سود و زیان متقاضیان مسکن از طولانی شدن مدت بازپرداخت تسهیلات کارشناسان به بررسی نقاط ضعف و قوت ۴ راهکار توسعه بازار رهن و انتشار اوراق رهنی، استفاده از شرکتهای لیزینگ، راهاندازی صندوق پسانداز یکم و توسعه بازار پیشفروش مسکن پرداختهاند. به گزارش صما، تازهترین برآوردهای انجامشده از میزان پوششدهی وام خرید مسکن بر مبنای […]
سود و زیان متقاضیان مسکن از طولانی شدن مدت بازپرداخت تسهیلات
کارشناسان به بررسی نقاط ضعف و قوت ۴ راهکار توسعه بازار رهن و انتشار اوراق رهنی، استفاده از شرکتهای لیزینگ، راهاندازی صندوق پسانداز یکم و توسعه بازار پیشفروش مسکن پرداختهاند.
به گزارش صما، تازهترین برآوردهای انجامشده از میزان پوششدهی وام خرید مسکن بر مبنای آخرین میانگین قیمت کشوری آپارتمانهای مسکونی، نشان میدهد هماکنون تسهیلات خرید ملک در کل کشور بهطور متوسط هزینه خرید ۲۷ مترمربع آپارتمان را برای خریداران پوشش میدهد که البته بدون احتساب قیمت تهران در متوسط قیمت کل، قدرت خرید تسهیلات به بالای ۳۶ مترمربع میرسد.
کارشناسان بازار مسکن به بررسی نکات ضعف و قوت ۴ راهکار توسعه بازار رهن و انتشار اوراق رهنی، استفاده از شرکتهای لیزینگ، راهاندازی صندوق پسانداز یکم و توسعه بازار پیشفروش مسکن پرداختهاند.
ارایه تسهیلات مسکن با معیار استانداردهای جهانی
مدیر مؤسسه مطالعات شهر و اقتصاد با بیان اینکه در تمام دنیا تا ۸۰ درصد قیمت یک ملک وام و تسهیلات ارایه میشود گفت: این میزان در خوشبینانهترین حالت خود در کشور ما تا یکسوم قیمت نهایی مسکن را پاسخ میدهد؛ که بدون تردید این موضوع نمیتواند کارآمد باشد.
علیاصغر بدری با بیان مطلب فوق به «صما» افزود: تسهیلات ارایهشده در کشور ما همچنان از استانداردهای جهانی فاصله دارد چرا که هماکنون تسهیلات خرید ملک در کل کشور بهطور متوسط هزینه خرید ۲۷ مترمربع آپارتمان را برای خریداران پوشش میدهد.
مدیر مؤسسه مطالعات شهر و اقتصاد بابیان اینکه برای بهبود وضعیت تسهیلات مسکنی باید بانک مرکزی در برابر انحصارطلبی بانک مسکن قد علم کند، گفت: در حال حاضر سود نرخ واقعی وام ۱۲۰ میلیون تومان به احتساب ۲۰ میلیون تومان جعاله با خرید ۱۹ میلیون تومان اوراق مسکن و با سود ۱۷٫۵ درصدی برای متقاضیان رقمی بالای ۲۷ درصد است که این مورد بهوضوح ظلم آشکار برای متقاضیان خرید مسکن است.
سود و زیان متقاضیان خرید مسکن از طولانی شدن مدت بازپرداخت
وی با اشاره به سود و زیان متقاضیان خرید مسکن از طولانی شدن مدت بازپرداخت گفت: افزایش طول دوره بازپرداخت اقساط صندوق پسانداز مسکن یکم به بیش از ۱۲ سال علاوه بر آنکه در فرمول پلکانی پرداخت اقساط امکانپذیر نیست؛ با نرخ سود فعلی پیشبینیشده برای این نوع تسهیلات (در بافت فرسوده معادل ۸ درصد و در خارج از بافت فرسوده ۹٫۵ درصد) به ضرر متقاضیان خرید مسکن تمام خواهد شد.
وی گفت: برای اجرای این پیشنهاد توجه به چند نکته مهم است. فرمول روش پلکانی پرداخت اقساط به نحوی است که بیش از ۱۲ سال قابلیت اجرایی ندارد یعنی اگر بخواهیم بیش از ۱۲ سال مدت بازپرداخت را افزایش دهیم روش پلکانی را باید کنار بگذاریم و با روش ساده بازپرداخت اقساط باید انجام شود.
دولت باید به دنبال تغییر پارادایم تسهیلات باشد
همچنین مدیرکل سابق برنامهریزی اقتصاد مسکن با بیان اینکه در تحلیل بازار اقتصاد مسکن باید ۳ سناریو جدی را بررسی کنیم گفت: ۳ سناریو فوق شامل وابستگی وامهای تسهیلات به بازار اول، عدم وجود منابع بانکی کافی، نرخ سود بانکی و دوره بازپرداخت آن است.
