برنده مناقصه ۴۲ میلیون یورویی بازیابی گازهای فلر مشخص شد

سایه دامپینگ بر سر مناقصات بین‌المللی نفت و گاز  برنده مناقصه ۴۲ میلیون یورویی بازیابی گازهای فلر مشخص  شد سمیه مهدوی- پروژه بازیافت و مصرف گاز فلر پالایشگاه دوم پارس‌جنوبی با تأمین اعتباری بالغ بر ۴۱۸۵۷۴۰۰ میلیون یورو از سوی شرکت نفت ایران آغاز به‌کار کرد. در این راستا روز گذشته قراردادی بین شرکت ملی […]

سایه دامپینگ بر سر مناقصات بین‌المللی نفت و گاز

 برنده مناقصه ۴۲ میلیون یورویی بازیابی گازهای فلر مشخص  شد

سمیه مهدوی- پروژه بازیافت و مصرف گاز فلر پالایشگاه دوم پارس‌جنوبی با تأمین اعتباری بالغ بر ۴۱۸۵۷۴۰۰ میلیون یورو از سوی شرکت نفت ایران آغاز به‌کار کرد. در این راستا روز گذشته قراردادی بین شرکت ملی نفت ایران با هدف بازیافت و مصرف گاز فلر پالایشگاه دوم پارس‌جنوبی (فاز ۲ و ۳) با کنسرسیومی متشکل از شرکت فرانسوی SOFREGAZ و شرکت ایرانی صنعت سازه ثمین، با حضور غلامرضامنوچهری، معاون مدیرعامل شرکت نفت، محمدمشکین‌فام، مدیرعامل نفت و گاز پارس و یان اوبری لوکمت، مدیرعامل SOFREGAZ امضا شد.

به گزارش خبرنگار مناقصه‌مزایده، درحالی که روش اجرای پروژه در قالب EPC و مدت زمان اجرای آن ۲۴ ماهه خواهد بود، کارهای مطالعاتی پروژه توسط تیم مهندسی و برنامه‌ریزی طرح جامع پایدار و با استفاده از اطلاعات میدانی از منطقه و پالایشگاه ۲و۳ صورت گرفته است. نظرات مشورتی برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی‌ نفت، کمیته فنی، کمیسیون مناقصات شرکت ملی نفت ایران و همکاری شرکت نفت و گاز ارس در فرایندهای کیفی، کمی و زمانی این پروژه مؤثر بوده است.

بنابراین با به نتیجه رسیدن این پروژه از هدررفت ثروت ملی با بازیافت روزانه ۴۵۰ هزار مترمکعب گاز فلر که ۸۵ درصد آن گاز متان و مابقی ترکیبات هیدروکربوری ارزشمند است و قابلیت برگشت به چرخه تولید دارد، دست پیدا کرد.

در این مراسم علیمحمداحمدی، مجری طرح توسعه پایدار منطقه پارس‌جنوبی با اشاره به شروع پیگیری این پروژه در دوران وزارت رستم‌قاسمی، گفت: سیری که این فرایند طی کرد با توجه به موانع و کارشکنی‌ها، بسیار نفس‌گیر و سخت بود. وقتی برجام اجرایی شد وزیر وقت اشاره کردند که ترک تشریفات ممنوع و به سراغ مناقصه بروید، بنابراین با توجه به اختیاری که وزیر نفت دادند؛ مناقصه را شروع کردیم. در پس آن کمیسیون مناقصات، کمیته فنی و بازرگانی تشکیل شد. با همکاری مدیرعامل وقت شرکت نفت، رکن‌الدین‌جوادی کار‌ها به جریان افتاد، اما در دقیقه ۹۰ گفتند طرح باید به تأیید هیأت مدیره برسد که تصویب نشد و ما به کمیسیون مناقصات شرکت ملی نفت ایران وصل شدیم. با توجه به تأخیری که در این روند اتفاق افتاد باید ما نخستین پالایشگاه را راه‌اندازی می‌کردیم.

وی افزود: یکی از مشکلاتی که بازار با آن دست و پنجه نرم می‌کند، بحث قیمتی است که مناقصه‌گران ارایه می‌کنند. در مناقصه این طرح یکی از مناقصه‌گران، دامپینگ انجام داد ولی با کمک منحنی دامنه قیمت‌های مناقصه نتوانست موفق بشود چرا که به‌قدری قیمت را پایین آورد که در نهایت از چرخه مناقصه اوت شد و دوباره به بازی برگشت اما سرانجام سفره گس و ثمین پروژه را با قیمت پیشنهادی مال خود کردند.

در ادامه مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بیان این‌که کاهش آلاینده‌های صنعتی یکی از دغدغه‌های مسؤولان است، گفت: انعقاد این قرارداد فتح‌البابی برای سایر طرح‌های پارس‌جنوبی در حوزه کنترل آلاینده‌ها محسوب می‌شود.

