بخش خصوصی، گرفتار در تله مدیریت جلسه‌ای است

نایب‌رییس اتاق ایران بخش خصوصی، گرفتار در تله مدیریت جلسه‌ای است نایب‌رییس اتاق ایران گفت: بخش خصوصی کشور همچون بخش دولتی، در «تله مدیریت جلسه‌ای» گرفتار شده است و این مسأله یکی از عوامل آشکار کاهش بهره‌وری در نظام اداری کشور است. پی‌درپی بودن این جلسات، حتی فرصت مطالعه گزارش‌های مربوطه را به مدیران شرکت‌کننده […]

نایب‌رییس اتاق ایران

بخش خصوصی، گرفتار در تله مدیریت جلسه‌ای است

نایب‌رییس اتاق ایران گفت: بخش خصوصی کشور همچون بخش دولتی، در «تله مدیریت جلسه‌ای» گرفتار شده است و این مسأله یکی از عوامل آشکار کاهش بهره‌وری در نظام اداری کشور است. پی‌درپی بودن این جلسات، حتی فرصت مطالعه گزارش‌های مربوطه را به مدیران شرکت‌کننده در آنها نمی‌دهد.

به گزارش پایگاه خبری اتاق ایران، پدرام‌سلطانی اظهار کرد: این روز‌ها مقامات ارشد کشور سرگرم حضور در جلسات تودیع و معارفه وزرا هستند. این جلسات که تمام شود با فاصله کوتاهی جلسات تودیع و معارفه معاونین و مدیران کل وزرا آغاز می‌شود و سپس نوبت به رؤسای سازمان‌های استانی وزارتخانه‌ها می‌رسد و…

وی افزود: چند سالی است که همواره از خود می‌پرسم: منطق انجام این رفتار‌ها چیست؟ مدتی پیش با خواندن داستان کوتاه «لویی شانزدهم و نیمکت» نام این رفتار‌ها را نیمکت لویی‌شانزدهم گذاشتم. توصیه می‌کنم این داستان چند خطی را در اینترنت جستجو کنید و حتماً بخوانید. رفتارهای نیمکت لویی‌شانزدهم رفتارهایی هستند که از دیرباز به ما به ارث رسیده‌اند و اگر نیک در آنها بنگریم، یا توجیه قانع‌کننده‌ای برایشان پیدا نمی‌کنیم یا عمر توجیه مربوطه را پایان یافته می‌یابیم.

نایب‌رییس اتاق ایران ادامه‌ داد: جلسات تودیع و معارفه نیز یکی از همین رفتارهای نیمکت لویی شانزدهمی در مدیریت ماست. صد‌ها مدیر ارشد وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مختلف نیمی از روز را در سالنی جمع می‌شوند برای تمجید و تقدیر از خدمات مدیر قدیم و تعریف و برشمردن ویژگی‌های مدیر جدید.

به گفته سلطانی هرچه فکر می‌کنی که فایده این گردهمایی چیست کم‌تر به پاسخ قانع‌کننده‌ای می‌رسی.

وی اضافه ‌کرد: با یک حساب سرانگشتی، می‌توان دریافت که در طول سال، به ویژه در هنگام تغییر دولت، چقدر از این جلسات برگزار می‌شود و چند ساعت از وقت مدیران ارشد کشور صرف حضور در آنها می‌شود که سر سوزنی فایده به حال کشور ندارد.

نایب رییس اتاق ایران با بیان این‌که من این مشت را نمونه خرواری می‌دانم، از عادات و رفتار مدیریتی از جنس نیمکت لویی شانزدهم، گفت: به باور من بسیاری از این‌گونه رفتار‌ها بوی نفت می‌دهند. دیرزمانی کشور ما با تکیه صرف بر درآمدهای نفتی اداره می‌شد. به بیان دیگر اول نفت کشور را اداره می‌کرد بعد دولت.

