با وجود ۵۰۰ میلیون دلار بدهی به ایران شرکتهای ایرانی در مناقصات وزارت نیروی عراق دعوت نمیشوند مدیرعامل شرکت صادرات تجهیزات و خدمات آبوبرق ایران (صانیر) گفت: عراقیها آنطور که با تجار، بازرگانان و فعالان اقتصادی سایر کشورها از جمله آمریکا، چین، ترکیه، کرهجنوبی و… رفتار میکنند، با ایرانیها رفتار نمیکنند. به گزارش تسنیم، بهمن […]
با وجود ۵۰۰ میلیون دلار بدهی به ایران
شرکتهای ایرانی در مناقصات وزارت نیروی عراق دعوت نمیشوند
مدیرعامل شرکت صادرات تجهیزات و خدمات آبوبرق ایران (صانیر) گفت: عراقیها آنطور که با تجار، بازرگانان و فعالان اقتصادی سایر کشورها از جمله آمریکا، چین، ترکیه، کرهجنوبی و… رفتار میکنند، با ایرانیها رفتار نمیکنند.
به گزارش تسنیم، بهمن صالحی اظهار کرد: عراق بازار مستعدی است و شرایط بسیار خوبی دارد، اما ضعف دیپلماسی سبب شده است بازارها به خارجیها واگذار شود.
وی گفت: با وجود اینکه عراقیها در حوزه نفوذ سیاسی ایران هستند، اما ملاحظه میشود پروژهها به راحتی به شرکتهای غیرایرانی واگذار میشوند.
صالحی با اشاره به پروژه نیروگاه «دبیس» شهر کرکوک عراق که در آن ۴ تن از مهندسان شرکت صانیر به دلیل حوادث تروریستی شهید و ۴ تن دیگر به درجه جانبازی نائل آمدند، تصریح کرد: در چنین شرایطی انتظار میرفت ایران حضور جدیتر همراه با حمایت سیاسی بیشتر در پروژههای این کشور داشته باشد، اما در نهایت عملیات اجرایی پروژه با ریسکی ناعادلانه آغاز شد.
وی ادامهداد: به نظر میرسد با تداوم روند موجود، این شرکت و سایر شرکتهای ایرانی هرچقدر در بازار عراق سرمایهگذاری کنند، با زیان مواجه شوند.
مدیرعامل صانیر با تقدیر از برخی تلاشهای انجام شده برای تغییر این رویه، تصریحکرد: دستگاه دیپلماسی کشورمان باید در این زمینه تصمیمگیری و هزینه کند، در غیراین صورت به معضلی بزرگ و شکننده تبدیل خواهد شد.
شرکت صانیر نیز از سال ۱۳۷۳ با بهرهگیری از ۲۱ سهامدار شامل تولیدکنندگان، پیمانکاران و شرکتهای معتبر مهندسی مشاور در زمینههای مختلف انرژی مانند برق، آب، فاضلاب، نفت و گاز، ساختمان و… در گسترهای از قاره آسیا تا آمریکای مرکزی در مدت ۲۲ سال بیش از ۲۲۰ پروژه را به ارزش بیش از یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار به انجام رسانده است.
پیشتر سیدحمیدحسینی، دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق با بیان اینکه توسعه روابط تجاری ما با عراق از حضور شرکتهای بزرگ و افراد با تجربه خالی بوده و بیشتر مبتنی بر تجارت اقوام، عشایر، مرزنشینان و پیلهوران بوده است، گفت: بر این اساس، بغدادنشینان و ذینفعان شناخته شده و بزرگ نفعی از توسعه تجارت با ایران نداشتهاند، در صورتی که وقتی با ترکیه، اردن، عربستان و… تجارت میکنند حتماً از طریق افراد صاحب نفوذ مستقر در بغداد انجام میشود.
این مسؤول با اشاره بهکارشکنی دولت عراق از حدود نوامبر (آبان- آذر) سال ۲۰۱۶ که طی آن تعرفههای گمرکی برای مراودات تجاری با ایران سه برابر شد، اظهار کرد: اکنون تعرفه گمرکی کالاها بهطور میانگین ۲۰ دلار به ازای هر تن کالا است که محصولاتی نظیر سیمان را با شوک مواجه کرده است و صادرات آنها دیگر صرفه اقتصادی ندارد.
وی یادآور شد: البته در مناطق مرزی با اقلیم کردستان عراق این مشکلات وجود ندارد و عمده مشکلات در گمرکات شلمچه، مهران، چزابه و سومار است که دولت عراق این قوانین را در این مناطق اعمال میکند؛ در حالی که در سایر مرزهای این کشور چنین مسایلی حاکم نیست.
حسینی افزود: چنین تبعیض و برقراری تعرفههای گمرکی ۴۵ درصدی فقط برای کالاهای ایرانی اعمال میشود، اما رقبای تجاری کشورمان با چنین مشکل و محدودیتی مواجه نیستند؛ به عنوان نمونه کشور اردن که مرز مشترک با عراق ندارد و با دور زدن منطقه از طریق دریا کالاهای خود را از دبی به این کشور صادر میکند، تعرفه ترجیحی ۳۰ درصدی میپردازد.
وی خواستار همراهی هر چه بیشتر رسانهها و مطبوعات در مسایل عراق شد و گفت: باید از سفیر عراق مطالبهگری داشته باشیم که چرا ویزاهای تجاری ایرانیها را که پیشتر ۶ ماه صادر میشد را لغو کرده است؛ عراقیها به جای اینکه در «پساداعش» همکاری بیشتری با ما داشته باشند، در کارها سنگاندازی میکنند.
دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق ادامهداد: در حالی که ایران از وزارت نیروی عراق ۵۰۰ میلیون دلار مطالبه دارد، اما شاهدیم این وزارتخانه حتی در مناقصات خود از شرکتهای ایرانی دعوت بهکار نمیکند؛ باید مشخص شود به چه دلیلی این تبعیضها را برای ایرانیها قائل میشوند.
حسینی همچنین اضافه کرد: در حالی که پس از حمایتهای ایران به ویژه نبرد علیه داعش به ویژه در سوریه و آزادسازی موصل، انتظارها بر حضور هرچه بیشتر ایرانیها در بازسازی این کشور است، اما شاهدیم «همایش بازسازی عراق» در کویت برگزار میشود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.