معاون وزیر نیرو:بزرگ‌ترین سیلاب ۱۰۰ سال اخیر در حوضه رود دز رخ داد

  معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا گفت: دبی ۱۰ هزار و ۴۰۰ مترمکعب بر ثانیه رود دز حاکی از حادث شدن سیلابی بی‌نظیر در منطقه در ۱۰۰ سال اخیر است. سد دز در ۲۳ کیلومتری شمال شرقی شهرستان اندیمشک در شمال خوزستان واقع است. رحیم میدانی در گفت‌وگو با ایرنا ضمن اشاره […]

 

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا گفت: دبی ۱۰ هزار و ۴۰۰ مترمکعب بر ثانیه رود دز حاکی از حادث شدن سیلابی بی‌نظیر در منطقه در ۱۰۰ سال اخیر است.

سد دز در ۲۳ کیلومتری شمال شرقی شهرستان اندیمشک در شمال خوزستان واقع است.

رحیم میدانی در گفت‌وگو با ایرنا ضمن اشاره به وقوع سیلاب‌های اخیر در سطح کشور به‌ویژه استان خوزستان اظهار داشت: بارندگی‌های چند روز اخیر کمک شایان توجهی به ذخیره آب پشت سد‌ها کرد و دیروز در حوضه سدهای دز، کارون، کرخه و مارون نزدیک به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب به ذخیره سد‌ها اضافه شد.

به گفته این مقام مسؤول، سیلاب حادث شده در حوضه آبریز سد دز، سیلابی بود که از روز نخست آبگیری آن در سال ۱۳۴۲ تاکنون تجربه نشده بود.

وی افزود: هر چند در سال ۱۳۷۶ دبی سیلاب ورودی به این سد نزدیک به ۶ هزار و ۷۰۰ مترمکعب بر ثانیه به ثبت رسید، اما گزارش‌ها حاکیست در ساعت ۵ صبح روز پنجشنبه گذشته دبی پیک لحظه‌ای در ایستگاه «تله زنگ» (از توابع اندیمشک) به ۱۰ هزار و ۴۰۰ مترمکعب بر ثانیه و دبی ساعتی آن به ۸ هزار مترمکعب بر ثانیه رسیده بود.

میدانی خاطرنشان کرد: مقایسه سابقه حداکثر میانگین دبی روزانه سد دز در گذشته که مربوط به سال ۱۳۸۲ و به میزان ۳ هزار و ۱۷۲ مترمکعب بر ثانیه بود، با میانگین دبی روزانه در سیلاب گذشته که ۴ هزار و ۴۳۷ مترمکعب بر ثانیه به ثبت رسید، حاکی از وقوع سیلابی استثنایی در این منطقه بود.

وی با بیان این‌که وجود سد دز کمک شایان توجهی به مهار سیلاب کرد، ادامه داد: همواره قسمتی از سد به منظور نگهداری بخشی از سیلاب‌های احتمالی خالی نگه داشته می‌شود تا هدایت آن به پایین دست مدیریت شده و با کم‌ترین آسیب همراه باشد و پیش از وقوع سیلاب نزدیک به ۴۳۸ میلیون مترمکعب از مخزن سد خالی نگه داشته شده بود.

معاون وزیر نیرو با اشاره به موقعیت جغرافیایی سدهای دز و سدهای زنجیره‌ای شاخه اصلی کارون اضافه کرد: فقط ۴۲۴ میلیون مترمکعب سیلاب در سدهای گتوند، مسجد سلیمان، کارون ۳ و ۴ تله اندازی شد و اگر این سد‌ها نبودند، به‌طور قطع در تنظیم سیلاب مشکلاتی رخ می‌داد و مردم شهرهایی نظیر اهواز با معضلات جدی مواجه می‌شدند.

وی همچنین با تقدیر از عملکرد سازمان هواشناسی در ارایه به موقع هشدارهای وقوع سیلاب، یادآور شد: همکاران وزارت نیرو در شرکت مدیریت منابع آب و آب منطقه‌ای‌ها بر پایه اطلاعات موجود از گذشته تاکنون، استفاده از یک سری شاخص‌ها و مدل‌های پیش‌بینی، سیلاب به وقوع پیوسته را به خوبی مدیریت کردند.

میدانی خاطرنشان کرد: حجم آب ذخیره شده در سد دز تا پیش از وقوع سیلاب دو هزار و ۴۱۲ میلیون مترمکعب بود که تا ساعت ۱۴ روز شنبه با افزایش ۲۶۰ میلیون مترمکعبی به حدود دو هزار و ۶۷۰ میلیون مترمکعب رسیده است.

به گفته این مقام مسؤول، ذخایر این سد باید حداقل تا ۱۵ اردیبهشت ماه برای مصارف کشاورزی و تأمین انرژی پر نگه‌داشته شود تا حداکثر ذخیره آبی را با حداقل ریسک در منطقه داشته باشیم.

معاون آب و آبفای وزیر نیرو تصریح کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد سیلاب اخیر در رود دز با دبی ۱۰ هزار و ۴۰۰ مترمکعب بر ثانیه، از سیلاب میانگین ۱۰۰ ساله این رودخانه با دبی ۸ هزار و ۲۵۰ مترمکعب بیش‌تر بوده و به نوعی بی‌نظیر بود.

به گفته میدانی، بررسی سیلاب هزار ساله این حوضه آبریز رقم ۱۳ هزار و ۴۰۰ مترمکعب بر ثانیه را نشان می‌دهد که سیلاب اخیر با آن عدد اختلاف فاحشی دارد.

 

دبی رودخانه دز که در شرایط عادی ۳۰۰ متر مکعب برثانیه است، پنجشنبه گذشته به ۴ هزار و ۵۴۰ مترمکعب بر ثانیه رسید.