شمارش معکوس برای تهاتر۲۲٫۵ میلیارد دلاری نفت ایران با کالای روسی

شمارش معکوس برای تهاتر۲۲٫۵ میلیارد دلاری نفت ایران با کالای روسی گروه انرژی- تهاتر نفت با کالای روسی از جمله سناریوهای مهمی است که قرار است تهران-مسکو را وارد فاز جدیدی از همکاری‌ها در صنعت نفت کند. مذاکرات بر سر این سناریو که مشمول پیشگویی‌ها و اما اگرهای متعددی شده است از سال ٢٠١٤، کلید […]

شمارش معکوس برای تهاتر۲۲٫۵ میلیارد دلاری نفت ایران با کالای روسی

گروه انرژی- تهاتر نفت با کالای روسی از جمله سناریوهای مهمی است که قرار است تهران-مسکو را وارد فاز جدیدی از همکاری‌ها در صنعت نفت کند. مذاکرات بر سر این سناریو که مشمول پیشگویی‌ها و اما اگرهای متعددی شده است از سال ٢٠١٤، کلید خورد؛ درست همان برهه‌ای که ایران تلاش می‌کرد صادرات نفت خود را در شرایط تشدید تحریم‌های غرب در بازار بین‌المللی، افزایش دهد.

براساس گفته‌های مسؤولان صنعت نفت ایران قرار بود روسیه روزانه تا ٥٠٠هزار بشکه از نفت ایران را در ازای تجهیزات و کالاهای روسی خریداری کند که پس از مذاکرات طولانی مدت این رقم از ۵۰۰هزار بشکه به ۱۰۰هزار بشکه در روز کاهش یافت.

مجموع حجم کالاهایی که مسکو تحت توافق نفت در برابر کالا می‌تواند به تهران تحویل دهد، به ۴۵میلیارد دلار در سال بالغ خواهد شد. این برنامه قابل اجرا ۵۰ درصد پرداخت پول و ۵۰ درصد پرداخت به صورت تهاتر کالا با نفت ایران را در نظر گرفته شده است. ۵۰ درصدی که به صورت کالا از سوی روسیه تحویل داده خواهد شد، شامل لوازم راه‌آهن، خودروهای سنگین شامل اتوبوس و تجهیزات هواپیمایی است.

حال براساس آخرین اخبار، الکساندر نوواک، وزیر انرژی روسیه، رسماً اعلام کرد ارسال نفت از ایران براساس برنامه «نفت در ازای کالا» طی ماه جاری (سپتامبر) آغاز می‌شود. به گفته نوواک روسیه در حال تدوین و آماده‌سازی آخرین جزییات و اسناد شاخص با ایرانی‌ها هستیم و طی ماه جاری میلادی، این برنامه اجرایی خواهد شد.

آنچه که وزیر انرژی روسیه از آن نفت در ازای کالا نام می‌برد در واقع همان صادرات روزانه ۱۰۰هزار بشکه نفت ایران به روسیه است که بیژن زنگنه وزیر نفت ایران اعلام کرده بود بخشی از عواید حاصل از فروش این نفت خام به صورت نقدی و بخشی نیز به صورت کالا دریافت می‌شود.

بر اساس مفاد این موافقتنامه، روسیه به بازار ایران گندم و دیگر محصولات مورد نیاز این کشور را ارسال خواهد کرد. نیمی از مبلغ این قرارداد یعنی، ٢٢,٥ میلیارد دلار به صورت نقدی و به ارز یورو به ایران پرداخت خواهد شد. پیش‌بینی می‌شود که این موافقتنامه تا پایان سپتامبر جاری اجرایی شود.

«نفت ما» در این خصوص نوشت؛ ظاهراً، ایران این گام را به عنوان راه جایگزین و در پاسخ به تحریم‌های مورد انتظار از سوی آمریکا برداشت به‌خصوص که دولت دونالد ترامپ در عمل، اعمال محدودیت‌ها علیه ایران را در رابطه با توسعه برنامه موشکی‌‌اش آغاز کرده است. به نظر می‌رسد که دولت آمریکا به دنبال رعایت مفاد توافق هسته‌ای برجام نمی‌باشد و این امر باعث افزایش بار وارده بر اقتصاد ایران می‌شود. دولت ایران امیدوار بود که در حدود ١٠٠ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی‌‌اش که در حساب‌هایش در بانک‌های آمریکا سپرده‌گذاری شده است، پس بگیرد، اما این کار امکان‌پذیر نشد. در این زمینه می‌بایست خاطرنشان کرد که توافق میان ایران و روسیه این امکان را به وجود می‌آورد که در خصوص تأثیر اعمال تحریم‌ها علیه اقتصاد و جامعه ایران نتیجه‌گیری‌هایی حاصل شود و همچنین، مشخص شود که بیانات سیاستمداران ایرانی که تصریح می‌کنند، بلوکه شدن و اعمال تحریم‌ها علیه ایران تأثیر چندانی نداشته است، تا چه حد واقعیت دارد.

علاوه بر آن، این موافقتنامه پرسشهای بسیاری را پیرامون سقوط احتمالی وضعیت اقتصادی کشور مطرح می‌سازد که احتمال دارد، ایران در زمینه توسعه حضور سیاسی و نظامی‌‌اش در شرایط اعمال رژیم سخت تحریم‌ها و همچنین، تداوم کاهش نرخ نفت که بیش از این، نمی‌تواند ثبات وضعیت اقتصادی ایران را تأمین کند، با آن مواجه شود.

وقتی که به اوضاع حاکم توجه می‌کنیم، این تصور به وجود می‌آید که تا وقتی توافق هسته‌ای اجرا می‌شود، امکانی برای فائق آمدن بر بحران وجود دارد و ایرانی‌ها می‌توانند از آن منافعی به دست آوردند که نشان می‌دهد که این توافق در حقیقت به نوعی وسیله نجات ایران به شمار می‌رود.

 

توافق میان ایران و روسیه امکان قضاوت در خصوص توسعه روابط میان دو کشور و سطح وابستگی ایران به روسیه به ویژه، بعد از نبرد بر سر حلب و استفاده از پایگاه‌های نظامی ایران در عملیات‌های نظامی در سوریه را فراهم می‌سازد.