زنبورها در تلههای شیرین گرفتار میشوند محققان انگلیسی قصد دارند در یک پروژه علوم شهروندی، اطلاعات دقیق تری از زندگی زنبورها کسب و گونههای ساکن در این کشور را بهطور دقیق شناسایی کنند. به گزارش پایگاه خبری رکنا، شاید شما هم در پیکنیکهای تابستانی، از آزار و اذیت حشرات زرد و سیاه رنگ کوچکی که […]
زنبورها در تلههای شیرین گرفتار میشوند
محققان انگلیسی قصد دارند در یک پروژه علوم شهروندی، اطلاعات دقیق تری از زندگی زنبورها کسب و گونههای ساکن در این کشور را بهطور دقیق شناسایی کنند.
به گزارش پایگاه خبری رکنا، شاید شما هم در پیکنیکهای تابستانی، از آزار و اذیت حشرات زرد و سیاه رنگ کوچکی که دور شما چرخیده و بر روی غذاها و نوشیدنیهای شما مینشینند، شاکی باشید. فعالیت زنبورها در این موقع از سال (اواخر تابستان) شدت میگیرد و اغلب در فضای باز، بجز تجربه حضور مداوم آنها بر روی خوراکیها، گاهی با نیشهای دردناک زنبورها مواجه میشوید.
ترکیبی از ایجاد مزاحمت، در کنار نیشهای نسبتاً دردناک، زنبور را به حشرهای نه چندان خوشایند برای اکثر مردم تبدیل کرده است.
اما شاید بیش از هر حشره دیگری، باید دید عمومی نسبت به زنبورها تغییر کند. زنبورها به شدت برای محیطزیست اهمیت دارند و قطعا دنیا بدون زنبورها، جای بهتری نخواهد بود.
تفاوت زنبور و زنبور عسل
زنبور (wasp) و زنبور عسل (bee) از برخی جهات از جمله از لحاظ ظاهری باهم تفاوت دارند.
حشراتی که معمولاً به عنوان زنبور میشناسیم، زنبورهای اجتماعی هستند. زنبورهای اجتماعی (که در برخی از نقاط به آنها کت زرد گفته میشود، در کلونیهایی متشکل از صدها یا هزاران زنبور کارگر ماده و یک مادر بزرگتر، یعنی ملکه تخمگذار زندگی میکنند.
تعداد انگشت شماری از گونههای لانه ساز و ساکن در کلونی، بخش کوچکی از تنوع کلی زنبورها را تشکیل میدهند؛ به عنوان مثال، تنها در بریتانیا بیش از ۹ هزار گونه از زنبورها وجود دارند. اغلب زنبورها انفرادی هستند و برخی از آنها بسیار کوچک و حتی در اندازه میکروسکوپی هستند که آزاری به انسان نمیرسانند.
زنبورهای اجتماعی لانه خود را از الیاف چوب میسازند. زنبورهای کارگر این الیاف را جمعآوری و با آب ترکیب میکنند تا نوعی خمیر کاغذ یا پاپیه ماشه (papier maché) برای تولید ساختاری بسیار مستحکم و قوی، تهیه شود. ساخت لانه از اواخر بهار و زمانی که زنبورها از خواب زمستانی بیدار میشوند، آغاز میشود.
زنبورهای کارگر بهطور مستمر بهکار خود ادامه میدهند تا زمانیکه خواهران کارگرشان از تخمهایی که ملکه گذاشته است، بیرون بیایند. زنبورها در تعامل و همکاری پیچیده، اقدام به ساخت و دفاع از لانه و جمعآوری غذا کرده و درعین حال، از ملکه محافظت میکنند.
زمانی که کلونی به قدر کافی بزرگ شد، کارگرها با سرعتی سریعتر از همیشه شروع به تغذیه بیشتر برخی لاروهای جوان میکنند که این کار به ایجاد ملکههای بالقوه به جای یک کارگر ساده منجر میشود.
زنبورهای نر که در زندگی اجتماعی کلونی مشارکت ندارند، از تخمهای بارور نشده در شکلی از تعیین جنسیت موسوم به هاپلویید به وجود میآیند. این تخمها اغلب توسط ملکه و به ندرت توسط کارگرها گذاشته میشوند. ملکههای بالقوه و زنبورهای نر – خواهران و برادران زنبورهای کارگر – تولیدمثل کنندگان آینده کلونی هستند.
نقش حیاتی زنبورها
زنبورها از لحاظ اکولوژیکی بسیار حایز اهمیت هستند. زنبورهای اجتماعی، شکارچی هستند و تعداد آفات بالقوه مانند شته و کرمهای پروانه را کنترل میکنند.
دنیای بدون زنبورها، دنیایی با تعداد بسیار بیشتر آفات حشرات در محصولات و باغات خواهد بود. این شکارچیان کوچک، درعین حال نقش مهمی در گردهافشانی برعهده دارند.
در اواخر ماه اوت (اوایل شهریور) لانههای زنبور مملو از زنبورهای کارگر بوده و روند بزرگ کردن لاروها متوقف شده است. لاروها قادر به تبدیل رژیم غذایی غنی از پروتیین به کربوهیدرات هستند که برای تغذیه زنبورهای کارگر مورد استفاده قرار میگیرد.
بدون وجود لارو، زنبورهای بالغ باید منابع قندی دیگری را بیایند که این مسأله، دلیل علاقهمندی آنها به نوشیدنیهای و غذاهای شیرین در اواخر فصل تابستان را مشخص میکند.
پروژه جدید علوم شهروندی
در پروژه علوم شهروندی جدید، محققان قصد دارند با کمک مردم و با استفاده از علاقهمندی زنبورها به نوشیدنیهای شیرین در این فصل، جزییات بیشتری از زندگی این حشرات را کشف کنند.
در این پروژه که Big Wasp Survey نام دارد، از مردم خواسته شده با قراردادن یک بطری نوشابه یا سایر نوشیدنیهای شیرین، تله سادهای برای زنبورها درست کنند.
محققان کالج دانشگاهی لندن (UCL) و دانشگاه گلاسترشایر قصد دارند در این مطالعه، دادههایی مختلفی از زندگی زنبورها را جمعآوری کنند. این مطالعه با حمایت انجمن سلطنتی حشرهشناسی انگلیس انجام شده و به محققان برای شناسایی گونههای زنبور ساکن در بریتانیا کمک خواهد کرد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.