نایب رییس اتاق ایران با بیان این‌که بار مدیریت کشور بر دوش نفت بود و مدیران کارشان این بود که قدرالسهم نفت را که به وزارتخانه یا سازمان ایشان می‌رسید خرج کنند و این کار وقت زیادی از ایشان نمی‌گرفت، افزود: لذا باقی وقت ایشان به‌کارهای غیرضرور و تشریفاتی می‌گذشت. امروز از درآمدهای نفتی سابق خبری نیست اما رفتارهای نفت پایه هنوز سر جای خودشان باقی هستند.

به گفته وی نمونه بارز دیگری از این رفتارهای نفت پایه و نیمکت‌گونه وجود شوراها، مجامع، هیأت‌ها و به‌طور کلی گعده‌های متنوع در ساختار مدیریتی کشور است.

سلطانی گفت: در قالب قوانین و مقررات و بخشنامه‌های رنگارنگ، برای هر موضوع و مسأله‌ای کارگروهی با اسامی مختلف به وجود آمده است. در این کارگروه‌ها، نمایندگانی از دستگاه‌های مختلف دور هم جمع می‌شوند و درباره کارهای یکدیگر اظهار نظر می‌کنند و برای هم‌‌دیگر تصمیم می‌گیرند.

وی ادامه ‌داد: اگر بازهم نیک بنگرید درمی یابید که ریشه این رفتار مدیریتی، به زمان وفور درآمدهای نفتی برمی‌گردد که دستگاه‌ها دور هم جمع می‌شدند تا در خصوص نحوه تقسیم و تسهیم درآمد نفت تصمیم بگیرند. امروز اما علی‌رغم این‌که سفره خالی شده است هنوز دستگاه‌ها بر سر نیمکت‌های لویی‌شانزدهم می‌نشینند و ساعت‌‌ها وقت صرف مسایلی می‌کنند که با یک کار کارشناسی در یک سازمان تکلیفش می‌تواند مشخص شود.

سلطانی یادآور ‌شد: به‌عنوان نماینده بخش خصوصی فرصت حضور در تعداد زیادی از این جلسات را داشته‌ام و شاهد بوده‌ام که چگونه وقت گران‌بهای مدیران ارشد کشور صرف شنیدن و گفت‌وگو درباره موضوعاتی می‌شود که یا در حوزه تخصصشان نیست یا در حیطه مأموریتشان قرار ندارد.

به گفته وی «تله مدیریت جلسه‌ای» یکی از عوامل آشکار کاهش بهره‌وری در نظام اداری کشور است.

این فعال اقتصادی ادامه‌داد: پی‌درپی بودن این جلسات، حتی فرصت مطالعه گزارش‌های مربوطه را به مدیران شرکت‌کننده در آنها نمی‌دهد. ایشان در جلسه گزارش را به‌طور خلاصه می‌شنوند و با مهارتی که از حضور مستمر در این جلسات یافته‌اند، فی‌البداهه اظهارنظر می‌کنند و تصمیم می‌گیرند و البته کیفیت این‌گونه تصمیم‌گیری‌ها دیگر جای بحث ندارد.

سلطانی گفت: بدیهی است با این حجم از جلسات روزانه، مدیران ارشد کشور کم‌تر فرصت پرداختن به وظائف اصلی‌شان و به‌ویژه مطالعه کردن و اندیشیدن پیدا می‌کنند. طنز تلخ این حکایت آن است که سطوح پایین‌تر سازمان‌ها به تأسی از مدیران بالادست خود همین رفتار را پیشه کرده‌اند و هرروزه جلسات متعددی بین وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها در چند سطح برقرار است و باید اعتراف کنم که بخش خصوصی هم در این حلقه گرفتار آمده است.

 

نایب رییس اتاق ایران افزود: به باور من نظام مدیریت کشور در میان شیوه‌های منسوخ و عادت‌های قدیمی گرفتار است، تا خود را درست نکند کشور را نمی‌تواند درست کند.