی و سینه را از خلط و ترشحات اضافی پاک می‌کنند.

• هل چنان که ذکر شد خواص گرمابخش و انرژی‌زا دارد از این رو به بهبود روحیه و بازیابی انرژی و توان از دست رفته کمک می‌کند، اضطراب و نگرانی را کاهش می‌دهد و در رفع افسردگی مؤثر است.

 

• هل همچنین کلیه‌ها را تقویت می‌کند و گفته می‌شود برای درمان شب ادراری کودکان مفید است.