محمدمشکین‌فام در ادامه بیان‌کرد: این طرح از بُعد جهانی بسیار حایز اهمیت است، زیرا ۷۵ درصد‌ آلاینده‌های صنعتی جهان توسط ۱۰ کشور تولید می‌شود که ایران رتبه سوم جهان و رتبه اول خاورمیانه را دارد.

به گفته مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس این پروژه با اعتبار ۴۰ میلیون یورو آغاز شده و در موعد مقرر به نتیجه خواهد رسید.

وی با بیان این‌که تاکنون ۷۰ میلیارد دلار در پارس‌جنوبی سرمایه‌گذاری شده است، گفت: پیش‌بینی ما این است که میزان سرمایه‌گذاری‌ها به ۹۰ میلیارد دلار برسد و در این صورت برای ۱۲ فاز دیگر پارس‌جنوبی باید ۵۰۰ میلیون یورو در زمینه فلرینگ اجرا شود.

مشکین‌فام اضافه کرد: علاوه بر فلرینگ برای پساب مواد نفتی برنامه‌ریزی کرده‌ایم اجرای پروژه‌های آن در حال پیگیری است.

همچنین کوروش‌آهنج در این مراسم اظهارکرد: شرکت صنعت سازه ثمین در اجرای این قرارداد، همکاری تنگاتنگی با شرکت SOFREGAZ فرانسه خواهد داشت و شرکت فرانسوی تکنیپ (TECHNIP) در این زمینه به کنسرسیوم یاد شده کمک میکند.

وی گفت: شرکت SOFREGAZ فرانسه در اوج تحریمها، همکاری خود را با ایران در این طرح آغاز کرد و در طول ۳ سال گذشته، این همکاری تداوم داشته است.

آهنج با بیان اینکه بازیابی گازهای مشعل پالایشگاه دوم پارس‌جنوبی، هیچ اختلالی در عملکرد پالایشگاه ایجاد نمیکند، ادامه‌داد: با اجرای این پروژه روزانه حدود نیم میلیون مترمکعب گازهای مشعل این پالایشگاه جمعآوری میشود.

آهنج، زمان برگشت سرمایه این پروژه را حدود ۱۸ ماه خواند و گفت: برای اجرای پروژهای مشابه در حال مذاکره با شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب هستیم و در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات و آغاز همکاری، امیدواریم روزانه حداقل یک میلیون مترمکعب گازهای مشعل این شرکت نیز جمعآوری و بازیابی شود.

گفتنی است، توسعه میدان مشترک پارس‌جنوبی با امضای قرارداد توسعه فازهای ۲ و ۳ پارس‌جنوبی در مهرماه ۱۳۷۷ با کنسرسیوم شرکت‌های توتال، گازپروم و پتروناس کلید خورد و با افتتاح رسمی این فاز‌ها در ششم بهمن ۱۳۸۱ برداشت گاز از این میدان مشترک به‌طور رسمی آغاز شد.

پس از رفع تحریم‌های ظالمانه در کنار بهره‌برداری از فازهایی که پیش‌تر به تولید رسیده بودند، با اتمام و بهره‌برداری از فازهای ۱۲، ۱۵و۱۶، ۱۷و۱۸، ۱۹ و ۲۰ و۲۱ تولید گاز از مخزن مشترک پارس‌جنوبی در مقایسه با شریک قطری به موازنه رسید. در عین حال این توسعه سبب افزایش میزان آلودگی‌های حاصل از فلرینگ پالایشگاه‌ها در منطقه پارس‌جنوبی شده که برای جبران آن، استراتژی بازیافت و مصرف گاز فلر (FGRU) به عنوان مؤثر‌ترین تکنولوژی و روش پیشرفته‌ای که تاکنون در دنیا برای پالایشگاه‌ها و تأسیسات مشابه صنعتی به‌کارگرفته شده در دستور کار قرار گرفته است. هرچند تلاش‌های شرکت مجتمع گازی پارس‌جنوبی (SPGC)، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مدیریت مجتمع‌های پتروشیمی در سال‌های اخیر کاهش چشمگیری در میزان فلرینگ آنها ایجاد کرده است اما همچنان پالایشگاه‌ها و تأسیسات موجود بی‌نیاز از کاربرد تکنولوژی FGRU نیستند.

 

شرکت ملی نفت ایران پس از اندازه‌گیری و شناخت وضع موجود و براساس اهداف تعریف شده مبنی بر رفع آلایندگی‌های جامد، مایع و گاز (بازیافت و مصرف) و با هدف انتخاب پیمانکار این پروژه، مناقصه‌ای بین‌المللی با حضور شرکت‌های فعال در پروژه‌های بازیافت گاز فلر مانند ZEECO و MPR برگزار کرد که در نهایت کنسرسیومی متشکل از شرکت فرانسوی SOFREGAZ فرانسه و شرکت ایرانی صنعت سازه ثمین با قیمت تقریبی ۴۲ میلیون یورو در سال جاری برای اجرای این پروژه انتخاب شد.