معاون وزیر راه و شهرسازی هیچ ساختمانی بلندتر از حرم رضوی نمیسازیم دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری با نابسامان دانستن بافت فعلی پیرامونی حرم مطهر رضوی گفت: از این پس دیگر شاهد ساخت سازههای مرتفع در اطراف این مکان مقدس نخواهیم بود. به گزارش صما، شورای عالی شهرسازی و معماری در جلسهای در تاریخ […]
معاون وزیر راه و شهرسازی
هیچ ساختمانی بلندتر از حرم رضوی نمیسازیم
دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری با نابسامان دانستن بافت فعلی پیرامونی حرم مطهر رضوی گفت: از این پس دیگر شاهد ساخت سازههای مرتفع در اطراف این مکان مقدس نخواهیم بود.
به گزارش صما، شورای عالی شهرسازی و معماری در جلسهای در تاریخ ۱۹ تیرماه امسال اجرای طرح بهسازی و نوسازی بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی (ع)که در سال ۱۳۸۷ در همین شورا به تصویب رسیده بود را لغو و مقرر کرد تا زمان تهیه طرح جدید، روند بهسازی و نوسازی بافتهای پیرامونی این حرم مطهر براساس ضوابط شورای عالی شهرسازی و معماری اجرا شود.
در سال ۸۷ شورای عالی شهرسازی و معماری با توجه به وضعیت نابسامان بافتهای مسکونی و تجاری اطراف حرم مطهر امام رضا (ع) تصمیم میگیرد تا جدای از طرحهای تفصیلی و جامع شهر مشهد، طرحی برای منطقه مرکزی این شهر و اصلاح این بافت که از تراکم و ریزدانگی بالایی برخوردار بود تدوین و اجرا کند.
این طرح که اجرای آن به خصوص تملک اراضی و تجمیع آنها هزینه بالایی داشت، مشکلاتی نیز برای ساکنان اصلی بافت ایجاد کرد که مهمترین آن تغییر وضعیت بافت مرکزی مشهد از سکونت دائم شهروندان به اقامت موقت مسافران بود به این معنا که مالکان اصلی خانهها و کوچههای قدیمی مشهد از این منطقه کوچ داده شدند و به جای آن تعداد زیادی اقامتگاه ساخته شد. علت این امر این بود که به مشاور طرح گفته شده بود اجرای این بهسازی و نوسازی اطراف حرم نباید از محل بودجه عمومی باشد و میبایست هزینههای آن از خود طرح تأمین شود. این اقدام سبب شده بود تا مجری طرح (شهرداری مشهد) نیز از محل صدور پروانههای ساختمانی هزینههای تملک اراضی گران بهای تجاری اطراف حرم را تأمین کند که به گفته برخی کارشناسان همین موضوع ابتدای انحراف از اهداف اولیه بوده است.
از دیگر مشکلات ایجاد شده برای حرممطهررضوی (ع) و زائران و مجاوران آن حضرت، ایجاد ترافیک شهری در اثر صدور مجوزهای متعدد اقامتی است؛ با این حال میتوان چنین ایراداتی را با این توجیه که دیگر با وجود این تعداد مراکز اقامتی در مشهد، مانند سابق شاهد سرگردانی مسافران میان مسافرخانهها و هتلها نیستیم، عبور کرد؛ اما مسأله اغتشاش دید افقی اطراف حرم مطهر به دلیل ساخت بلندمرتبههای متعدد که عملاً عدول دستگاه مجری طرح از ضوابط آن در اجرا محسوب میشود، قابل اغماض نیست.
با این حال شورای عالی شهرسازی و معماری دولتهای یازدهم و دوازدهم مصوبه شورای اواخر دولت نهم را لغو کرد و همین مسأله موجب شدشائبه سیاسی کاری بهوجود بیاید؛ به خصوص که در تمام سالهای اجرای این طرح، دستگاه ناظر و مجری محلی (شورای شهر و شهرداری مشهد) در سوی مخالف دیدگاه سیاسی دولت یازدهم قرار داشت و درست پس از آنکه شورای شهر پنجم از افرادی کاملاً همسو با این دیدگاه توانستند شورای شهر را در دست بگیرند، شورای عالی شهرسازی و معماری طرح مصوب سال ۸۷ را پس از ۹ سال از زمان اجرا مغایر با ضوابط شهرسازی دانست. شائبهای که پیروز حناچی دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری آن را رد کرده و این مصوبه را کاملاً منطبق با سیاستهای حرفهای شهرسازی و معماری به دور از هرگونه سیاسی کاری میداند.