محمودجهانی با بیان مطلب فوق گفت: در حال حاضر سناریو اول یعنی وابستگی وامهای تسهیلات به بازار اول بحث کلان بانک است.
وی در این خصوص گفت: در حال حاضر تسهیلات ارایهشده توسط بازار اول یعنی بانکها ارایه میشود این در حالی است که بیشتر بانکها با کمبود منابع مالی روبهرو هستند. این در حالی است که این منابع میتوانست از ابزارهای تأمین مالی و بازار ثانویه لحاظ میشد.
نکات مثبت و منفی انواع وامهای مسکن
علاوه بر آن یک کارشناس اقتصاد مسکن بابیان اینکه باید پذیرفت جمعیت قابلتوجهی از متقاضیان مسکن دارای درآمد محدود هستند، گفت: اکثر این افراد علاوه بر هزینه مسکن هزینههایی مانند تأمین معیشت و غیره را نیز متحمل میشوند؛ بنابراین با توجه به متوسط حقوق و مزایای خانوارهای ایرانی هزینههای تأمین وام مسکن بسیار بالا است.
عطاآیتاللهی بابیان مطلب فوق به «صما» گفت: در حال حاضر چند نوع تسهیلات به شهروندان خاص اعطا میشود که برخی از آنها کار آیی قابلتوجهی نیز ندارند.
آیتاللهی گفت: یکی از معروفترین نوع مربوط به خرید اوراق ممتاز در بازار سرمایه است. در حال حاضر هر برگه ۵۰۰ هزار تومان اوراق حدود ۷۵ هزار تومان است که به نظر رقم بسیار بالایی است چون برای دریافت وام ۷۰ میلیون تومانی با ۱۴۰ برگه ۷۵ هزارتومانی باید خریداری شود که این مقدار برابر با ۱۰ میلیون تومان است.
این کارشناس اقتصاد مسکن در خصوص این وام گفت: بزرگترین نقطه ضعف این اوراق نرخ سود ۱۷٫۵ درصدی و مجموع سود بازپرداختی آن است.
وی همچنین گفت: جدا از مباحث یادشده، این نوع وام نکات خاص دیگری نیز برای اشخاص خاص دارد. خاص ازآنجهت که همه متقاضیان شرایط و توانایی بالایی در اخذ این وامها به ۴ دلیل بوروکراسیهای اداری، عدم بازپرداخت نرخ سود تسهیلات و عدم وجود جوار ساخت کمتر از ۲۰ سال و نحوه انتقال این وامها ندارند.
آیتاللهی در ادامه تصریحکرد: شاید بزرگترین مشکل این وام بعد از تسهیلات سنگین آن در نحوه انتقال نهفته شده است. در تفسیر این گزینه باید گفت دارنده تسهیلات از این محل میتواند بدون محدودیت بار دیگر وامهای پرداختی از همین محل را دریافت کند، اما با این شرایط که اگر قرار است وامی که اکنون در اختیار دارد با مسکن جدیدی که میخواهد دوباره خریداری کند، منتقل کند آنگاه دریافت وام جدید مشروط به مابهالتفاوت خواهد بود.
وی در خصوص دومین تسهیلات پرطرفدار یعنی صندوق پسانداز مسکن یکم خاطرنشانکرد: تسهیلات صندوق پسانداز یکم در دو گروه انفرادی و زوجین قابل پرداخت خواهد بود. برای انفرادی و براساس مناطق جغرافیایی در تهران ۸۰ میلیون، مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت تا ۶۰ میلیون و در سایر مناطق تا ۴۰ میلیون تومان تعریف میشود.
آیتاللهی گفت: برای دریافت هر مبلغ از این تسهیلات در دوره یکساله باید تا نیمی از آن سپردهگذاری (البته امکان استفاده از تسهیلات صندوق بهصورت تکمیلی با اوراق وجود دارد) شود. هرچند که امکان سپردهگذاری کمتر با دوره طولانیتر نیز وجود دارد.
وی در ادامه به نکات ضعف این وام پرداخت و گفت: از نکات ضعف این تسهیلات میتوان به دو نکته اساسی اشاره کرد. یکی ناتوانایی مالی زوجین جوان برای سپردهگذاری (یک نفره ۴۰ میلیون تومان و برای هر دو نفر ۸۰ میلیون تومان) و دوم نبود منابع کافی برای این تسهیلات است. متأسفانه باوجود تأکیدات فراوان بر ارزش و پاسخگویی این نوع تسهیلات در خصوص خانهدارکردن مردم، بسیاری از متقاضیان پشت درهای بسته بانک متوقفشده و تاکنون به این نوع وام دسترسی پیدا نکردهاند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.