زلزله تهران چه بلایی سر برج میلاد می‌آورد؟

زلزله تهران چه بلایی سر برج میلاد می‌آورد؟ عضو هیأت علمی پژوهشگاه زلزله‌شناسی درباره خطر زلزله تهران می‌گوید: وقتی شهرداران تهران افراد علمی نبوده‌اند و سیاست توسعه را بدون توجه به زلزله انجام می‌دادند؛ باید قبول کرد که این شهر در حال حاضر چنین وضعیتی داشته باشد، ساختمان‌های بلندمرتبه بدون توجه به پهنه‌بندی لرزه‌ای، تأسیسات […]

زلزله تهران چه بلایی سر برج میلاد می‌آورد؟

عضو هیأت علمی پژوهشگاه زلزله‌شناسی درباره خطر زلزله تهران می‌گوید: وقتی شهرداران تهران افراد علمی نبوده‌اند و سیاست توسعه را بدون توجه به زلزله انجام می‌دادند؛ باید قبول کرد که این شهر در حال حاضر چنین وضعیتی داشته باشد، ساختمان‌های بلندمرتبه بدون توجه به پهنه‌بندی لرزه‌ای، تأسیسات زیربنایی و پل و سایر موارد در هر جا و بدون توجه به ایمنی در کل شهر تأسیس شده است.

به گزارش خبرآنلاین، در چند روز گذشته خبرهایی مبنی بر خطر کج شدن برج میلاد تهران محور بحث‌های خیلی از شهروندان قرار گرفت. قبلاً هم گفته شده بود که برج میلاد روی گسل خطرناکی واقع شده. برای دانستن بیش‌تر درباره خطراتی که برج میلاد و شهر تهران را تهدید می‌کند، نظر فریبرزناطقی‌اللهی، استاد نمونه کشور در مهندسی سازه زلزله و مدیریت بحران و عضو هیأت علمی پژوهشگاه زلزله‌شناسی را پرسیدیم.

این که گفته می‌شود برج میلاد روی گسل زلزله قرار گرفته چقدر درست است؟

بله؛ ناگوارتر از خبر پیدا شدن یک گسل فعال در تهران، این است که گسل درست زیر برج میلاد واقع شده است. در واقع می‌توان گفت در محدوده بین اتوبان حکیم و همت تنها دو ساختمان مهم وجود دارد که اولی برج میلاد و دومی بیمارستان میلاد است و مابقی زمین‌های روی گسل خالی از سکنه است. کلنگ ساخت برج میلاد سال ۷۶ بعد از ۳ سال کار تحقیقاتی بر زمین زده شده و سرانجام در سال ۸۷ به بهره‌برداری رسید. اما نکته قابل تأمل این است که تیم تحقیقاتی که از میان ۱۷ نقطه در تهران رأی به ساخت برج درست روی گسل را داده، دقیقاً روی چه مسأله‌ای تحقیق کرده است؟ آنچه مسلم است این‌که این برج با ارتفاع ۴۳۵ متر، بلند‌ترین برج ایران، ششمین برج بلند مخابراتی جهان و نوزدهمین سازه بلند نامتکی جهان است، اما چه فایده که درست روی گسل ساخته شده است.

با این حساب فکر می‌کنید اگر زلزله اتفاق بیفتد، چه بلایی سر برج میلاد بیاید؟

عموماً زلزله اگر نزدیک باشد یا دور، دو اتفاق مختلف رخ می‌دهد؛ خاک یک نوع فیلتر است و اگر زلزله‌ای مثلاً در محدوده دورتر تهران مثلاً شعاع ۱۵۰ کیلومتر به داخل اتفاق بیفتد، سازه‌ها به دلیل پدیده فرکانسی دچار تشدید شده و مشکل‌ساز می‌شود، در حالی که اگر مثلاً زیر تهران رخ دهد، سازه‌های کوتاه شاید بیش‌تر دچار آسیب‌ شوند چون زمان فیلتراسیون خاک وجود ندارد.

بحث گودبرداری کنار برج از چند روز پیش دوباره مطرح شده، چقدر خطرناک است؟

 

گودبرداری کنار برج و زلزله مسلماً بحث ایمنی برج را جدی کرده و شرایط را برای این سازه که در چند متری گسل هم هست، بدتر ساخته و باید به‌طور جد نگران بود! به نظر من به عنوان یک معلم عمران، سازه و بحران، باید نگران بسیاری از مستحدثات جدیدالاحداث بود! اینها حاصل یک تفکر غلط و دروغین توسط فرد یا افرادی است که سیستم را هم گول زده‌اند و در قالب تظاهرات علمی این تفکر را حاکم کرده‌اند، بنابراین لازم است شهرداری به چنین مواردی توجه ویژه داشته باشد.