حناچی: تخلف ۳۰ درصدی اجرای طرح سال ۸۷ از مصوبه
پیروز حناچی درباره لغو مصوبه سال ۱۳۸۷ شورای عالی شهرسازی و معماری در خصوص بهسازی و نوسازی بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی (ع)، اظهارکرد: علت لغو مصوبه قبلی این بود که آن طرح مشکلات و عواقبی برای اطراف حرم مطهر رضوی (ع) ایجاد کرده بود که نتایج آن قابل دفاع نیست و در اجرا نیز ۳۰ درصد نسبت به آن طرح در طول این سالها تخلف شده بود.
دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری افزود: اگر حرم مطهر امام رضا (ع) به همراه بافت پیرامونی آن را کاسهای در نظر بگیریم، در کف و مرکز این کاسه حرم مطر قرار میگیرد؛ در حالی که دیوارههای این کاسه را ساخت و سازهای اطراف آن به شکل مرتفع دور حرم را احاطه کرده و عملاً نتیجه این شد که از کف کاسه تا بالاتر از دیوارههای آن حجم بزرگی از ساخت و سازهایی بیقاعده شکل گرفت.
وی با تأکید بر اینکه مصوبه اخیر شورای عالی شهرسازی و معماری روند افزایش بلندمرتبه سازیهای اطراف حرم مطهر را متوقف کرد، گفت: هنوز طرح جدید جایگزین مصوبه سال ۸۷ نشده است و فعلاً در مرحله تدوین راهبردهای آن هستیم تا طرح جدید جایگزین طرح قبلی شود. در این مدت نیز در چارچوب مصوبات شورای عالی عمل خواهد شد.
به گفته حناچی در همه دنیا اماکن باارزش فرهنگی ومذهبی تحت حفاظت نسبت به بافت پیرامونی آن قرار دارند و اجازه داده نمیشود سازههای بلندتر و مرتفعتر از سازه اصلی و مادر ساخته شود.
وی با تأیید نابسامان بودن بافت اطراف حرم رضوی (ع) در اثر اجرا و تخلف از طرح بهسازی و نوسازی این بافت، ادامهداد: مهمترین ایرادی که طرح بهسازی قبلی منطقه حرم مطهر داشت، جِرمگذاری سنگین در این منطقه و همچنین به هم خوردن طراحی منطبق با فرهنگ حاکم بر معماری ایرانی و اسلامی بود.
عضو هیأت علمی دانشکده معماری و شهرسازی پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران در پاسخ به پرسشی در خصوص امکان تخریب سازههای مرتفع موجود در اطراف بافت حرم مطهر امام رضا (ع) خاطرنشانکرد: تخریب سازههای موجود پیگیری حقوقی فراوانی میخواهد که به احتمال فراوان امکانپذیر نخواهد بود؛ چون این سازهها پروانه دارند و این مدرک رسمیت داشته و قابل استناد است که برای مالکان آنها حقوق مکتسبه در پی خواهد داشت. با این حال تلاش ما این است که از این پس مانع ساخت و سازهای بدون قاعده و خلاف طرح در اطراف حرم رضوی (ع) شویم و دیگر سازهای که از حرم بلندتر باشد ساخته نخواهد شد.
پژمان: قانوناً امکان لغو طرح قبلی تا زمان تصویب طرح جدید وجود ندارد
سیدمحمدپژمان، شهرداری سابق مشهد درباره مصوبه اخیر شورای عالی شهرسازی و معماری اظهارکرد: طرح قبلی بهسازی بافت اطراف حرم مطهر امامرضا (ع) مصوب سال ۸۷ نیز به تأیید و تصویب نهایی همین شورا رسیده بود و آنچه در شهرداری مشهد اجرا شد، کار من درآوردی و خودسرانه نبود؛ بلکه عیناً مفاد طرح به اجرا درآمد.
وی ادامه داد: با این حال پس از سالها، نتیجه این کار نظرات متولیان طرح را تأمین نکرده و تصمیم به کنار گذاشتن آن گرفتهاند؛ اما از نظر قانونی تا طرح جدید به تصویب نرسد، امکان لغو طرح قبلی وجود ندارد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.